Reklam

Tüm buzullar eriseydi ne olurdu?

3
Reklam
asdasdas

Buzul erimesi, gezegenimizin sular altında bırakma ve birçok yerleşim alanını yok etme riskini ortaya çıkarıyor. Business Insider ekini, buzul erimesi için harika bir video hazırladı.

Buzul erimesi yerleşkeleri tehdit ediyor

Bundan onlarca yıl önce buzulların eriyerek, dünyanın sular altında kalması bir bilim kurgu filmi senaryosu gibi gelebilirdi. Ancak küresel ısınma nedeniyle bu tehlike ile karşı karşıyayız. Antartika’da sadece 1992-2017 seneleri arasında toplamda 3 trilyon ton buzul eridi. Hatta buzul erimesi, bazı yerlerde olağan hızının 5 katına çıkmış durumda.

Mars roketleri henüz icat edilmedi!

2015 yılında NASA, okyanus seviyelerinin beklenenden daha hızlı yükseldiğini ve uzay ajansının, önümüzdeki yıllarda deniz seviyelerinde en az 90 cm’lik yükselme öngördüğünü açıklamıştı. Bu yükselme bile milyonlarca insanı yerinden etmeye yeterliyken, bundan daha kötü bir senaryo var. Eğer tüm buzullar erirse, 65.8 metrelik yükselme yaşanacak. Peki bu kadar buz nereye gidecek?

Reklam

Business Insider ekibi, hazırladığı bir video ile bu sorunun cevabını gösterdi. Videoya göre öncelikle adalar, Venedik gibi su dolu yerleşkeler ortadan kayboluyor. Toplamda 19 milyon kişinin yaşadığı Kalküta ve Şangay gibi büyük şehirler tamamen okyanusa karışıyor. ABD ise şimdiye kıyasla çok küçük kalıyor.

buzul erimesi

Tüm buzulların erimesi senaryosu çok ürkütücü olsa da gerçekleşme olasılığının düşük olması biraz olsun rahatlatıyor. National Geographic’in 2013 yılındaki bir raporuna göre, Dünya’daki yaklaşık 20.8 km küp buzun erimesi en az 5000 yıl sürecek. Ayrıca atmosferde bu kadar fazla ısıya yetecek kadar karbon olursa, buzulların erimesi insanların düşüneceği son şey olabilir.

Bu kadar yoğun karbon durumunda, şu anda 14.4 santigrat olan gezegenimizin ortalama sıcaklığı 26.6 santigrat olacak. Dolayısıyla bitkiler ve hayvanlar için canlılık sıcaklık nedeniyle tehlikeye girecekti.

Aşağıdaki video ile bu senaryoda gezegenimizin durumunu gözlemleyebilirsiniz.

3 YORUM

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version