Teknolojinin geçirdiği evrimle birlikte ‘bilgisayarlaştırılan’ akıllı cihazlar, kötü niyetli yazılımların da çeşitlenmesini beraberinde getirecek. Akıllı hale dönüştürülen otomobil, TV, oyun konsolu, buzdolabı gibi pek çok cihazda da ağırlıklı olarak Android işletim sistemi kullanılıyor.
Android işletim sistemi, bugün artan mobil cihaz kullanımı nedeniyle günümüzde saldırıların en hızlı yükseliş gösterdiği işletim sistemi olarak öne çıkıyor.
ESET Araştırma Uzmanları, yeni nesil ev aletleri ve bilgisayar tehditleri açısından geleneksel olmayan ancak hedef olabilecek akıllı cihazları şöyle sıralıyor:
· Otomobiller
Günümüzde gittikçe daha karmaşık bilgisayar sistemlerine sahip olan ve içindeki parametrelerin akıllı telefonlar ve yazılımlar aracılığıyla kontrol edilebildiği otomobiller kullanılıyor. Bu cihazlardaki güvenlik açıklarının saldırganlar tarafından bulunarak suistimal edilme ihtimali gün geçtikçe artıyor. Bazı otomobillerin sunduğu internet bağlantısı kabiliyeti ile bu tür saldırılar daha kolay bir hale gelebilir.
· Akıllı Televizyonlar
Teknolojik anlamda evrim geçiren televizyonlar, internete bağlanarak içerik indirmeyi mümkün kılıyor. TV‘nin bulunduğu evde olup bitenleri görebilecek ön kameranın da eklenmesiyle gelecekte bu cihazların siber suçluların hedefi haline geleceği söylenebilir. Gelecekte bu cihazlar için daha çok tehdidin tasarlanacağı ihtimal dahilindedir, ancak doğrudan kâr elde etmek yerine mağdurun gizliliğini işgal etmeye odaklanılacağı da söylenebilir.
{pagebreak:::: 2}
· Akıllı Evler
Akıllı evler, bir evin; verimli güç yönetimi, konfor ve güvenlik gibi öğelerle donatıldığı bir grup sistemden meydana gelir. Daha önceden geleneksel nitelik taşıyan ama evrim geçirerek akıllı evlerin bir parçası haline gelen unsurlar, siber suçluların hedefi haline gelebilir.
· Akıllı Aydınlatma Sistemleri
Aydınlatma sistemleri de internete bağlı akıllı telefonlardaki uygulamalar ile kontrol edilebilir hale geldi. Böyle bir sistem konfor ve keyif açısından oldukça faydalı olmasına rağmen, araştırmacılar mağdurların erişim bilgilerinin çalınarak izinleri olmadan akıllı aydınlatma sistemlerinin kontrol edilebildiğini göstermiştir. Böyle bir durum sinir bozucu olmasının yanında sistemin kurulu olduğu bölgenin fiziksel güvenliğini de tehlikeye sokabilir.
· Buzdolapları
Yeni nesil buzdolaplarında internet bağlantısı özelliği bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar buzdolabındaki yiyeceklerin durumunu ve miktarını kontrol edebilmekte, internet üzerinde yemek tarifleri arayabilmektedir veya sipariş verebilmektedir. Bu tür özellikler, kötü niyetli kodlar ile teknolojinin normal işleyişini bozmasına neden olmaktadır.
Saldırganlar, örneğin gece buzdolabının kapısını açabilmekte, içindeki yiyeceklerle ilgili durum ve miktar bilgisinde oynama yapabilmektedir.
· Oyun Konsolu, Saatler, Ev Aletleri ve Diğerleri
Günümüzde, tüketiciler internete erişebilen saatler, fotoğraf makineleri, sabit telefonlar, oyun konsolları hatta aynalar satın alabilmekteler. Bütün bu cihazların bir ortak noktası, işletim sistemi olarak Android kullanmaları. Birçok farklı cihaz üzerinde aynı işletim sisteminin kullanılması, saldırganların tek bir kötü niyetli kod geliştirerek bütün cihazları etkileyebilmesini mümkün kılmaktadır.
Herşey androidli olursa olacağı bu. Akıllı ev eşyasında özel bir sistem olmalı. Virüs girmemeli. Düşünsenize virüs giriyor buzdolabınıza yiyeceklerin hepsi bozuluyor. Buzdolabı çöküyor falan. Çok saçma
Kesinlikle kaçınılmaz bir son olacak, ki buluttan kötü haberler almaya başladık bile. Ancak bu gelişimle beraber güvenlikte inş. artar.
Hangi sistem olursa olsun mutlaka virüs olacaktır. Android, iOS vb. olabilir, hepsine girebilir.
virus elbette gitebilir ama burada ki android in caresizligi ve acizligi. acik kaynak kodu herseye acik olarak anlayan bi firmadan bisey beklemek zaten ayip olur. dertleri kesinlikle musteri memnuniyeti olmadi android in be olmayacakta. google in planlari malum zaten. tum dunya icij beladir android bu kadr net.
Adam Android li olursa olacağı bu demiş ya. Biraz geliştirinkendinizi nerde bi virüs lafı görseler Android holouohggg. Adamlar radyo sinyalleri üzerinden virüs göndermeyi başardılar yani bilgisayar bir network ağına bağlı olmasa bile virüs bulaşma şansı var. Bunu elektronik Ev eşyalarına düşünün bide.
bilim kurgu filmlerini hatırlattı : )
bizim buzdolabı daha kendini soğutmaktan aciz
Bilim kurgu filmlerindeki gibi 🙂
Geçen gün çamaşır makineme ROM yükledim arka kamera fotoğraf ve ön kamera video çekmiyor sizce ne yapmalıyım 🙂