Reklam

Akıllı Telefonlar İçin Akıllı İpuçları

1
Reklam

Cep telefonu dünyası dünyanın kişisel bilgisayar alanındaki en niş markalarından biri olan Apple’ın ilk ve yeni ikinci nesil iPhone’u ile ciddi bir pazarlama ivmesi yakaladı. Özellikle akıllı telefon pazarında taşları yalnızca 1.yılında yerinden oynatan iPhone için Palm OS ülkemizde halen sadık bir kullanıcı kitlesi tarafından özellikle tercih ediliyor. İpucu rehberimizde akıllı telefon denince akla gelen markalardan olması itibariyle Palm’e de yer verdik. Windows Mobile 7’nin de iPhonevari özellikler sunacağı ve dokunmatik dünyasına daha sıcak bakacağı düşünülürse yeni dönemde birçok akıllı telefon gelişimi yaşayacağımız aşikâr.


Akıllı telefonunun aklını kullanmazsanız ne işe yarar?

Akıllı telefonlardan en iyi şekilde yararlanmanın en önemli yollarından birisi ise bu telefonlara aklını kullandıracak uygulamalar yüklemek. Bunun dışında bir takım ince ayarlar ile bu telefonlardan daha fazla yararlanmak mümkün. Windows Mobile, Palm OS, iPhone ve genel olarak tüm cep telefonu kullanıcılarını yakından ilgilendirebilecek farklı konulara dair sunduğumuz pratik ipuçlarını değerlendirerek telefonunuzdan daha yüksek verim alabilirsiniz.

Reklam

{pagebreak::Windows Mobile İpuçları}

Windows Mobile

1) Windows Mobile çalışan programları kendiliğinden kapatmaz, bu yüzden cebiniz yavaşlamaya başlarsa kullanmadığınız yazılımları kapatmanız gerekir. WM6 Professional kullanıcıları bunu StartSettingsSystem TabTask ManagerRunning Programs yolunu izleyerek ulaşabilecekleri Stop All komutundan yapabilirler. WM 6 Standard altında ise Task Manager kendi Start simgesine sahiptir.

2) Eğer akıllı telefonunuzda devamlı stylus kullanmaktan sıkıldıysanız ve iPhone kullanıcıları gibi parmakla çalışmak istiyorsanız, PointUI Beta (www.pointui.com) adlı ücretsiz yazılımı kullanarak bunu yapabilirsiniz.


Windows Mobile işletim sisteminde yeni Office dokümanı oluşturmak mümkün

3) Windows Mobile 6 Standard işletim sisteminde MS Office belgelerini açmanız ve üzerlerinde çalışmanız mümkündür, ancak maalesef yeni belge yaratamazsınız. Buna basit bir çözüm olarak bilgisayarınızda oluşturacağınız birer boş dosyayı telefona aktarıp, gerektikçe bunlar üzerinde çalışabilir, sonra da farklı isimle kaydederek kendinize yeni belgeler oluşturabilirsiniz.

{pagebreak::Windows Mobile İpuçları-2}

4) WM 5 ile gelen cihazlardan bazıları WM 6’ya güncellenebilmektedir. Daha detaylı bilgi edinmek için www.microsoft.com/windowsmobile/6 adresine girin ve Upgrades seçeneğine tıklayın.


Vista’da ActiveSync değil, WMDC yüklemeniz gerekli

5) Windows Vista kullanıcıları, Windows Mobile Device Center yazılımı (www.microsoft.com/windowsmobile/devicecenter.mspx) sayesinde cep aygıtlarını bilgisayarlarıyla senkronize edebilirler. Windows XP kullanıcıları ise bunu yine Microsoft’un sitesinde bulabilecekleri ActiveSync 4.5 yazılımıyla yapabilirler. Eğer bilgisayarınız cihazınızı tanımıyorsa, telefonunuzda ayarlar bölümünde USB bağlantı seçeneklerinden ‘gelişmiş ağ desteği’ni kapatın ve tekrar bağlanmayı deneyin.

