Türkiye’de güneş enerjisine büyük darbe vuruldu!

26

Dünya genelinde yenilenebilir enerjiye geçiş için devasa yatırımlar yapılırken, özellikle son dönemde ülkemizde kurulan devasa güneş enerji santralleri büyük beğeni topluyordu. Ancak, alınan yeni karar ile adeta bu sektöre darbe vuruldu.

Yenilenebilir enerji için Türkiye’de bir ilk!

Zira, bina çatılarına ve cephelerine GES kurmak ve burada üretilen ihtiyaç fazlası elektriği satmak son dönemde ülkemizde oldukça popüler hale gelmişti. Ancak, bu santrallerden satın alınan elektriğe ödenen para üçte bir oranında düşürüldü.

Bakanlar Kurulu, konut ve endüstriyel binaların çatı ve cephelerine güneş enerjisi sistemleri kurulmasıyla ilgili yeni bir karar aldı.

Çatıdaki mini GES’lerin geliri üçte bir oranına geriledi!

Bu kapsamda 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınacak olan YEKDEM’e tabi üretim tesislerinden, mesken aboneleri için 10 kW’a kadar olan çatı ve cephe uygulamalı elektrik tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası enerji için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen kendi abone gruplarına ait tek zamanlı aktif bedeli, işletme tarihinden itibaren 10 yıl süreyle uygulanacak.

Enerji Günlüğü’nün haberine göre bu destek, ticarethane, sanayi, tarımsal sulama ve aydınlatma aboneleri için 1 MW’a kadar yenilenebilir enerjiye dayalı çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesisleri için de geçerli olacak.

mini GES

Devreye giren bu uygulama, özellikle 1 MW’ye kadar kurulu güçteki endüstriyel çatı ve cephe GES uygulamalarına bugüne kadar tanınan, kilovatsaat başına 13.3 dolar/cent’lik fiyat alım garantisi desteğinin ortadan kalkması anlamına geliyor.

Yeni uygulamada ile abone ihtiyaç fazlası elektriğini bugün itibariyle 24 kuruş gibi bir fiyattan ( yaklaşık 5.1 cent ) satabilecek. Abonelere uygulanan 10 kuruşa yakın sistem kullanım bedeli de dikkate alındığında, çatı GES’lerin şebekeye vereceği elektrik için alabileceği bedel 3 dolar/cent civarına gerilemiş oluyor.

Kısacası, 1-10 kW arasında kurulu güce sahip tesislerde yani Çatı üstü mini GES’lerde, ihtiyaç fazlası elektriğin bedeli kilovatsaat (kWh) başına 13.3 dolar/cent’ten 24.46 kuruşa düşürüldü ve böylece bu segment tamamen öldü.

26 YORUMLAR

  1. Bu bir darbe değil, yapılması zorunlu bir uygulamadır, yerinde bir karardır. Milyarlarca Dövizin yurtdışına çıkmasına sebep olan GES teknolojisi, tamamen dışa bağımlı bir teknolojidir. Türkiye de bu teknoloji yok ve hemen hemen tüm önemli ve pahalı parçaları dışardan ithal edilmekte. Diğer bir sıkıntı da mantar gibi ehliyetsiz, tecrübesiz pazarlamacılar yüzünden kısa sürede atıl duruma gelmesi nedeniyle tüm kazanç başka ülkelerin cenine gidiyor du.

    • Maalesef, sizinle aynı fikirde değilim. Türkiye’de bu konuda uzmanlaşmış onlarca firma var. Üretim konusunda ise haklısınız, Türkiye’de üretilen panellerin büyük bir bölümü Almanya gibi ülkelerdeki firmalar ile kıyaslanamayacak kadar kötü. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl 37 milyar 194 milyon 822 bin dolar enerji ithalatı yaptık. Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını minimum seviyeye indirmek için GES gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacımız var.

      • İlk yorumda arkadaşın anlatmak istediği GES kullanmamak değil. GES kullanarak enerjinin satın alınması.Yani Smart Grid denen sistemler. Bu çok yeni bir alan ve ne yazık ki bizim ülkemizde akademik alan dışında pek olmayan bir alan.

