İnternet ve teknoloji hayatımızda daha fazla yer ettikçe absürd olaylarla daha sık karşılaşır oluyoruz. Televizyonlar, telefonlar, buzdolapları, fırınlar derken birçok akıllı cihaz insanların hayatını kolaylaştırmak için kullanıma sunuluyor.
Ancak hayatımızı kolaylaştıran bu cihazlar bazı durumlarda kişisel bilgilerimizin çalınmasına bile sebep olabiliyor. Bazı araştırmacılar Samsung‘un bir akıllı buzdolabı üzerinde çalıştı ve birkaç güvenlik açığı tespit etti.
:: Nesnelerin İnterneti için Android Geliyor
2015 yılında çıkan RF28HMELBSR kod adlı akıllı buzdolabı, üzerinde takvim bulunduran, not yazılabilen ve bazı kullanışlı özellikleri seçmeyi sağlayan bir adet ekran barındırıyor.
Buzdolabınız sizi açığa verebilir!
Araştırmacıların ortaya çıkardığı üzere bu akıllı buzdolabı, sahte güvenlik sertifikaları kullanılarak kolaylıkla hacklenebiliyor. Bu sayede buzdolabı üzerine girdiğiniz bilgiler, notlar, planlamalar ve dahası kötü niyetli kullanıcıların eline geçebiliyor.
Akıllı buzdolabı üzerine insan hangi bilgileri bırakır diyorsanız durumun ciddi olduğunu söyleyebiliriz. Android ile uyumlu olan akıllı buzdolabı, hacklenerek sizin şifrelerinizi ve Google Takvim uygulaması aracılığıyla Gmail hesabınızı bile karşı tarafın eline verebilir.
Belki de Apple‘ın HomeKit‘i kullanıma açmadan önce güvenlik üzerine bu derece yoğunlaşmasının nedeni, yukarıda açıkladığımız durum olabilir.
İlginç bir detay olarak, gelecekte hacklendiğiniz takdirde bundan buzdolabınızı sorumlu tutmanız mümkün hale geliyor.
Evet. Bizim evin her tarafi akilli buzdolabi. Geceleri sicak oluyor diye tum sulaleye akilli buzdolabi aldik, sulalecek onun icinde uyuyoruz. Cok guzel oluyor, size de tavsiye ederim.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
suan bu durum size komik geliyor olabilir ama yakin zamanda butun aletler akilli hale gelecektir.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Evet gelecek fakat "akilli" cihazlari kullanip kullanmamak da bizim elimizde.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
sahsen benim imkanim olsa evimi akilli ev yaparim
cok akilli ev basa bela olabilir yavru kedi bulursun eve getirirsin akilli ev hemen atlar o yabani canliyi eve sokmaniza izin veremem der engel olur oyle saskin saskin kapida kalirsin…
Al gec koy eve nerden hackleyecekler modem sifreni uzun ve karmasik yap komsulara falan verme sifreyi, kimse hackleyemez.
gizli ag yap kesin guvenlik.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Hocam her seyin fazlasi zarar derler. Ayni seyin teknoloji icin de gecerli oldugunu dusunuyorum.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
dikkatli kullandiktan sonra zarar gelmez hocam boyle boyle teknolojiden uzak kaldik hep
cok yakinda kullanicisina kafa tutan ukala mutfak robotlari cikacak cok yakinda simdilik sahibine atarlanan kedi var…
nrnrn
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
hic bir zaman Allah’in yarattigi gibi yapay goz yapilmasi imkansiz kamera filan olurda insana goz cok zor.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Hocam tamam sen buzdolabindan Facebook’a gir, bizde normal insanlar gibi akilli telefon, tablet veya bilgisayarlardan girelim.
Bizim B.dolab
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Hocam akilli dedikte o kadar da degil
nbu arada akilli cihazi duyunca hemen Facebook gelmis aklina
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Hocam ben Facebook’a uzun zamandir girmiyorum. 1-2 ay once kardesim sacma sacma seyler paylasmis, 2 hafta once haberim oldu benim. O derece uzun zamandir girmiyorum.
n
n Akilli cihaz diyince, akla sosyal medya gelmez mi once? Her akilli telefon oyun acmayabilir. Ama her akilli telefon kesinlikle sosyal aglari calistirir.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
kisiye gore degisir
hacklenmedik bir o kalmıştı tam oldu :)… ya buzdolabında kaç kg elma var kaç tane marul var onamı bakacak :D…..
ben buz dolabına akıllı demem markete gidip kendi içini dolduramadıkça 🙂
Yani boyle birsey wlanlarin ilk yayildigi zamanlarda da gundeme gelmisti. Buzdolabi marketten otomatik olarak siparis verebiliyordu yiyeceklerin miktarina bagli olarak. Daha sonra da boyle bir sisremin guvenlik aciklariyla dolu oldugu farkedildi. Bu Amerikada oldu sanirim.
zeytinler heklenmiş beyler