Son yıllarda otomobil pazarında benzinli araçlar, yerini yavaş yavaş elektrikli araçlara bırakmaya başladı. Özellikle daha düşük maliyetleri ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan elektrikli araçlar, büyük bir rekabetin merkezinde yer alıyor.
Elektrikli araçlar denince akla gelen ilk markalardan biri de BYD. Son birkaç yılda attığı adımlar ile pazarda öne çıkan BYD, Çin’in en büyük otomotiv şirketi unvanını kazanarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. İşte ayrıntılar…
BYD, Çin otomotiv pazarını fethetti
Satış rakamları açısından ciddi bir yükseliş sergileyen Çinli şirket, SAIC’yi geride bırakarak Çin’in en büyük otomotiv üreticisi olma başarısını elde etti. Şirket, satışlarını hızla artırarak otomotiv sektöründe önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Peki satış rakamları ne durumda?
BYD, geçen ay yüzde 45 seviyesinde ciddi bir artışla 419 bin 426 araç sattı ve bu, aylık olarak satış sayısında dördüncü kez rekor kırıldığı anlamına geliyor. Rakibi SAIC ise yüzde 35 düşüşle 313 bin 260 araç sattı.
Yılın ilk dokuz ayında 2 milyon 747 bin 875 araç satışına ulaşan BYD, böylelikle SAIC’in önüne geçti. Özellikle uygun fiyatlı olmasıyla dikkat çeken Seagull modeli, ağustos ve eylül aylarında Çin’in en çok satan elektrikli aracı oldu.
Uygun fiyatlı araçlar ve lüks SUV’lerle kataloğunu sürekli büyüten BYD, faaliyet alanını da genişletmeye devam ediyor. Öyle ki Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Türkiye’de yeni fabrikalar açarak yayılmaya çalışıyor. Firmanın başarısını sürdürüp sürdüremeyeceğini hep birlikte göreceğiz.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Dünyadaki lityum madeni rezervlerinin %70 yakını çinde keza değerli madenlerin çoğu Çin’de.. kısaca batarya fabrikası bile açsan ham maddeyi Çin’den alıcaksın..
Daha net olıyım Çin’de lityumu byd ye misal kilosunu 300 dolara satıyorsq avrupalı ya yabancıya 1000 dolara satabilir..
Bu şu demektir byd bir bataryayı misal 100 dolara mal ediyorsa Avrupalı üretici 200-300 dolara mal edebilir … Byd 30 bin Euro’ya satıyorsa Avrupalı markalar Elektrik liyi 40-50 bin Euro’ya satabilir..
Kısaca Çinli markalarla kimse elektrikli bataryaları araçta asla rekabet baş edemez.