Çin mahkemesi, tekel iddiasıyla Tencent aleyhine ByteDance tarafından açılan davayı kabul etti. Davanın sonucuna göre teknoloji dünyasında önemli değişiklikler kendini gösterebilir. Aynı zamanda dünyanın en büyük oyun firması da olan Tencent ise karşı dava açmaya hazırlanıyor.
Çin hükümetinin ülkenin büyük teknoloji firmalarının gücünü artırmak için hareket geçtiği bir dönemde ByteDance, en önemli rakiplerinden Tencent ile olan rekabetini mahkeme salonlarına taşıyor. TechCrunh’ın haberine göre, bir ByteDance sözcüsü Pekin Fikri Mülkiyet Mahkemesi’nin Tencent’e açtığı davayı onadı. Şirket, Tencent’in TikTok’un Çince versiyonu olan Douyin’e getirdiği kısıtlamaların Çin’deki anti tekel kurallarını ihlal ettiğini iddia etti.
Tencent üç yıl boyunca Douyin’i önemli uygulamaları olan WeChat ve QQ’dan engellemiş ve kullanıcıların kısa video uygulamasından içerik görüntülemesini ve paylaşmasını kısıtlamıştı. Douyin cephesinden de konu ile ilgili Tencent’in pazar hakimiyetini dışlamak ve sınırlamak için gücünü kötüye kullandığı ve yasaların önerdiği ölçütlerin dışında rekabet edildiği suçlaması gelmişti.
Tencent ise bu suçlamaların yanlış ve kötü niyetli bir hakaretten ibaretten olduğunu belirtti. Ayrıca her gün 600 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilen Douyin’in WeChat’in kullanıcı verilerine erişmek için yasa dışı ve rekabete aykırı yöntemler kullandığını ve platformun ekosistemi ile kullanıcı haklarına zarar verdiğini ifade ederek ByteDance’a karşı dava açmayı planladığını söyledi.
Kasım ayında, ülkenin en büyük piyasa düzenleyicisi olan hükümet ilk tekel karşıtı yasanın taslak versiyonunu açıklamış ve soruşturmalara kapı açmıştı. Aralık ayında da Alibaba’ya bir anti tekel soruşturması açılmıştı. ByteDance da açtığı dava için Tencent’ten yaklaşık 14 milyon dolar isterken, Tencent cephesinden karşı dava için ne kadar istendiği ile ilgili bir bilgi gelmedi. İki firmanın arasındaki savaşın ne gibi sonuçlara gebe olacağını hep birlikte göreceğiz.