Nissan, BYD’nin benzinli araçlara karşı yürüttüğü “kurtuluş savaşı”nın son kurbanı oldu. BYD markasına ait araçların bu yılki agresif fiyat indirimlerinin ardından Nissan, rekabetle başa çıkmakta zorlandığı için Çin pazarındaki önemli bir fabrikasını kapatıyor.
Çinli BYD elektrikli araç pazarını domine etti! Nissan, Toyota ve Honda gibi şirketleri zorluyor
Nissan için Çin, küresel satışlar ve net karlar açısından kritik bir pazar. Nissan’ın küresel satışlarının ve net karlarının neredeyse üçte biri Çin’den geliyor. 2022 yılında Çin pazar payı açısından ilk beş otomobil üreticisi arasında yer alamayan Nissan’ın durumu daha da kötüleşti. Geçen yıl Çin’deki satışları yüzde 16 düşen Nissan’ın, 2024’te de bu trendin devam etmesi bekleniyor. Geçen ay Çin’de 64 bin 233 araç satan Nissan’ın satışları yüzde 2.8 daha düştü.
Nissan, Changzhou’daki fabrikasını kapatıyor. Bu fabrika, Nissan’ın Çin’deki üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyor ve yıllık yaklaşık 130 bin araç kapasitesine sahip. Fabrika, ürettiğinden daha fazla araç satamadığı için kapatılmak zorunda kaldı.
BYD alt markasına ait Bao 3 modeli tanıtıldı!
BYD alt markası Fang Cheng Bao, yeni Bao 3 modelini tanıttı, işte yüksek performans sunan yeni elektrikli SUV'nin özellikleri ve fiyatı...BYD, bu yılın başlarında benzinli araçlara karşı “kurtuluş savaşı” başlatarak daha düşük fiyatlı elektrikli araç modellerini piyasaya sürmeye başladı. En ucuz modeli olan Seagull EV, 10 bin doların altında bir fiyatla satılıyor. BYD CEO’su Wang Chaunfu, elektrikli araçların “eleme turlarına” girdiğini ve önümüzdeki iki yılın otomobil üreticilerinin bu yarışta öne çıkmaları için kritik olduğunu belirtti.
Nissan otomobil üreticisinin Çin pazarındaki satışları düştükçe, Japon rakipleri Toyota, Mitsubishi ve Honda da benzer şekilde Çin pazarından çekilme eğiliminde. BYD ise küresel ayak izini genişletmeye devam ediyor ve Meksika’da büyük bir fabrika için anlaşma yapmaya hazırlanıyor. Şirket, bu yıl Meksika’da 50 bin araç satmayı planlıyor.
Ayrıca BYD, Çin dışında Japonya pazarına da genişliyor. Japonya Otomobil İthalatçıları Birliği verilerine göre, Ocak ayında Japonya’nın elektrikli araç ithalatının yüzde 20’sinden fazlasını BYD oluşturdu. Daha uzun menzilli, daha düşük fiyatlı modeller piyasaya sürüldükçe, BYD’nin ivmesi devam edecek gibi görünüyor. Şirket, pikaplar, orta boy elektrikli SUV’ler ve lüks segmentler gibi yeni segmentlere de genişliyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Çinli markaları durdurabilecek bir üretici var mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Biz akıllıyız Japon’lar salak ek vergi getiriyoruz
Byd türkiyeye fabrika kurarsa bakalım o zaman ülke içinde üretilen araç togg ile aynı vergi diliminde olmak zorunda kalacağından bakalım o zaman ne yapacaklar
Ülke içinde TOGG dan ucuza üretebilecek mi işçi çalıştırsın vergi ödesin biz de alalım aracını
“Fabrika, ürettiğinden daha fazla araç satamadığı için kapatılmak zorunda kaldı.” demişsiniz. Bir fabrika, ürettiğinden fazlasını nasıl satabilir?
laf ola beri gele…
Togg kalitesiyle Byd, diğerleri ile rekabet edebilir. Ayrıca Byd chery vb şirketleri Sanayi bakanlığı davet etti. Türkiye de üretim istedi.
Çiğdem üretilen arabalara tüm dünyada ek vergi getirildiği için bu gayet doğal uygun fiyatlı satamayacaksa neden Çin de üretim yapsın.
Aynı kalitede ve fiyatta yerli araç her zaman daha çok tercih edilmeli ki rekabet edebilmeli ve bizim genç Mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz ve Ülkemiz kazansın