Dünya genelinde araştırmacılar büyük bir titizlikle cep telefonları ile beyin kanseri arasında bir korelasyon olup olmadığını araştırıyor. Cep telefonlarımızdan yayılan radyasyonun beyin kanserini tetikleyebileceğini iddia eden bazı kuruluşlar, bu iddialarında haklılarsa dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu tehlike altında demektir. İşin peşini bırakmak istemeyen uzmanlar bu konudaki çalışmalarına hız vermiş durumdalar.
Birkaç örnek vermek gerekirse, en düşük radyasyon yayma oranı 0.57 W/kg (kilogram başına watt) ile BlackBerry Storm‘a ait. iPhone‘un oranı ise 0.97 W/kg. En yüksek oranlardan bazıları ise 1.55 W/kg ile T-Mobile‘ın myTouch adlı telefonunda ve 1.51 ile BlackBerry Bold‘da bulunuyor. Bu değerler beyin kanserini tetikleyebilir mi, bunun cevabını verebilmek o kadar da kolay değil. Zira henüz tam anlamıyla tedavisi bulunamayan kanser hastalığı, son derece komplike bir hastalık. Dolayısıyla kişiden kişiye değişik değerlerde etkisi azalıp artabiliyor.
{pagebreak::Araştırmalar Sürüyor}
Araştırmalar Sürüyor
Beyin kanseri ile cep telefonlarından yayılan radyasyon arasında eğer bir korelasyon varsa da, bu son 10 yılda büyük bir oranda düştü. Zira teknolojinin artmasıyla birlikte radyasyon yayınımının hücre ile etkileşimi konusunda yapılan çalışmalar, cep telefonu sektöründe de ilgiyle takip ediliyor. Buna rağmen yüksek oranlarda cep telefonu kullanan bir toplumda kanser vakalarında artış gözlemlenmesi uzmanları düşündürüyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Amerikan Senatosu‘nun emriyle başlayan yeni bir araştırma, işleri biraz değiştirebilir. Enviromental Working Group‘un (Çevresel Çalışma Grubu, EWG) hazırladığı bir rapora göre harekete geçen Amerikan Senatosu üyeleri, araştırmaların sonucuna göre hareket edecek. Radyasyon yayınımı ve insan sağlığı üzerindeki etkisi konusunda en iyi ve en kötü telefonlar listeleri hazırlandı ve Senato’ya sunuldu. Bu konuyla sadece EWG değil, Finlandiye, İsveç, Danimarka, Norveç, İzlanda İsrail, Hindistan ve Avusturya’daki bazı şehirler ile birlikte Brezilya da ilgileniyor.
{pagebreak::Düşük Sinyel, Yüksek Risk}
Düşük Sinyal, Yüksek Risk
Cep telefonları, iletişimi elektromanyetik dalgalar yayınlayarak yapar. Telefondan çıkan bu dalgalar, baz istasyonu aracılığıyla telekomünikasyon uydusuna giderek orada, gideceği koordinatları bekler ve akabinde o koordinatlara giderek bağlantı gerçekleşir. Elektromanyetik dalgaların enerjileri yüksektir. Bu da dalgaboylarının kısa olduğu anlamına geliyor. İletişim için kullanılan elektromanyetik dalganın dalgaboyu ne kadar kısaysa, enerjisi ve insan sağlığına etkisi de o kadar yüksektir. Özetle, düşük sinyal demek yüksek risk demektir.
Peki araştırmacılar bu konu üzerinde çalışmalarına devam ederken, toplumun yapabileceği hiçbir şey yok mu? Tabii ki var. W/kg, yani kilogram başına watt oranı düşük olan cep telefonlarını tercih edersek, beyin kanseri riskini en aza indirgemiş oluruz. Cep telefonunuzun W/kg oranını bu listeden öğrenebilirsiniz.
Radyasyon kaç çeşittir? Burada söz konusu olan kanserojen etkisi net olarak bilinen nükleer radyasyondan farklı olarak elektromanyetik radyasyon değil midir? Şu halde binlerce televizyon, radyo, telsizler ve sair kaynaklardan gelen bir elktromanyetik radyasyon denizinde yaşamıyor muyuz?
Geçen gün sokakta yürürken bebeğini bebek arabasında gezdiren bir annenin kulaklıkla telefon görüşmesi yaptığına şahit oldum, bu gibi kişilerin sayısı gitgide artıyor. Kulaklıklara da önem vermeleri gerekir bence.
Öyle kulaklıklar var ki kulağında durmayı geç, kablosuyla kulağının üstünden sarsan bile durmuyor ya. İnsan gibi yapsalar da, telefonla konuşmak artık herkes tarafından kulaklıkla yapılması kolay olan, normal bir hale gelse. 🙂
Cep telefonları radyasyon değerlerinde verilen örnekler ilgimi çekti.Mesela en düşük radyasyon yayan BlackBerry Storm 0.57 W/kg’ymiş. Ama internette araştırırken gördüşüm çok farklı değerler de var. Mesela Samsung G810 0.19 W/kg, ve Samsung Innov8 0.414 w/kg. Lg telefonlarında çok düşük modelleri var. Bu radyasyon değerleri nasıl ölçülüyor ve kimin ne kadar doğru değer verdiğini nerden bileceğiz ???