Reklam

Çayı tuzlu içen kimyager sonunda sebebini açıkladı! İşte bilimsel sırrı

73
Reklam
asdasdas

Ünlü kimyager Michelle Francl, çaya tuz eklemenin bilimsel temellerini ortaya koyarak çay severleri şaşkına çevirdi. Yeni kitabında “Çayın Kimyası” ile bilimin çay dünyasına getirdiği yenilikleri açıklayan Francl, bu önerisinin nasıl uluslararası bir çay fırtınasına dönüştüğünü açıklıyor.

Ünlü kimyager çayın kimyasını çözdü

Olay, Francl’ın yeni kitabının yayımlanmasıyla başladı. Çayın demlenmesi konusunda 500’den fazla makale okuyarak ve kendi araştırmasını yaparak geçirdiği üç yılın ardından Francl, çayın içeriğinden şekerin etkisine, çaydanlıkların rolünden çayın bağımlılık yapma potansiyeline kadar bir dizi konuya odaklanıyor.

Çayın tarih boyunca nasıl bir ritüel haline geldiğini vurgulayan Francl, yazısında, “Çay, sadece içindeki kimyasal reaksiyonlarla değil, aynı zamanda insanların hayatındaki yerini şekillendiren tarihle de özdeşleşmiştir” diyor. Francl, çayın sadece bir içecek olmanın ötesinde, kültürel bir fenomen haline geldiğini ifade ediyor.

Efsane dizi Lost hakkında az bilinen 10 ilginç detay

Çayı tuzlu içmenin ilginç sırrı

Reklam

Francl, çaya fark yaratmayacak miktarda tuz eklemenin acılığı azalttığını ve sodyum iyonlarının acı tat algısını etkilediğini söylüyor. Yıllar süren araştırmalarının meyvesini veren kimyager, bu önerisinin köklerini çayın kimyasal yapısına dayandırıyor.

Çayı tuzlu içmek, ilk başta alışılmadık bir öneri gibi gelebilir. Ancak Michelle Francl’ın bilimsel perspektifinden bakıldığında, bu önerinin çayın tadını değiştirebilecek kimyasal bir temeli olduğunu görmek mümkün.

Francl, yazdığı “Çayın Kimyası” kitabında bu tarife yer veriyor ve insanların önyargılı davranmamasını umut ediyor. Kimyager, çaya çok az miktarda tuz eklemenin şeker eklemek gibi olmayacağını, içenlerin tuz tadını almayacağını söylüyor.

Sodyum iyonlarının acılığı azaltma etkisi, çay severlere farklı bir deneyim sunabilir. Tuzlu çay, sadece geleneksel çay içme alışkanlıklarını sorgulamakla kalmayıp, aynı zamanda bilimsel merakın tadını çıkarmak için ilginç bir yol olabilir.

Kimyager, tuzlu çay meselesinin bu kadar ileri gidebileceğini öngöremedi

Uluslararası arenada yaşanan olayların ardından Francl, bilimin çay tutkunlarının yaşantısına getirdiği bu küçük dokunuşun, büyük bir çay fırtınasına dönüşmesine şaşkın.

Francl’ın yazısında öne çıkan bir diğer konu ise bilimle gelenek arasındaki çatışma. Francl, bazı insanların geleneksel çay içme alışkanlıklarına karşı çıkabileceğini belirtirken, bilimin dünyayı nasıl daha iyi bir yer haline getirebileceği konusunda çay tutkunlarını düşünmeye çağırıyor.

Yine de evde denememek gerektiğini ve aşırı tuzun insan sağlığına zararlı olabileceğini belirtmekte fayda var. Peki siz çayı tuzlu içme konusuna sıcak bakıyor musunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmına yazmayı unutmayın.

73 YORUMLAR

  1. Ya bı git işine allasen çay aciymis demlemesini bilmiyorum demiyorda çaya ne seker ne tuz atarım çayi sade olarak hemde demli icerim sen dunyada en çok çay tüketilen ülke olan Türkiye ye gel öğretelim çay nedir nasıl demlenir nasıl içilir

    • He tamm sen biliyorsun en iyisi sensin. Adam bilimsel olarak bir şey söylüyor sen istersen isot la iç. İlkokulu mezunu adamlar kimleri eleştiriyor. Japonlarin domatesi şekerle yemesine de onca laf söyleyen aynı kitle iste

      • Bana pek mantıklı gelmedi tuzun yemeklerde ki fazlalığı bile zararlı olduğu sürekli dile getirildiği halde ben dahil halen çayı şekersiz bile içemez ken tuzlu çayın nasıl içilebilecegini anlamış degilim. ayrıca yukarıda belli ki kendisi bir kaç üniversite bitirmiş ilkokul mezunlarının eleştiri yapmalarını eleştiriyor adam bilmiyorum okumak cahilliği alır eşeklik baki kalır vesselam…

  2. Çay, matematik gibi değildir neden bu kadar uzattınız? Ya doğrusu yanlışı yok ki niye sahıpleniyorsunuz, kimsenin de illa böyle için dediği de yok, ona bakarsan çay Çin in onlar da bizim gibi içmiyor. Saçma tartışma