        Kazancı düşürmek belki mantıklı gelmiyor olabilir ama ülkemizin bedavacı insanları bu iş için tarlalar bile kurmak için fırsat kolluyordu,bunu yakın bir arkadaşımın Anadolu’daki ailesinden aldığım bilgiyle yazıyorum.Çiftliği kapatıp bu işe girmek istiyorlardı.

        Ha derseniz ki pertol ve doğalgaz alımını yüzde şu kadar düşürecek o zaman kar-zarar ilişkisine bakılıp hangisi mantıklı ise onun alımı yapılır,yapılmalıdır.

    • Asil elektrik uretimini dogal gaz uzerinden yaptigimiz icin cari acik uzerinde 1 sirayi dogal gaz olustirmaktadir. Bu tamamen devletin vergi politikasina aykiri bir durum oldugundan dolayi, vatandasi dusunmeden gerici bir karardir. Onun yerine bu teknolojileri destekeleyecek yatirimlar yapilmasi gerekmektedir.

    • Bu sektör mü sadece dışa bağımlı? neredeyse tüm sanayi sektörümüz dışa bağımlıdır. Ev tipi solar sistem yaygınlaşırsa şirketlere hes projesi için alan kalmamış olacak. madem solar panelin yerli olmasını sitiyorsun o zman bilmem ne vakfına belli berlirsiz milyonlar akıtacaklarına silikon vadisi tarzı teknokentlere akıtsınlar parayı. bilim önce eğitimle gelişir. adam f35 uçak üretiyor diye kıskanıyorsun ama biliyormusun 100 sene önce tahta uçaklarla denemelerde kaç pilot öldü bunun için. hazıra konuyorsan tıpış tıpış ödeyeceksin yada fukaraysan önce eğitime para akıtacaksın.

  2. Tamamen dışa bağımlı bu söktörün önüne daha büyük engeller konmalı, yada önce teknoloji olarak ülkemizde üretilmesi sağlanmalı, ürünü değil teknolojisi öncelikle getirilmeli, aksi durumda dış ticaret açığı her geçen gün daha da büyüyecek tir. Aynısı cep telefonları gibi tamamen ithal ürünler içinde geçerli. Herkes ülkesi için askerlik ten daha önemli bir şey yapmak istiyorsa öncelikle dışa bağımlı ürünlerden uzak durup bu teknolojinin ülkeye gelmesi için çaba sarf etmelidir.

    • kardeşim araştır biraz boşa konuşma yerli güneş paneli üretimimiz var zaten elektriğimizi kurulan termik santral yerine güneş panelinden karşılamak daha mantıklı idi şimdi elektrikli araba çıkacak e sonra elektrik açığı artacak bunu nasıl kapacaksın doğalgazı elektriğe çevir sanral kur dışa bağımlı ol almanya elektirğinin çoğunu güneş panelleri sayesinde karşılıyor bunu yapanda zerre akıl yok

  3. Ben bu teknolojinin eğitimini 35 yıl önce meslek lisesinde görmüştüm, özellikle fotovoltaik pillerin yapısı, çalışma prensibi falan, ne yazık ki buna rağmen ülkemizde bu sektöre hiç yatırım yapılmadı, şimdi bu ürünün en önemli parçaları tamamen dışardan ithal edilmektedir. Türkiye de sadece cam, çerçeve gibi maliyetsiz basit parçalar ile montaj yapılmaktadır.
    İnvertör, pil , konnektör, hatta bağlantı kabloları, ve aküler hep ithal ürünler, kalitesine göre de fiyat fatkı büyüyen ürünler. Şu anda yaklaşık Türkiye de 7000 mw lık ges santral var ve bunun maliyeti 7 milyar dolar eder.
    Buna karşılık ne kazanılmıştır sadece 100 milyon dolar, belki 10yıl üretim devam etse ancak maliyetini kurtaracak, tabi işçilik ve tamir tadilat masrafları hariç, bu maliyetler içinde 5 yıl devrede tutulabilinir se belki o zaman tam maliyet kurtarılmış olunur, bundan sonra kayıplar nedeni ile zaten ancak kendine yeteceğin den çöpe gidecek bir yatırım olmaktadır. Kısacası yaklaşık 20yıl Türkiye başkalarına bedava çalılmış olmakta 5 yıl gibi kısa bir süre istihdam sağlamakta, akıl işi olmadığı ortada. Anlaşılan bakanın aklına 7 milyar dolar para dışarı çıkınca hesap etmek düşmüş. Yine de her şey için geç sayılmaz,, yeterki bu teknolojiyi önce üretmeye başlayalım.