6) Windows Mobile kullanan cep telefonunuzda GPS desteği yoksa üzülmeyin. Google Maps yazılımını www.google.com/gmm adresinden ücretsiz olarak indirerek dünya haritasını cebinize sığdırabilirsiniz. ‘LocateMe’ ile 100 metre alanda GSM verilerine göre konumunuzu belirlemeniz bile mümkün.

{pagebreak::Palm OS İpuçları}

Palm OS

1) Palm OS kullanan akıllı telefonlarda aradığınızı kolayca bulabilmek için arama işlevinden faydalanabilirsiniz. Bunun için Option tuşuna basın, Shift/Find ile Find arama penceresine girin. Dosya adını girerek aradığınız dosyayı rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunu Prefs/Power seçeneği altından da yapabilirsiniz.

2) Batarya enerjisinden tasarruf etmek için en iyi yöntem ekran parlaklığını kısmaktır. Option ve Menu tuşlarına aynı anda basarak ekran parlaklığını yarı oranda azaltıp artırabilirsiniz.


Rakiplere göre zayıf kalan Palm OS’a dair ipuçları sadık kullanıcıları için sayfamızda

3) Palm OS kullanan cihazlarda batarya enerjisinden daha fazla tasarruf etmenin bir yolu da dışarıyla olan bağlantıları kısmaktır. Beam Receive ve Bluetooth özelliklerini kullanmıyorsanız bunları devre dışı bırakarak güç tüketimini düşürebilirsiniz. Ayrıca VersaMail yazılımının e-posta alma aralıklarını artırarak da tasarruf edebilirsiniz.

4) Az kullanılan sembollere Alt sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz. Mesela önce A sonra da Alt tuşuna basarsanız açılan listeden á karakterine ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::Palm OS İpuçları-2}

5) Bazen kullanıcılar stylus ile yanlış bir seçim yapabilirler, oysa Palm OS ile çalışırken yapılan seçimler stylus ekrandan kalkana dek aktif hale geçmezler. Yani yanlışlıkla istemediğiniz bir program simgesine basarsanız, stylus ekran üstündeyken gezdirerek başka bir seçim yapabilirsiniz.

6) Palm OS ile çalışırken mesajlarınızda smiley kullanmak isterseniz, tüm yapmanız gereken mesajı yazarken yön butonunun orta tuşuna basılı tutmaktır. Kullanılmaya hazır smiley listesi ekrana gelecektir.


İşlemler arasında hızlı dolaşmak Palm OS’ta da mümkün

7) Palm OS aynı anda birden fazla işlem yapamaz, ancak yine de belirli uygulamalar arasında hızlı biçimde dolaşabilmek mümkündür. Home sembolüne tıklar ve basılı tutarsanız, son çalıştırdığınız birkaç uygulamanın bir listesine ulaşabilirsiniz. Bu liste sayesinde çoklu işlem çalıştırır gibi farklı uygulamalar arasında hızla dolaşabilirsiniz.

8) Palm OS kullanan cihazlarda bulunan Keyguard, cihaz kullanım dışı olduğunda tuş kilidini açan uygulamadır. Ancak bazı durumlarda devreye çok çabuk girebilir ki bu can sıkıcı durumu önlemenin bir yolu var. PrefsKeyguard seçenekleri altından Auto Keyguard şıkkını seçin ve bunu 5 Seconds After Power Off olarak ayarlayın. Böylece çoğu zaman tuş kilidi devreye girmeden cihazı kullanmaya devam edebilmek için yeterli vaktiniz olacaktır.

9) Palm OS kullanan cihazınızda her türden video dosyasını izleyebilmeniz mümkündür. Bunun için TCPMP 0.72rcl adlı açık kaynak yazılımı (picard.exceed.hu/tcpmp/test) web adresinden cihazınıza indirmeniz yeterlidir.

{pagebreak::Apple iPhone İpuçları}

Apple iPhone

1) Eğer iPhone kullanıyorsanız ve EDGE servisinden faydalanıyorsanız, yurtdışına çıkışlarda bunu kapatarak yüksek ücretlendirmeden kurtulabilirsiniz. Bunun için SettingsGeneralNetwork altında bulunan Data Roaming seçeneğini Off olarak işaretlemeniz yeterlidir. Wi-Fi olan bölgelerde EDGE olmadan da internet bağlantısı sağlayabilirsiniz.

