Nokia‘nın paylaştığı görüntülerde, cep telefonlarının günlük hayatta karşılaşabileceği risklere karşı ne tepkiler verileceği bilimsel olarak ölçülüyor. Bu ölçümler sonucunda ürünün mühendislik süreçleri yeniden gözden geçiriliyor. Testler, başarı oranı yakalanana kadar tekrar ediliyor. Bu süreç içerisinde yüzlerce cep telefonu, kullanılmaz hale geliyor. Bu görüntülere bakarken, kıyılır mı bu telefonlara diyebilirsiniz. Testlerde yaşanan kayıplar, hatalı ürünün satışa çıkmasından sonra kullanıcılar tarafından açılacak davalarda kaybedilecek ücretler yanında devede kulak kalıyor.

İşkence testine adım adım başlıyoruz.

{pagebreak::Yağmur Testi}

Yağmur Testi

Yağmurlu bir havada telefonla konuşurken, cihaza ne türlü zararlar gelebileceği, bu testte ölçülüyor. Yağmur konusunda biraz aşırıya kaçılmış gibi görülüyor.

{pagebreak::Çizilme Testi}

Çizilme Testi

Cebinizde veya çantanızda taşıdığınız bir telefonun çizilmesi kaçınılmaz. Ürünün, bu çizilmelere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu bu testler ortaya çıkarıyor.

{pagebreak::Ağırlık Testi}

Ağırlık Testi

Cep telefonunun üstüne oturma veya yanlışlıkla üzerine bir ağırlık bırakma durumunda ne derece dayanıklı olduğunu, bu testin sonrasında öğrenebiliyorsunuz.

{pagebreak::Su Dökülmesi}

Su Dökülmesi

Her ne kadar hiç istemediğimiz bir şey olsa da, masada duran bir telefonun üzerine sıvı dökülmesi, olası kazalardan biri. Bu aşamada telefonun sağlam çıkması, hem kullanıcı hem de üreticilerin en büyük istekleri arasında.

{pagebreak::Düşme Testi}

Düşme Testi

Telefonunuzun yüksek bir yerden düşmesi durumunda, kapağının ve ekranının vereceği tepkiler genelde üzücü oluyor. Firmalar, bu zorlu testten başarıyla çıkmak için elinden geleni yapıyorlar.

{pagebreak::Tuş Testi}

Tuşların Sağlamlığı

Binlerce kez bastığımız tuşlar, zamanla hassaslıklarını yitirirler ve bununla beraber, üzerindeki simgeler de silinir veya boyaları silinir. Bu testte, binlerce kez tuşa basılıyor ve sonuçlar inceleniyor.

:: Siz de telefonunuza işkence etmek ister misiniz?

Yazan: Hakkı Alkan