Reklam

CeBIT’e 10 Üzerinden…

5
Reklam

Ülkemizdeki en büyük bilişim fuarı olarak bilinen CeBIT, uzun zamandır Türkiye‘de en çok ziyaret edilen fuarlardan biri olarak anılıyor. Konu; bilişim ve teknoloji olunca, fuarın içeriği de her geçen sene bir başka oluyor. İlk zamanlarda; kaçıranların büyük üzüntü duyduğu, yeni çıkan ürünlerin ilk kez CeBIT‘te gösterildiği, markaların yer almak için birbiriyle yarıştığı fuar için yapılan son eleştiriler, rüzgarın artık başka yönlerden estiğini gösteriyor.

Şafak Bey ile CeBIT Üzerine…

11 Ekim 2008 tarihli Zaman Gazetesi‘nde, ekonomi editörünün fuar hakkında ShiftDelete.Net‘e ilettiği sorulara verdiğimiz yanıtların gazetede yayınlanmasının ardından bizimle irtibata geçen CeBIT Eurasia Genel Koordinatörü Şafak Alpay‘ın daveti üzerine, fuardaki basın odasında epeyce sohbet etme imkanımız oldu.

Reklam

CeBIT Eurasia, Bir İş Fuarıdır

Şafak Bey çok kibar bir şekilde, değerli zamanının (fuarı ziyaret eden her bakanı, milletvekilini ve belediye başkanını karşılamak ve fuarı gezdirmek ona düşüyor maalesef) büyük bölümünü bize ayırarak fuar hakkında çok detaylı bilgiler verdi. Fuarda duyurulan yeni ürün ve hizmet sayısının 300‘ü geçtiğinden tutun da fuar alanında yapılan onlarca işbirliği anlaşmasından övgüyle bahsetti.

Rakamlara bakıldığında bu kadar başarılı olan fuarın, teknoloji tutkunlarının çoğunun beklentilerini neden karşılamadığını sorduğumuzda aldığımız cevap, aslında tüm bu konuyu özetliyordu.

“CeBIT Eurasia, teknoloji fuarı değil, bir iş fuarıdır”

Şafak Bey, fuardaki asıl amacın, hem ülke içinden hem de yurtdışından gelen katılımcıların sunduğu hizmet ve yeni ürünlerle, kendi sektörlerinde olduğu gibi bu gelişimlerden etkilenen diğer sektörlerin iş geliştirmelerine olanak sağlamak için bir platform hazırlamak olduğunu bildirdi.

Örnek vermek gerekirse; Turkcell‘in, kümesleri uzaktan kontrol etmesini sağlayan servisi, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişi ve şirketler için yeni bir hizmet olarak algılanıyor ve bu hizmeti pazarlamak isteyen kişiler için de yeni bir kapı açılıyor.

Bu açıklamalardan sonra sorulması gerekeni ilettik.

{pagebreak::Asıl Soru!}

Sorulması Gerekeni Sorduk

Fuar, madem bir iş fuarı… Gazetelerde, televizyonlarda ve internet sitelerinde fuarın tanıtımlarında neden en yeni teknolojilerden bahsedildiğini sorduk. Son kullanıcıları ilgilendiren teknolojiler varsa, neden Intel, AMD, Microsoft, Google, Nokia, Sony Ericsson, Asus, Gigabyte, MSI, Vestel, Arçelik, Samsung, LG gibi markaların katılmadığını bildirdik.

Şafak Bey, her ne kadar beyefendiliğine yakışan şekilde firmalara topu atmayarak kendi sundukları hizmetlere sözü getirmiş olsa da, biz almamız gereken cevabı aldık.

Sevigli okurlar, özetle söylemek gerekirse;  

Adını ettiğimiz firmalar, fuarda geçecek olan zamana karşılık olarak elde edecekleri kazancın yetersiz olduğunu düşünerek, bu fuara katılım sağlamıyorlar. İlgili markalar, fuarı bir semt pazarıymış gibi görüp,”stantta şu kadar adam çalıştırdım, yer kirası bu kadar verdim, ama fuar boyunca x adet ürün sattım” diyerek hesap yaptıkları için CeBIT‘i bir teknoloji fuarı olmaktan uzaklaştırma konusunda ellerinden geleni yapıyorlar.

Amaç, sadece satış olsa bile katılım sağlamayan teknoloji devlerinin; oraya gelen bir öğrencinin, fuarda gördüğü ve hayran olduğu teknolojik bir ürün için birkaç ay harçlık biriktirip sonrasında o ürünü satın alması gibi çok sayıda örnekle izah edilebilecek ileriye dönük satış planlarının da olmadığı ortada.

Durum bu şekilde olunca, fuara gelen bir ziyaretçi “Teknosa’da, Gold’da, bu fuarda bulunan teknoloji ürünlerinden daha fazlasını görebiliyorum” diyerek olumsuz yorum yapabiliyor.

{pagebreak::Ne Yapmalı?}

Ne Yapmak Gerekiyor?

Ülkemizde ofisi bulunan teknoloji markalarının, taşın altına elini sokarak bu fuarı yaşatmaları ve geliştirmeleri gerekiyor. Fuar organizatörleri ise katılım sağlamak isteyen firmalar için şartları yeniden gözden geçirerek, daha cazip seçenekler sunmalı. Aksi takdirde bu markalar, kendi ayaklarına kurşun sıktıklarını geç de olsa anlayacak duruma düşecekler ve bu intibahı düzeltmek kolay olmayacak.

Biz teknoloji editörleri de, CES 2009‘un (Consumer Electronic Show – Tüketici Elektroniği Fuarı) ülkemizde de yapılmasını beklerken, CeBIT‘i son kullanıcı için nasıl daha cazip hale getiririz diye tartışmaya devam ederiz.

Kimse böyle olsun istemiyor.

:: CeBIT 2009 için beklentilerinizi forumda paylaşmak için tıklayın.

Yazan: Hakkı Alkan

5 Yorum

  1. kesinlikle doğru tespit 2002 yılına kadar teknoloji fuarıdı çok coşkulu geçerdi ondan sonra tadı kalmadı

  2. 7 senedir gidiyorum birkaç yıldır yeni teknoloji yerine yeni iş görüşmeleri oldu cebit yerine yine autoshow a gitseydim keşke.orada daha cok teknoloji vardı.

  3. cebit bitmiştir artık benim için… zaten önceki yorumlarımdada yazmıştım yazık.semt pazarı değil bit pazarına dönmüş fuar alanı. yurtdışı fuarlara gitmek lazım teknoloji görmek istiyorsak…

  4. Cebit bitmekten de öte bir şey olmuş organizasyon sıfır, gezerken işkence çektim.
    Yok oradan girme yok adını mail adresini vermezsen giremezsin. Bilişime dair hiç bir şey yok.
    YOK ların oldu fuar Cebit.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version