    • Ben yenilenebilir enerji kaynakları bölümü Güneş Enerjisi alanını okumak istiyorum, bu alandaki umudum yerli enerji sistemlerinin üretilmesi ve Türkiye’nin enerjisinin tamamen yerli şekilde üretilmesidir ilk önce.

    • Ben yenilenebilir enerji kaynakları bölümü Güneş Enerjisi alanını okumak istiyorum, bu alandaki umudum yerli enerji sistemlerinin üretilmesi ve Türkiye’nin enerjisinin tamamen yerli şekilde üretilmesidir ilk önce.

      • DR. NURETTİN ERK PERİHAN ERK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BÖLÜMÜNÜ OKUDUM VE 1 AY İÇİNDE İŞYERİ AÇMA BELGEM VE DİPLOMAMI ALACAĞIM. OLDUKÇA YÜKSEK GETİRİSİ OLABİLECEK BİR BÖLÜM, EĞER BU BÖLÜMÜ OKUYACAKSAN BU SEKTÖRDE EN ÖNEMLİ ŞEY KENDİNİ GELİŞTİRMEKTİR AKLINDA OLSUN.

  4. Arkadaşlar; bir sabırlı olun hele! 20 sene sonrasını hayal edin! Türkiye bu konuda daha emekleme aşamasında ama gelişiyor. Yalnız olan birşey gelişir, olmayan birşey gelişmez. Hükümet fiyatları düşürmekle güneş enerjisi konusunda Türkiye’yi frenliyor. Yani olanı geliştireceğine yok ediyor. Versinler yatırımcıların parasını ve solar enerji sektörünün önünü açsınlar. Muhteşem Yüzyıl Dizisi çekilmeden Oscarlık film çekilmez…

  5. bu işi bilen insanların alacağı bir karar değil. Üç yıl sonra elektrik li arabalar gelecek. Onları şarz etmek için iç şebeke de trafo güçleri nimi artıracak lar. Akıllı bürokrat çatı geslerindeki prosedür leri ortadan kaldırmak suretiyle aslında için şebeke yi rahatlatır ve elektrik li arabalar gelince birde onların tüketimi ile uğraşmaz. Ama tabiki Rabbim herkese bir beyin vermiş tabi kullanmasını bilene

  6. güneş enerjisine karşı çıkan cahilleri göreceğim hiç aklıma gelmezdi bu ülkede gerçekten eğitim tamamen bitmiş, destek verileceğine her zaman ki gibi türkiye de hiç bir iyi şey cezasız kalmaz denilerek engellenmiştir bu bir ayıptır utanılmalıdır

  7. Bunların bu ülkeyi batırmak için ne gerekiyorsa yaptıklarını görüyoruz yazık bu ülkenin boşa giden kaynaklarına yazıklar olsun böyle kanun çıkaranlara

  8. Üretim yerleri etkilendiğinden yapılan bir şey bu. Zaten mantıken düşürülürse düşürülsün zaten o senin elektriğini karşılıyor elektrik faturası ödemiyorsun bu bile yeter bunun yanı sıra istersen cüzzi bir miktar kazançta sağlayabileceksin düşük ama olsun sonuçta sen paranı amorti edip üstüne koyabiliyorsun. Bu panellerin artması gerek ülkemiz de böylelikle bir çok evin ihtiyacı kendi kendine karşılanmış olur ve ülke enerji ithalat etmek zorunda kalmaz. Hatta ihraç etmeye başlar. Bunun yanı sıra ülke de satış düştüğünden ötürü yurt içinde fiyatlar daha ucuzlayacak.

