Günümüzde hayattaki pek çok şey internet olmuş durumda. Artık bir şarkı dinleyeceğimiz zaman genelde YouTube ya da Fizy gibi internet hizmetlerinden yararlanıyoruz. TuneIn gibi radyo programlarını da unutmayalım. Artık yanımızda fazla depolama imkanı sunan cihazlar yerine, internete bağlanabilen cihazlar taşımamız yeterli. İnternet üzerinden tüm bilgileri alabiliriz.
Esasında bulut bilişimin çıkış noktası da tam olarak bu.
Örneğin günlük kullandığımız Google Docs hizmeti, bir bulut teknolojisidir. İnternet üzerinde, size özel depolayabildiğiniz ve istediğiniz zaman ulaşabildiğiniz her hizmete bulut denebilir.
Google Drive, Microsoft SkyDrive, Apple iCloud, Dropbox, Box başlıca bulut bilişim çözümleri olarak sıralanabilir. İnternet üzerindeki hard diskiniz diyebileceğimiz bulut teknolojisinde, internete çıkışı olan her cihazdan veri yollayabilir, bulutta depoladığınız kişisel bilgileri alabilirsiniz.
Bulut Bilişim Topolojisi
İş yerinizde bilgisayarınız var. Evinizde bilgisayarınız var. Akılıı telefonunuz belki tabletiniz var. Bunların hepsinde ulaşabileceğiniz, 100GB belki de daha fazla bulut alanı nasıl olurdu?
Örnek olarak Dropbox’dan bahsedelim. Dropbox’ı telefonunuza kurduğunuzda otomatik olarak çektiğiniz fotoğraflar bulut depolamanıza yükleniyor. ( Dropbox ücretsiz olarak 2GB alan sunuyor ) Bilgisayarlarınızdan sık kullandığınız belgeleri, şarkıları ve fotoğrafları bu alana yollayabilirsiniz. İşiniz düştüğünde bunlara telefondan bakabilirsiniz. Bulut teknolojisi pratiklik, hız ve ek cihaz taşıma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
{pagebreak::2}
Peki bulut için bize ne gerekiyor?
–İnternet…
Ülkemizde ADSL ile beraber yaygınlaşmaya başlayan internet kullanımı, gün geçtikçe artan bir grafiğe sahip. Ülkemizdeki ADSL hızları, dünyadaki pek çok gelişmiş ülkeye göre düşük. Özellikle de upload ( yükleme ) hızı 8 megabitlik bir ADSL hizmetinde, 1 megabit seviyesinde. Çoğu zaman hız testlerinde 1 megabit değerini yakalayamadığı açıkca görülüyor. En iyimser yaklaşımla ortalama upload hızı ülkemizde 512kbps seviyesinde.
Bulut tabanlı çözümlerde internetten indirme hızı kadar, yükleme hızı da son derece önemlidir. Artık akıllı telefonlar 1080p ve 720p video çekebiliyorlar. Çekilen bir video 100 MB seviyesinde dersek, bunun yükleme hızı ADSL ile epey vakit alacaktır. Fakat fiber internet çözümleri bu hızı epey yükseğe çıkarıyor.
Turkcell Superonline‘ın 20Mbps‘lik Fiber bağlantısını düşündüğümüzde, teorik olarak 10Mbps yükleme hızı sunabiliyor. Fakat genel kullanıcılara baktığımızda 8Mbps’e kadar düşebiliyor. ADSL’deki 512 Kbps değerinden kat be kat fazla. 100MB‘lık video’yu Fiber internet sayesinde çok kısa bir sürede yükleyebileceksiniz. Fakat ADSL’de bu durum maalesef dakikalar alacak.
Tabi Turkcell Superonline‘ın 100Mbps’e kadar hız seçenekleri mevcut. Biz sadece en düşük seçeneği düşündük. ADSL’e göre fiberin avantajını düşünün.
