Sosyal ağlar arasındaki rekabet hız kesmiyor. Bu zamana kadar birçok özelliği Instagram tarafından araklanan Snapchat, ilginç bir adım attı ve şaşırttı. Ama sonun kazanan yine kullanıcı oldu.
Olan biteni sosyal medyadan paylaşmak, günlük hayatımızın önemli bir parçası, hatta bazılarımızın (maalesef) yaşama sebebi. Bu acımasız tüketimden nasiplenmek isteyen sosyal ağlar, daha fazla kullanıcıya ve etkileşime ulaşmak için inanılmaz bir rekabet içerisinde.
Snapchat gibi girişimler, kendine has özelliklerle rakiplerinden sıyrılarak, özel bir kitle tarafından kullanılırken, Instagram ise Snapchat gibi farklılaşmış girişimlerden bazı özellikleri araklayarak (kibar olamayacağız) pastadaki payını çoğaltmak istiyor.
Bu zamana kadar mazlum olarak gösterilen Snapchat, uygulaması üzerinden sunacağı yeniliği duyurdu ve görünüşe bakılırsa, oyunu eskisi gibi temiz oynamamaya karar verdi.
Snapchat üzerinde eski gönderiler yaygınlaşacak!
Snapchat’te bu zamana kadar bir hikaye oluşturacaksanız, iki seçeceğiniz vardı. Bunlardan biri; telefonun kamerasını kullanarak o anda hikayenizi oluşturmak. Diğeri ise, daha önceden kaydedilmiş görüntüleri kullanmak.
İkinci seçeceği kullandığınızda, paylaştığınız hikayenin o anda kaydedilmediğini ifade eden saçma bir boşluk bulunuyordu. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Snapchat kullanıcılarının, kendisini özel hissetmesinin sebebi, bu katı kurallar.
Bu boşluğu saçma bulsak da, Snapchat kullanıcıları, takip ettiği kişilerin anlık hikayeler oluşturmasına yönlendiren bu kuralı beğenenlerin sayısı da az değil.
Ancak görünen o ki, anlık hikaye izlemek isteyenlerin sayısı, üzerinden zaman geçmiş veya işlenmiş görselleri paylaşmak isteyenlerin kullanıcıların sayısından az gibi görünüyor. Instagram’da olan, şimdi de Snapchat’e gelen bu özellikle beraber, daha önce galeride bulunan bir görseli paylaştığınızda o gereksiz çerçeveden kurtulmuş oluyorsunuz.
Snapchat, katı kuralları gevşetme konusunda biraz daha cesur gibi görünüyor. Bunu söylememizin sebeplerinden biri de; sadece uygulama içerisinden ulaşılabilecek hikayelere, dışarıdan erişim sağlayacak bazı paylaşım metotlarının da yol haritasına eklenmiş olması.
Bu arada ülkemizde önemli bir kitle tarafından kullanılmaya devam eden Snapchat’i biz de hem şahsi olarak hem de kurumsal olarak, severek kullanıyoruz. Pek araştırmadık ama belki de Türkiye’de Snapchat hesabı olan tek teknoloji kanalı bile olabiliriz.
Hesaplarımızı eklemeyi unutmayın lütfen.
Yazıya son vermeden önce bir soru; Snapchat’in geleceğini nasıl görüyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmında fikrinizi belirtin, tartışalım.