    • Arkadaş ne kadar polyannacilik yapılıyor yahu bu ülkede. Ihtyiyac fazlasını daha yüksek miktardan satabilmek teşviktir bu geslere. Bunun fiyatını indirmek yeni yatırımlara ne kadar teşvik verir sence?

      • Dünya’nın hiçbir yerinde, bu tarz çatı tipi tesislerde elektrik, devlete satılsın diye üretilmiyor. Sadece bizim ülkemizde böyle. Zaten çatısına güneş paneli yaptırmak isteyen adam elektrik faturası ödemiyor, üste bir de az da olsa kar elde ediyor. Daha ne olsun…

  9. Devlet bu işletmelerden elektriği …….. 0.62 TL/kw den alım yapıyordu.
    vatandaşına (sana, bana ) ……………. 0.30 TL/kw ye satıyor.
    anlaşma dolarla olduğundan artan kur nedeniyle fark arttı.neden dolarla anlaşıyorlar ki zaten
    bu işletmelerden alınan elektriği YEKDEM adı altında vatandaş dan tahsil ediyor.olay buydu.ve süreç 10 yıl böyle sürecek.ülke gelişecek karlı çıkan türkiye olacaktı.plan buydu.
    yani enerji üretmek için doğal gaza ödenen para bildiğiniz üzere dışarıya cıkıyordu.
    güneş tarlaları ile hem para dışarı çıkmayacak hem vatandaş kazanacak hem ülke kazanacaktı.
    fakat kurulan güneş tarlalarının %80 alman firmalarının eline geçmiş durumda .
    devletin parası yine direk yurt dışına cıkmaya başladı.
    yapılan düzenlemeler sadece kur artışından dolayı ayarlama değil bu firmaların türkiyedeki yatırımları ele geçirmesine karşı maddeler içerir türk vadandaşlarının proje üretmesi kolaylaştırdı, dışardan gelen firmaların işini zorlaştırdı.
    aslında yazıda geçen :
    ”alınan yeni karar ile adeta bu sektöre darbe vuruldu.” derken sektöre değilde bu dış firmalara vurulmuştur.

    bu sektördeki türk firmalarının bi şikayeti yok onlar düzenlemenin ne anlama geldiğini biliyorlar .en fazla karları düştü .
    esas rahatsız olanlar farklı .
    bence son derece doğru bir düzenleme bilmeden araştırmadan kulaktan duyma bilgi ile yorum yapmak yerine araştırmak gerekiyor

  10. Diyelimki gündüz üretip şebekeye verdiğim 5kw elektrik gece şebekeden ayni miktarda kullandığımda hesap nasıl olur merak ettim? Yoksa şebekeye 24kuruşa sattığım elektriği gece 50kuruşa geri almış mı olacağım?

  11. Eğer niyetleri halis olsaydı, lisanssız GES lerin ürettiği elektrik alımının fiyatını düşürürlerdi. Çatıya, işletmesine kurduğu tesisi on grind hale getirmek ne kadar maliyetli biliyor musunuz? Zaten çatısına koymuş, elektrik faturası ödemeyecek üzerine de biraz para alacak demekle olmuyor. Ben kendi kendime 10 kw lik bir sistemi çiftliğine kurarım, off gris yapar az bir zküyle ıdare eder güneşsiz günde yine kendimin yapacağı rüzgar türbini ile, oda olmadı jeneratörle idare ederim. Şimdi bunu on-grid yapayım desem onu inverteri kaç para, bunu mevcut hatta bağlatmak için izin alma süreci, tekrar proje çizdir,hatta artık sisteme bağlı olacağından mühendislik şirketine yaptırmak lazım, maliyeti ne olur? Haliyle bunun bir getirisi olması lazım ki kendini 10 15 senede amorti etsin. Şu haliyle on grid of grid farkını bile ömür boyu amorti edemem.

  12. 250 kendi lık iş aldım.Ankara tedaş beni 3 ay oyaladı.bahane ile erteledi. Tam bir vatan hainliği örneği..bürokrasi hükümete inad projeleri baltalıyor.Bürokrasinin %90 vatan haini.maaşları nasıl olsa yatıyor. Allah belasını versin topunun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version