Sinema filmleri, endüstride önemli bir yere sahip. Mali anlamda çok büyük gelirler elde eden yapımlar, çekim süreçleri ile de gündemde kalmayı başarıyorlar. Çoğu film yıldızlarla dolu kadroya sahip olması ile öne çıkarken, bazı ürünlerin de beyaz perdeye çıkış süreleri izleyenleri şaşırtıyor.
Normal şartlarda ortalama 1 senelik prodüksiyon aşamasının olduğu sinema filmleri, bu süreyi uzatabiliyorlar. İşte biz de sizler için beyaz perdeye uğraması yıllar süren yapımları derledik.
No Time to Die rekorları alt üst ederek vizyona girdi!
Senelerce çekilen sinema filmleri
Çıkış süreleri nedeniyle oldukça gizemli ve merak edilen içerikler haline gelen yapımlar, bazı durumlarda zorunlu şartlara bağlı kalabiliyorlar. Kimi zaman siyasi baskılardan ertelenen yapımlar, prodüksiyon aşamasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle de ilerleyemediği durumlar yaşayabiliyor. Ciddi aksamaların ve ertelemelerin yer aldığı listedeki sürelere oldukça şaşıracaksınız.
Dangerous Men – 21 yıl
Çekimi yıllar süren sinema filmleri listemize ABD yapımı Dangerous Men ile başlıyoruz. 1984 yılında çekimleri başlanan yapım, uzun yıllar süren çalışmaların ardından 2005‘te beyaz perdeye merhaba dedi. Film özellikle prodüksiyon aşamasındaki gecikmeleri ile de basında sıkça yer bulmayı başardı.
The Tragedy of Man – 23 yıl
İsmi gibi çıkışı da bir trajedi haline gelen animasyon, 2011 yılında izleyicilerini karşıladı. Ancak prodüksiyonun ilk startı, 1988 yılında verilmişti. Macar sinemasındaki prensiplerin değişmesi ile baş aşağı olan yapım, bölüm bölüm farklı festivallere uğrasa da, tam 23 yıl sonra tamamlanabildi.
Los resucitados – 23 yıl
İspanyol yapımı Los resucitados, yine aksiliklerin peşini bırakmadığı film olarak listemizde yer alıyor. 1994 yılında çekimlere başlanan yapım, aslında 1997 yılında tamamlandı. Montaj ve kesim işlemleri kalan film, kayboldu. Kısa süre içerisinde tekrardan tamamlanan yapım, bu seferde ses kaydında yaşanan aksaklık nedeniyle sessiz kaldı. Takvimler 2017‘yi gösterirken, film tamamlandı ve izleyicilerini karşıladı.
Horizon Blue – 24 yıl
Japon yönetmen Hiroshi Harada tarafından aynı isimli bir mangadan uyarlanan yapım, 1995 yılında başlamasına rağmen, 2019‘da vizyona girebildi. Süreç ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmadı. Çıkışı ile merak konusu olan yapım, ilk olarak bir festivalde seyircilerin karşısına çıktı.
The Thief and the Cobbler – 29 yıl
Çekimi uzun süren sinema filmleri denilince akla gelen yapımlardan biri de The Thief and the Cobbler. 1964 yılında çekimlere başlanan animasyon, bir türlü son hale gelemedi. 1989 yılında Warner Bros.’un dahil olduğu proje büyük kesintiler ve düzenlemeler sonunda 1993‘te beyaz perdeye merhaba dedi.
Mad God – 30 yıl
Uzum çekim süren sinema filmleri listemizin en yeni üyesi ile beraberiz. 2021 yılında vizyona giren Mad God, aslında 30 yıllık bir geçmişe sahip. Stop-motion animasyon kategorisinde yer alan yapım, ilk başlarda rafa kaldırıldı. Ancak stüdyoyu ikna etmeyi başaran Phil Tippett, 2013 yılında filme devam etti ve izleyicilerine sundu.
Man in the Mirror – 38 yıl
1970 yılında başlayan Man in the Mirror, 38 yıl boyunca devam eden bir prodüksiyon sürecine sahip. 2008 yılında vizyona giren yapım The Apple Man adıyla da biliniyor. Filmin çekimleri o kadar uzun sürdü ki, başrol karakterimizin Dünya Ticaret Merkezi‘ne girişinin yer aldığı sahneler olduğu kadar, binaların olmadığı bazı manzaralar da mevcut.
BalikBayan #1: Memories of Overdevelopment, Redux VI – 38
Yine 38 yıl boyunca çekilen bir film ile beraberiz. BalikBayan #1: Memories of Overdevelopment, ilk olarak 1979‘da geliştirilmeye başlandı. Bir türlü bitmeyen Filipinler yapımı film, 2015‘te Redux III adıyla vizyona girdi. Yönetmen Kidlat Tahimik projeyi ilerleterek 2017‘de bu sefer Redux VI‘yı beyaz perdeye çıkardı. Öğrenilen bilgilere göre yeni Redux versiyonlarını görmemiz oldukça muhtemel. Zira Kidlat Tahimik, projeyi hala geliştiriyor.
The Overcoat – 41 yıl
Rus yapımı kısa film olarak planlanan The Overcoat, ilk olarak 1981 yılında zikredildi. Yuri Norstein‘in geliştirdiği yapım için 2007 yılı işaret edilmişti. Ancak herhangi bir gelişme olmayınca tahminler 2014′e kaydı. O dönemde de çıkmayan The Overcoat‘un hala geliştirildiği öğrenildi. Yuri Norstein, hala gecesini gündüzünü bu filme ayırdığını iddia ediyor.
The Other Side of the Wind – 48 yıl
Çekimi uzun süren sinema filmleri listemizin son sırasına gelmiş bulunmaktayız. 1970 yılında başlayan The Other Side of the Wind‘in çekimleri, normal şartlarda 1976‘da bitmişti. Ancak ortaya çıkan bazı aksaklıklar nedeniyle yeniden prodüksiyona giren yapım, daha deneysel bir film olma kararı aldı. 2018 yılında Netflix‘in de katkı verdiği The Other Side of the Wind, izleyicileri ile buluştu ve hasret sona erdi.
Çekim ve prodüksiyon aşaması bu kadar uzun süren sinema filmleri ile alakalı sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlere aktarmayı unutmayın.