Maalesef bir deprem ülkesiyiz. 6 Şubat 2023’te Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen ve binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu kapsamda, yıllardır adından söz edilen ve uzmanların önlem alınması gerektiğiyle ilgili önemli uyarılarda bulunduğu büyük Marmara depremiyle ilgili çalışmalar sürüyor.
Büyük Marmara depremine karşı deprem ivmeölçer sensörü geliştiriliyor
İstanbul Avrupa Yakası’nın elektrik altyapısını beklenen Marmara depremine hazırlamak amacıyla Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında önemli bir iş birliği anlaşması imzalandı.
“MASS Haberleşme Protokolüne Uyumlu Deprem İvmeölçer Sensörü Geliştirilmesi” projesi kapsamında trafo merkezlerinin depreme dayanıklılığı önceden belirlenirken, anlık olarak alınacak olan ivmeölçer verilerinin kaydedilmesi ve bu verilerin bilimsel analizlerde kullanılması sayesinde İstanbul’un deprem risk haritasının çıkarılacağı söyleniyor. Bu sayede gerekli önlemler alınabilecek.
Malatya’da korkutan deprem: Can kaybı var mı?
Kısa bir süre önce Malatya'da korkutan bir deprem oldu. Peki, 5,9 büyüklüğündeki deprem sonucunda can ve mal kaybı yaşandı mı?Proje kapsamında ilk etapta 50 adet ivmeölçer sensörü üretilecek ve bu sensörlerin sayısının İstanbul’da 1500’e çıkması, ardından ise tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, bu projeyle beklenen Marmara depremine hazırlıklı olmak ve doğru verilerle tehlike ve risk analizleri yapmak için yenilikçi teknolojiler kullanılacağını belirtti. Proje kapsamında MASS protokollü sayaçlar ile çalışacak bir ivmeölçer ve sismik hız ölçer prototipi kullanılacağının da altını çizdi.
Son olarak ise bu tür ivmeölçerlerin kamu ve enerji kuruluşlarıyla birlikte geliştirilmesinin, yapay zekâ ile sürekli izlenen geniş bir ağ haline getirilmesinin ve toplumun doğru verilerle bilgilendirilmesinin oldukça kıymetli bulduklarını sözlerine ekledi.
Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
İnstagramdaki başlığınızı tekrar okuyunuz
Deprem olursa Bizim evin çevresinde sağlam ev kalmaz İstanbul/şişli. İçi boş çürük binayı bile yıkmıyor belediye, içi dolu çürükleride ev sahipleri yaptırmıyor. Evler kiralanırken sağlamlık raporu zorunlu kılınsa evler yenilenir. Ev sahipleri çürük evleri kiraya verip kendileri sağlam evde oturuyorlar.
O kadar anlamı büyük ve o kadar kıymetli ki yüksek teknolojili ürünlere her zaman neden yatırım yapılması gerektiğinin bana kalırsa en önemli örneklerinden biri olabilir bu belki de ve bu projenin katma değerinin daha fazla artabileceği gerçeği daha da fazla umutlandırıyor. İhracat ı konusunda da umarız daha büyük hedefler barındırır. Şehirlerimizi bu tip öncü teknolojilerle depremlere daha sağlıklı bir şekilde hazırlayabilmek umuduyla…
Googleye sadi başer diye yazarsanız daha fazlasını bulabilirsiniz. Sadi bey denizli li mucidimiz 6şubat depremininden bu yana geliştirdiği ve takibini yaptığı 5 adet cihazdan veri alarak bizlerle paylaşıyor. Biz zaten 20SAAT e kadar önceden bilgileniyoruz. 6binden fazla İspat ve belgelerin teyidi içğn sadi başer in facebook sayfasından erişebilirsiniZ