Alan Turing, bilişimin öncülerinden biri olup, İkinci Dünya Savaşı sırasında Enigma’nın kriptolarını kırmak için geliştirdiği Turing makinesi ile ünlenmiş İngiliz bir matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptologdur.

Birleşik Krallık’ın yeni ulusal enstütüsü, bugün şansölye George Osborne tarafından duyurulan bütçe sırasında açıklandı. Enstitünün amacı ise büyük veri biliminde yol gösterici olmak ve Birleşik Krallık’taki şirketlerin faydalanmasını sağlamak. 

Osborne, enstitünün büyük veri kümelerinin toplanması, düzenlenmesi ve analiz edilmesi konusunda çeşitli araştırmalar yapacağını söyledi. Muhafazakar bir siyasetçi olan Osborne, şaşırtıcı bir şekilde “Enstitü, savaşın kazanılması için herkesten fazla çalışan ancak kurtardığı milletin cinsel tercihleri nedeniyle yargılanan bir bilim adamının adını taşıyacak.” dedi.

Kraliyet, Turing’e geçtiğimiz senenin son ayında ölüm sonrası Kraliyet Özrü verdi. Turing, 1952 yılında ahlaksızlıkla suçlanmış, 1954 yılında da intihar etmişti. Şimdi ise Alan Turing’in adını taşıyan bir enstitüye 4 yıllık bir yatırım planı ile 70 milyon dolar harcayacak.

Osborne, sözlerine “Şimdi kendisinin şerefine Alan Turing Enstitüsü’nü kurarak Britanya’nın büyük veri ve algoritma araştırmaları yaparak yeniden öncü olmasını hedefliyoruz.” diyerek devam etti. “Ülkemizin diğer tüm ülkelerden daha iyi şeyler yapacağı, daha akıllı olacağı ve diğer ülkeleri saf dışı bırakacağı konusunda kararlıyım.”

Turing, modern bilişimin babası olarak tanınıyor. Bilgi çağından yıllar, yıllar önce “evrensel makine” adı verilen teorik bir model geliştirerek modern dijital bilgisayarı üreten ekibe ilham kaynağı olmuştur.

Daha önce Glasgow Üniversitesi, 1983 ile 1994 yılları arasında Turing Enstitüsü adlı bir arttırılmış gerçeklik araştırma laboratuvarına sahipti. Birleşik Krallık hükümeti ayrıca hücre terapileri araştırma laboratuvarlarına da 5 yıl içinde 123 milyon dolarlık yatırım yapacak.

:: Sizce Türkiye de bilime bu kadar büyük yatırımlar yapabilir mi?