Dünyanın en büyük otomobil şovlarından biri olan Frankfurt Otomobil Fuarı, bu yıl da eylül ayında kapılarını açıyor. Neredeyse tüm otomobil üreticilerinin boy gösterdiği fuarda artık teknoloji odak noktada. Otomobiller için lastik üreten Continental de son sürat bu fuara hazırlanıyor. 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı, Continental’in geliştirdiği teknolojilere de ev sahipliği yapacak. Teknolojiler arasında cam filmi yerine kullanılabilecek olan bağlantılı pencereler dikkat çekiyor.
Mobiliteye odaklanan Continental, akıllı bağlantı sayesinde kaza riskinin yanında çevreye zarar veren emisyon değerini ve insana zarar veren stresi sıfıra indirmeyi hedefliyor. Geçen yıl mobilite Ar-Ge’sine 3 milyar eurodan fazla yatırım yaptı. Söz konusu tutarın, araç içi fonksiyonlara hitap eden teknolojiler için kullanılacağı biliniyor.
Continental’in ağırlığı 80 kilogramın altında olan modülünde; elektrikli motor, şanzıman, güç elektronikleri ve motor kontrolü yer alıyor. Yeni entegrasyon ile birlikte kablo ve fiş kullanımına gerek kalmıyor. Bu modül sayesinde elektrikli araçların ağırlığı da yaklaşık 20 kilogram oranında azalıyor.
Continental radar sistemini kullanan EasyMile EX10 isimli otonom araç da fuarda sergilenecek. Her birinin menzili yaklaşık 200 metre olan toplam yedi radar sensörüme sahip araç bu sayede çevresini sürekli olarak izliyor. Topladığı verilerle sürüş stratejisi oluşturan araç, engellerden kaçabiliyor, aynı zamanda yol üzerindeki tehlikeleri erkenden tespit edebiliyor. Araç bu sensörler sayesinde yayalar ve bisikletliler gibi savunmasızları koruyabiliyor.
Araçlar birbiriyle konuşuyor
Ayrıca, Continental’in bir araç üreticisi için dünya çapındaki ilk 5G çözümünün gelişimi de devam ediyor. Bu yeni platformda Continental’in bağlantı uzmanları, beşinci nesil hücresel iletişimin özelliklerini, farklı araçlar ve altyapı arasında doğrudan veri alışverişine imkân veren kısa mesafeli radyo teknolojileri ile bir araya getiriyor. Artık araçlar birbiriyle daha kesintisiz konuşacak. Örneğin bir virajın sonundaki kazaya veya ilerideki trafik sıkışıklığına karşı birbirlerini uyarabiliyorlar.
Continental yeni işletim sistemleri üzerinde de çalışıyor. Sezgisel olarak tasarlanan işletim sistemleri, sesle etkileşen yol asistanı ve üç boyutlu ekranlarıyla sürücünün hayatını kolaylaştırıyor.
Cam filmi yerine bağlantılı pencereler
Son zamanlarda cam filmi ile ilgili birçok konu gündeme geldi. Bir ara yasaklanan cam filmi uygulaması sonrasında tekrar yasal hale geldi. Bağlantılı pencereler üzerinde de çalışan şirket, bu sayede pencerelerin güneş ışığının sebep olduğu parlamayı azaltmak için karartılmasını sağlıyor. Ayrıca yolcu gizliliğini de artırıyor ve aracın içini soğutmak için gereken enerjiyi azaltıyor.
Akıllı şehirler ve akıllı kavşaklar üzerinde çalışan üzerinde de çalışan Continental, kavşakları da akıllı sensörlerle donatıyor. Şimdilik test aşamasında olan bu uygulama sayesinde, trafik ışıkları ve sokak lambaları, özellikle yayaları ve bisikletlileri korumak için etraftaki araçlarla veri alışverişi yapabiliyor.
o nasıl saklanmadır arkada 😀
cam filmi aracın isini güneşin UV sinden koruyan, Klima performansını daha verimli hale getirerek sera gazi salinimini azaltması itibari ile ozon tabakasinin zarar görmesine mani olan bir unsurdur. Bu bahsettigimiz konu ile araçların 5G uzerinden haberlesedek birbirine kaza yada olumsuz durumları haber vermesi ile konusunun ne baglantisi var ben anlamadım. (not: iki konu da ilgisiz olsa da otomotiv acısından onemli konulardır.)
HEPSI YALAN
çok güzel bir gelişme 🙂
çok güzel gelişmeler oluyor umarım bir an önce hayata geçer
Güzell haberrr 😀
Hımm. hadi bakalım 😀 😀
Çok güzel bir gelişme 😀