Geçtiğimiz günlerde bir uygulama geliştirici tarafından ortaya çıkarılan (daha önce yaptığımız haberi okumak için buraya tıklayın) ve telefonun kullanımı ile ilgili bütün bilgileri kayıt altına alan Carrier IQ uygulaması tüm dünyada tepkilere sebep oldu. İlk olarak Android işletim sistemine sahip cep telefonlarında bulunan casus yazılım bizzat operatör ya da üreticiler tarafından kullanılıyor.

Üretici ve ABD’li operatörler yazılımın sadece belli cihazlarda kullanıldığını ve kullanıcı gizlililiğini ihlal etmediğini iddia etseler de bu açıkmalar kullanıcıların kafasını karıştırmanın dışında bir işe yaramadı.

Şimdilik ABD ile sınırlı kalan skandalın, Avrupa‘ya da sıçrayabileceği ve bu kıtada satılan cihazlarda da Carrier IQ yazılımının olabileceği de iddialar arasında. Avrupa’ya sıçraması durumunda gizlilik ihlalleri konusunda çok ciddi yaptırımları olan Avrupa Birliği’nin konuya el atmasına kesin gözle bakılıyor.

Carrier IQ’dan Açıklama Geldi

Konuyla ilgili olarak kendi web sitelerinde bir açıklama yapan Carrier IQ, kullanıcı bilgilerinin kayıt altına alınmadığını, sadece daha iyi hizmet verebilmek için bu bilgilerin kullanıldığını ifade etti.

Firmanın uygulamasının (yazı hazırlandığı tarihte) 141 milyon telefonda yüklü olduğunu da belirtelim. 

{pagebreak::2}

Biz de sizler için akıllı telefonlarınızda bu uygulamayı engellemenin ya da ortaya çıkarmanın yollarını bir araya getirdik:

Android’de Ne Yapılabilir?

Eğer Android işletim sistemine sahip bir telefonunuz varsa Android Market‘ten indirebileceğiniz basit bir uygulama ile Carrier IQ‘nun yüklü olup olmadığını anlayabiliyorsunuz.

Yazımız hazırlandığı tarihte Android Market‘te 6 farklı Carrier IQ bulma uyguluması vardı. Bunlar arasında Vodoo Carrier IQ detector, Bitdefender Carrier IQ Finder, Bloat/CIQ Freezer – Free gibi yazılımları öneririz. Bunlardan birini yükleyerek telefonunuzda Carrier IQ uygulamasının olup olmadığını görebiliyorsunuz.

Biz yaptığımız testlerde Türkiye’den satın alınan Samsung Galaxy S telefonunda bu uygulamanın bulunmadığını gördük.

{pagebreak::3}

iOS’ta durum

Apple‘ın geliştirdiği iOS‘ta ise bu yazılımı bulmak pek kolay değil. Bunun yerine dışarıya bilgi akışının önüne geçebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken adımlar ise çok basit:

iOs cihazınızın Ayarlar bölümüne giriyorsunuz. Ardından Hakkında kısmına tıklıyorsunuz. Daha sonra Tanılar ve Kullanım bölümünü seçip Otomatik Olarak Gönder seçeğini aktif ise bunu Gönderme olarak işaretliyorsunuz.

Bu sayede cihazınızla ilgili bilgilerin dışarıya gönderilmesinin önüne geçiyorsunuz.

{pagebreak::4}


Diğer telefonlardaki durum

Her ne kadar Nokia cihazlarında böyle bir yazılım olduğunu kabul etmese de bazıları bunun tersini iddia ediyor. Benzer şekilde BlackBerry‘nin üreticisi RIM de aynı açıklamayı yapmıştı.

Öte yandan hem BlackBerry hem Nokia telefonlarında böyle bir yazılımın olup olmadığını anlamanın basit bir yolu en azından şimdilik yok.

:: Skandal hakkında ne düşünüyorsunuz?