NASA, Mars görevlerinde yanlışlıkla mikrobiyal yaşamı gezegene bırakmış olabilir. Jet İtki Laboratuvarında çalışan genetikçi Christopher Mason, bu çarpıcı açıklamayı yaptı.
NASA Jet İtki Laboratuvarındaki (JPL) mühendisler, uzay araçlarını görev öncesi organizmalardan temizliyor. Ancak son zamanlarda yapılan iki çalışma, bazı organizmaların temizleme sürecinden nasıl kurtulduğunu açıkladı. Bununla birlikte, mikrobiyal türlerin uzaydayken ne kadar hızlı evrimleşebileceğini de anlattı.
NASA uzay araçlarını nasıl temizliyor?
Mühendisler, uzay araçlarını JPL’nin uzay aracı montaj tesisinde (SAF) katman katman inşa eder. Tıpkı bir soğan gibi katmanlarını oluşturur ve her katman eklenmeden önce her şeyi temizlerler. Bu yöntemlerle bilim insanları uzaya gönderilecek aracın neredeyse hiçbir bakteri, virüs, mantar veya spor taşımamasını sağlar.
NASA, yakın gelecekte insanları Mars’a gönderme hedefi için çok çalışıyor. İnsanlık, uzay çağı başladığından beri Kızıl Gezegen’e yaklaşık 30 uzay aracı ve iniş takımı gönderdi. Genetikçi Christopher Mason, “Bu yolculuklarda hangi mikropların hayatta kalmış olabileceğini biliyoruz.” diyor.
Christopher Mason, bu konuda BBC‘ye bir demeç verdi. NASA’nın uzay aracını parça parça temizlemek için son derece özen gösterdiklerini belirtti. Ancak bir alandaki mikrop sayısını sıfıra indirmenin imkansız olduğunu yazdı. Çalışmaları teorik olsa da, NASA’nın Kızıl Gezegen’i keşfetme girişimleri olası tehlikeli mikrobiyal yaşamı barındırıyor.
Mikropların izi JPL’de
Aslında, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndaki (JPL) temiz odalar araştırmacılara kanıt sunabilir. Çünkü bu temiz odalarda mikrobiyal yaşam izlerini bulmak mümkün.
Mason, araştırmasında JPL’nin analiz edilmesi için öneride bulundu. Buna göre, laboratuvarda DNA aranacak ve metal yüzeylere tutunabilen aşırı şartlara dayanıklı mikroplar taranacak. Bu mikroplar, hem radyasyona hem de aşırı soğuğa dayanıklı olduğu için uzay araçları temizlenirken hayatta kalabiliyor.
NASA bilim insanı Mason, açıklamasının devamında mikropların uzay yaşamına tehlikesini anlattı. Mason, “Yeni organizmalar yeni bir ekosisteme vardıklarında hasara yol açabilir. Nihayetinde evrenin başka bir yerinde olabilecek herhangi bir yaşamın güvenliğini ve korunmasını sağlamak önemli.” dedi.
Tüm bunların yanı sıra Mars’a hayat veren gezginler, mikropları uzaylı mikroplarla karıştırabilir. Mason, Dünya’dan uzaya giden mikropların yeni koşullar altında hızla mutasyona uğradığını söyledi.
Bu NASA sonumuz olacak!
adamlar ne yaptı Allah aşkına mutasyon derken sen ne sanıyorsun böyle küçücükü hücre bir anda insanüstü bir varlığa dönüşebileceğini mi? araştırmalarda ”Aha canlı yaşamı bulduk!” diye sevinip sonradan ”ahh dünyadanmış” derler ne yapacak lan nasa bize adamlar uzaya roket gönderiyor uzaya açılmak mı sonumuz olacak?
Allahtan mars ta yaşayaçaktık.
daha marsa gitmeden hastalık virüs bakteri götürdük herhalde çok iyi ya insanlık neye elini atsa kurutacak ..
Mars’a gittiklerinde dev yaratıklar karşılarsa bunları hiç şaşırmayın. İnsanoğlunun yaptığı hiçbir şey iyi olmaz mı ya.
corona yollayın olanda ölür :))
:))
Peki onlar daha çabuk mutasyona uğruyorlarsa o zaman bizden akıllı yaratıklar ortaya çıka bilir.Onlar bizimle müttefik olmazlarsa sonumuz gele bilir
Haklısın. Dağılıyorum.
Yorumların hepsi hikayelerden oluşuyor, Holywood filmlerini izleyenler bu hikayelerin etkisi altında kalıyorlar ama Abd bop dahilinde büyük israil terör devletini sözde kurmakta, bu bile hikaye, bizi tanımayan potansiyelimizden hiç sözetmeyen bir hikaye.