Çamaşır makinelerinde beton olmayacak!

17

Çamaşır makineleri, beyaz eşya sınıfında bulunan ürünler arasında en ağırlarından biri olma özelliğinde. Bu ağırlığın önemli bir kısmı, büküm döngüleri sırasında makinenin sabit kalmasına yardımcı olmak için içerisine yerleştirilen beton bloklardan kaynaklanmaktadır. Nottingham Trent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, beton bloklarla aynı görevi yapabilecek plastik bir yapı geliştirdi.

SelfPaint: Yeni nesil boyacılık

Yüzde 30 daha hafif olacak

Birleşik Krallık’ta satışa sunulan ortalama ön yüklü çamaşır makineleri, 65-75 kg ağırlıkta oluyor ve bu ağırlığın 25 kg’lık kısmını beton bloklar oluşturuyor. Araştırmacılar, bu beton blokların yerine plastik yapıların kullanılması ile çamaşır makinelerinin ağırlığının yüzde 30 oranında azalacağını ve nakliyat masraflarında tasarruf sağlanacağını belirtiyor.

Ekibin ürettiği plastik yapı yaklaşık 3 kg’lık ağırlığa sahip. Nakliye sonrasında yapının içi su ile dolduruluyor ve beton yapının yaptığı işlevi aynı şekilde yerine getirebiliyor.

Beton yapının öz ağırlığının daha yoğun olmasından dolayı, plastik yapı daha büyük yapılarak daha fazla su alabilmesi sağlanmış. Araştırmacılar, İngiltere’de her yıl 3.5 milyon çamaşır makinesinin satıldığını ve beton blokların değiştirilmesi ile karbondioksit salınımının her yıl 45.000 ton ve aynı zamanda nakliye sırasındaki yakıt tüketiminin yaklaşık 184.000 litre azaltılacağı belirtiliyor.

:: Çamaşır makinelerinde betona alternatif olarak geliştirilen plastik yapı hakkında ne düşünüyorsunuz?

17 YORUMLAR

  1. Çok saçma sıkma esnasında o plastiğin içindeki su ne hale gelir… Ayrıca ya o plastik delinirse al başına belayı.. Ç.Makinalarında zaten eski kalite yok.. Bir bu eksikti…

  2. Aslında Beton denge ağırlıkları sıkma pozizyonunda merkez kaç kuvvetini dengelemek için kullanılıyorlar hemde iki adet, önde ve üstde olmak şartıyla, teknolojinin ilerlemesiyle bu kuvvetler daha az ağırlıklarla ve elektronik devrelerle dengelenebiliyor demekki.Denge ağırlıkları Bulaşık makinelerinde de kullanılıyor bunların pikden betona geçirilmiş olması aslında eskiye dayanıyor 90 ların başına ve Betona geçirilmiş olması maliyeti azalttığı gibi bir kalite sorunu da yaratmıyor.

  3. sıkıntı çıkar bence süspansüyon yerine betonları eşit şekilde makinanın içine dağıtsınlar ağırlık değişmez ama taşınma sırasında kuvveti bölmüş oluruz

  4. Geçte olsa yorumlamak istedim. Kesinlikle karşıyım. Makine kaç defa taşınacak sanki. %30 25 kilo eder. 2 veya 3 ü geçmez nakliye sayısı. Plastik parçanın geri dönüşümü hesaplandı mı acaba?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version