Bulut teknolojisini tam olarak kullanabilmek için, fiber internetin hızından yararlanmak daha gerçekçi bir senaryo. Özellikle 3G bile pek çok noktada ADSL’den daha iyi sonuçlar verebiliyor. Ayrıca ADSL hizmetlerinin hız olarak sınırlı olup, AKK ile kota olarak da sınırlı olması, pek çok kullanıcı tarafından hoş karşılanmıyor.
Bulut teknolojisini sadece kişisel dosya depolaması olarak düşünmesek de olur. Google’ın ChromeOS tabanlı Chromebook’ları, bulut tabanlı çalışan taşınabilir bilgisayarlar. Tüm bilgiler internet üzerinden ulaşılıyor. Ülkemizdeki ADSL alt yapısı henüz buluta ne kadar hazır tartışılır. Biz bulut teknolojisi için, Fiber interneti öneriyoruz.
Ek Bilgi: Dropbox Nedir? Nasıl Kullanılır yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
tolga abi benim sorum mobil internetim ve evdeki internetim kotalı bunlara ulaşmak çok kota yer mi? mesela dropboxımdaki bi filmi izlesem film kadar kota gider mi?
Türkiyede bulut falan kullanılamaz, Bağlantılar ya çok yavaş, ya da bir şekilde kotasız diye aldığınız internet bile Kotalı(Adil Kullanım Kotası 🙂
TTNET Adsl’de downloada AKK varken, Turkcell Fiber’de hem download hem uploadda AKK bulunuyor.
AKK olmayan fiber istiyoruz.
akn bitsin artık ya nedir bu akn den çektiğimiz lanet olsun bu akn olayını çakarana
Fırsatını bulan Superonline’a geçsin. Taşındığım binada hizmetleri olmadığı için mecbur TTnet kullanıyor eski günlerimi mumla arıyorum… Superonline dedim de ADSL’ine değil tabi, fiberine..
heryerde destek vermiyor ya superonline. bizim burada destek verse hemen geçecem :S. hız problemi bazen çok sinir bozucu oluyor.
Upload 1 mbit bile değilken bulut un adını bile anmak çok komik. fiber denen şey ise sadece belli büyük illerin belli site yerleşim yerlerinde mevcut bence bunları konuşmak için çok erken 🙂
Bence Türkiye bulut sistemine henüz hazır değil.
Olay bulut bilişim değil olay turkcell superonline ı haberin neresine sıkıştırırız
Akk olduktan sonra bulutu kimsr kullanamaz
Turkiyede upload hizo 1 mbit bile degilken sizin akliniza mantikli geliyorsa ozur dilerim.
Altair yapmış gerekli açıklamayı.Bu kadar basit…
Evet resmen Superonline reklamı olmuş bu. Adamlar yaygın servis verseler tamam dicem de daha yaygınlaşamadılar da çok sene geçmesine karşın.
superonline da akk yok mu sanki birde haberde adsl de akk var yazılmış akk bi uydunette yok şuan bide metronette bunlarıda bul bulabilirsen 🙂
Akk var hatta bendeki 25gb akk li olanı. Fakat 1mbite düşürünce de yerlerde sürünmüyorum en azından. Sadece indirme hızım ve hd videoları izlerken biraz bekliyorum. Onun haricinde 2 pc de aynı anda internette gezinebiliyoruz rahatça.
Bunun yanına ekstra olarak boş yere telefon parası vermiyorum ve tarifemin ücreti 44,90 TL.
Bulutu sadece cep telefonlarında kullanmak mantıklı. Zaten bilgisayar olduğu zaman bir kaç TB veri alanı oluyor. Mobil internet de çok pahalı, kota sorunu çok fazla, onun yerrine gider 32gb lik kart alır telefona takarım…
bende kullandım superonline akk düşmüş halini yerlerde sürünüyor 1 mb hızlısımı olur.Şimdi 1 mb adsl kullanıyorum düşme yok kalkma yok oda 45 lira 3-4 gün hadi 5 gün hızlı kullanacam diye superonline altyapı çalışması bekleyemem ve superonline hayal kırıklığı oldu.
superonline’da da adil kullanım kotası mevcut. ben fiber optik internet kullanıyorum ve kotayı aşınca hız 1öb’e düşüyor.