  3. Bu gün tatlı yaparken bile tuz kullanıldığını veya tuzlu bir yemeğe şeker konulduğunu görüyorsak çaya da tuz atabiliriz bence. Ama en az 4 bardak çay çıkacak demliğe bi çimdik atarım. Fazla atmam. Şekersiz çay içemeyen biri olarak çayımın şekersiz olması şöyle dursun, tuzlu olması hiç işime gelmez. Sırf bunun için bile evlenmemiş olabilirim 🤣🤣🤣

  4. Ben kahve ve çayı şekersiz ama çok çok az tuzla içiyorum hoşumada gidiyor.
    Parkistan İngiliz sütlü içiyor deneyin belki seversiniz. 45 yıl önce ketçap getirmiştim Türkiyede yoktu kimse tatmadı o zaman şimdi lahmacun kebab dürümü ketçap mayonez karıştırıp yiyen bir millet var karşımda ama ben yemiyorum onlar aşırısına kaçıyor.

  5. Bir komplo teorisi de benden. İstedikleri hedefe ulaşamayan köyü niyetli biyologlar ve diğer ilgili bilim uzmanları pandemide istedikleti hedefe ulaşamamalarının nedenini Türk çayının yaygın olmasında buldular bence. gelecekte yapılacak yeni hamleler için hazırlık yaptıklarını düşünüyorum. Her ne kadar nüfus artış oranlarının hızla düşüyor olması bizi tehdit ettiği kadar düşük nüfuslu ülkeleri daha da çok düşündürmekte. Ekilebilir toprakların coğrafyasında onlara göre yüksek nüfusun , hububatı alamamarına, bu tarafça bir mazeret gösterile bilinir

  6. Rahmetli dayım şekere tuz derdi, yeni gelin ne yapacağını şaşırdı tuzlu çayı servis etti. Bir yudum alan dayım bu ne kızım dedi? ..

  7. Bu yeni degilki Rusya’da kalmık halkı çay oldu olalı tuzlu içerler hatta tuz ve sütte koyarlar yeniymiş gibi hintlilerde içiyor yeni degilki

  8. Bana pek mantıklı gelmedi tuzun yemeklerden fazlalığı bile zararlı olduğu sürekli dile getirildiği halde ben dahil halen çayı şekersiz bile içemezsin tuzlu çayın nasıl icilebilecegini anlamış degilim

  9. Bana pek mantıklı gelmedi tuzun yemeklerde ki fazlalığı bile zararlı olduğu sürekli dile getirildiği halde ben dahil halen çayı şekersiz bile içemez ken tuzlu çayın nasıl içilebilecegini anlamış degilim.

  10. Adamın biri gitmiş Orta Asya da değişik çay demleme yöntemleri içerisinde tuzla demleme diye bir yöntem görmüş. 3 yıl kafa yormuş denemiş. Sonra da kendi buluşu gibi kitabına koymuş ve ortalık toz duman. Kimse de Olan birşeyi kendi bulmuş gibi göstermesine herhangi bir tepki göstermemiş. Çok ilginç gerçekten.

  11. Tuz kelimesini duyunca ön yargılarımızı aşamıyoruz fakat örneğin bir fiske tuz, tadı az olan karpuzu tatlandırır, bir miktar tuz, geryfurtun tadını çok hoş yapar… Denemeden konuşmanın faydası yok

  12. Merhaba. Bu sitede birçok faydalı bilgiye ulaşıyorum ama bu yazı hiç amacı ve sonucu olmayan paragrafların tercümesi olmuş. Biraz daha ciddi bir yazı yazırlanabilirdi.

  13. Şeker tuzdan daha tehlikeli ve hiç bir faydası yok tuzun miktarını kaçırmazsan faydası var insan saglıgına ve insanlar ilk çay içmeye tuzla başlasaydılar şimdi şekerle içmeyi yadrgarlardı bence tamamen alışkanlık ve psikolojik bir olay

  14. Artırılmış su ile demle Hemşin organik veya altınbaş Çaykur bu iki çayı kullan,demlerken önce suyu kanyamış şekilde demliğe koy sonra çayı ekle ki çay içmenin bir anlamı olsun tuz bana tuhaf geldi demlemeyi bilmiyorlar 🤣

  15. Bravo ona, ben lise yıllarımdan beri, bir zaman sonra şekerin ayarını kaçırmaya başladığım da şekersiz içemediğim için az miktarda tuz katıp çayın acılığını alırdım, bunu bilmek için bilimadamı mı olmak gerek illa ki 😂😂😂😂

  16. Çay diüretik bir içecek addison hastalarının sodyum mineral kaybını telafi etmek için tuz lu çmek mantikli, doğası gereği çay çok yağış alan bölgelerde yetişiyor kökü alkali su ild besleniyor tuzlu-su bunun için cayın tadını bozar tıpkı cayın yüksek sıcaklık ta asitlesip tadının bozulması gibi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version