2) Apple’ın iPhone cihazında mesaj yazarken daha hızlı olmanın basit bir yolu var. Malum bu cihazın sanal klavyesindeki numara tuşları ayrı bir menü altında bulunuyor ve bunlara ulaşabilmek için “123…” sembolüne basmak gerekiyor. Bu sembole bastıktan sonra parmağınızı kaldırmadan istediğiniz numaranın üzerine kaydırın, sonra parmağınızı çekin. Böylece o sembol yazılacak ve hızla ana klavye menüsüne geri dönülecektir.


Sanal klavyeden daha fazla yararlanın

3) Çeşitli lisanlara has özel sesli harfleri yazarken iPhone’un alt menülerinden faydalanmanız gerekir. Mesela parmağınızı sanal klavye üzerinde belirli bir sesli harfin üzerinde basılı tutarsanız, açılan alt menüden ilgili diğer sembol seçeneklerini görebilirsiniz.

4) Tavsiyemiz iPhone’un adres defterini doldurma konusunda üşengeç davranmamanız, hatta mümkünse adresleri de sokak adlarına dek girmenizdir. Çünkü bu cihazın sözlük uygulaması adres defteri dâhil tüm girilen metinlere bakarak yeni kelimeler öğrenmeye programlıdır.

{pagebreak::Apple iPhone İpuçları-2}

5) Henüz iPhone için yazılmış bir virüs yok ancak yine de phishing amaçlı e-postalara karşı dikkatli olmak gerekir. Telefona gelen bir mesajdaki linkin sizi gerçekte nereye götüreceğini anlamanın kolay yolu, parmağınızı linke basıp kaldırmadan tüm URL adresinin görüntülenmesini sağlamaktır. Adres şüpheliyse parmağınızı adresin üzerinden kaydırıp farklı bir yerde kaldırarak URL’yi açmadan geçebilirsiniz.

6) Eğer Mac kullanıyorsanız ve GarageBand yazılımına sahipseniz, o zaman korumalı olmayan herhangi bir melodiyi zil sesi haline getirebilirsiniz. Daha sonra bunu iTunes üzerinden telefona atmanız mümkün olacaktır. Windows kullanıcıları aynı iş için Efiko Software firmasının iPhoneRingToneMaker programından faydalanabilirler.


iPhone’a yeni sesler atamak için ideal bir program

7) Farklı bilgisayarlardan müzik dosyaları almaya kalktığınızda hem iPhone, hem de iPod tüm hafızayı sıfırlamaya kalkar. Oysa iTunes yazılımının Options menüsünden “Manually manage music and videos” seçeneğini açarak bunu önleyebilir, dosya aktarımını kontrol altına alabilirsiniz.

8) Cep sinyalinin zayıf geldiği bir yerde konuşmaya çalışıyorsanız, iPhone’u elinizde farklı biçimde tutarak bile sinyal gücünü artırabilirsiniz. Yapmanız gereken şey cihazı sağ üst köşesinden iki parmağınızla tutarak konuşmaktır. Arka kapağın altındaki anten bu şekilde daha az örtülecek, bu da size zor anlarda biraz daha fazla sinyal gücü sağlayacaktır.

9) Eğer isterseniz iPhone üzerinde DVD filmler de izleyebilirsiniz, bunun yasal açıdan muallâk bir konu olduğu söylenebilir. Ancak DVD filmlerinizi iPhone üzerine aktarmak için onları uygun formata dönüştürmeniz gerekecek. PC kullanıcıları bunu DVD43 ve HandBrake yazılımlarıyla yapabilirler. Mac kullanıcıları ise dönüştürme işlemi için sadece HandBrake yazılımına ihtiyaç duysalar da, kaynak dosyaları DVD’den alabilmek için MacTheRipper programına da gerek olacaktır.

 

:: Cep telefonunuzla yaşadığınız sorunları ve işe yarayan çözümleri paylaşın.

 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version