Akıllı telefonlar için uzun süredir üreticilerin ve üçüncü parti servislerin sunduğu bir hizmet ile kullanıcılar cep telefonlarındaki verileri uzaktan silebiliyorlar. Ancak Amerika Birleşik Devletleri senatosuna teklif edilen yeni bir kanun taslağı eğer kabul görürse bu servisler zorunlu hale gelebilir. Üstelik bu sefer söz konusu olan sadece verilerin uzaktan yok edilmesi değil.
Smartphone Theft Prevention Act (Akıllı Telefon Hırsızlık Önleme Kanunu) adı ile sunulan yasa teklifi ile akıllı cep telefonlarında sadece verilerinin değil aynı zamanda fiziksel özelliklerin de devre dışı bırakılması öneriliyor. Böylece bir kullanıcı akıllı cep telefonu çalındığında telefonunu tümüyle kullanılmaz hale getirebilecek.
Yasa teklifi ilk anda hırsızlığın tümüyle önüne geçilebileceğini akla getirse de tartışılan pek çok yönü bulunuyor. Bunlardan en önemlisi son dönemlerde ortaya çıkan NSA‘in küresel veri akışını takip etmesi gibi faaliyetler ile alakalı. Bu tarz bir özellik sayesinde güçlü devletler dünya üzerinde belirli bir bölgedeki tüm telefonları kullanılmaz hale getirebilirler. Ayrıca bu tarz bir servisin zorunlu kılınması akıllı telefon üreticilerine ciddi yatırım ve servis maliyetlerini beraberinde getirecek.
Bağımsız analistler bu uygulamanın yasalaşması yerine üreticilerin ve üçüncü parti servislerin özgür şekilde sunmaya devam ettiği hizmetler olarak kalması gerektiğini düşünüyor.
:: Sizce böyle bir kanun hayatımızda neleri değiştirir?
User:Telephone command functional ovveride
Telephone:Ovveride accepted voice command activated.
User:Self destruct in 30 seconds command code 000 destruct 0
Telephone:Self destruct sequance complated and engaded.Detention in 30 seconds
STAR TREK’e döndü iyi mi
bu ne yaa amerika istiyo tüm dünyada geçerli oluyo çok uyuz bi durum elimize 5 10 tane atom bombası geçse hepsini amerikaya atardım
böylede zaman zaman patlıyor zaten
10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 bom!!!!
Bir yanda iyi bir yandan iyi olur bence.
Bir yanda iyi bir yandan iyi olur bence.
– – – Mesaj Güncellendi – – –
Bir yandan iyi bir yandan kötü olur bence.
iphone kendi kendine yanıyo zaten gerek yok
Bir yandan kötü bir yandan iyi olur bence
İyide biz Türkiye’de yaşıyoruz,telefonlarda Çin’de üretiliyor nasıl bir hakkı var ki ABD’nin ayrıca bu kadar uğraşmalarına gerek yok bir mesaj ya da email ile NSA’leri anında yok eder telefonları kanuna şuya buya gerek yok
Diyelim çalıntı telefon uzaktan imha edildi, yanlışlıkla imha edilen kişinin parasını kim ödeyecek
Aynen arkadaş doğru söylüyor ayfonlara gerek yok kendi kendine alev alıyo
Seni kimseye yar etmem demekle aynı şey 🙂
saçma
Zaten sony de yerlesik olarak var.
Satılan bir ürün (telefon, araba, her ne ise) başka biri tarafından (örn. bir korsan) herhangi bir anda imha edebilecekse bu ürün kesinlikle satılamaz. Kimse böyle bir malı satamamalı. Satmaya yetkisi olmamalı. Bunun ikinci adımı (terörist şüphesi olan) bir kişiyi imha etmek olabilir. Bu kabul görürse kesinlikle daha kötüsü de gelir. Ne korkunç ve akıl almaz bir durum…
Anında ilk çıkan bir cep alır onunla mutlu olurum. O zaman sıkar imha falan etmesi bunun amacı farklı akıllı olun eyyy türk milleti
3310’dan şaşmıycaksın abi
telefonun namusu kirlenince, GÜM
Namus meselesi bu , şakaya gelmez
Savaş filan çıksa gitti tüm iletişim.
Bu iş amerikanın bize sattığı f-16’lara benzer 🙂 Savaş esnasında uçakları devre dışı bırakma gibi… Sonra? Yine savaş esnasında insanların iletişimini devre dışı bırakırlar.