İnternete bağlanan ya da internet bağlantısı gerektiren cihaz sayısında son yıllarda önemli bir artış meydana geldi. Artık her türlü cihaz internete bağlanabiliyor. Elbette bu bağlantı ihtiyacı beraberinde bazı sorunları da getiriyor. En önemlisi ise bu bağlantının nereden sağlanacağı.

Cep telefonunda internet paylaşımı nasıl yapılır?

Birçok cihazın kablosuz ağlara bağlanabildiği düşünüldüğünde etrafta bir kablosuz ağın olmasının internet erişimi için yeterli olacağını öngörebiliriz. Ancak bulunduğumuz yerde böyle bir ağ yoksa ne yapacağız? İşte burada imdadımıza telefonumuzdaki interneti kablosuz olarak paylaştırma teknolojisi yetişiyor.

İngilizce’de Tether ya da HotSpot adı verilen özellik bize cep telefonun internetini kablosuz olarak paylaştırma imkanı sunuyor. Önceleri kablolu olarak kullanılabilen bu teknoloji akıllı telefonlar ile birlikte kablosuza terfi etti. Cep telefonu üzerinden internet bağlantısını kablosuz olarak paylaşma hizmeti olarak tanımlayabileceğimiz bu fonksiyon operatörler tarafından pek hoş karşılanmıyor.

16-10/24/cep-telefonunda-internet-paylasimi-2.jpg

Hatta ABD’de bazı operatörler bir dönem Tether yapabilen uygulamaları online yazılım marketlerinden kaldırtma teşebbüsünde bile bulunmuşlardı.

Akıllı telefonların ilk dönemlerinde üçüncü parti yazılımlarla sağlanan bu özellik belli bir süre sonra işletim sistemi üreticileri tarafından da kabul gördü.

Bu özelliği kullanmadan önce bunları mutlaka okuyun!

{pagebreak::2}

Son 1-1,5 yıldır ise birçok akıllı telefon mobil işletim sisteminde standart olarak bu özellik bulunuyor. Genelde Ayarlar menüsünde bulunan ‘İnterneti Paylaş‘ ya da ‘Kişisel Erişim Noktası Oluştur’ bölümünden aktif hale getirilen bu hizmeti kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor:

  • Öncelikle bu servis pili sömüren bir uygulama. Çünkü bulunduğunuz yerde bir Wi-Fi alan oluşturduğundan telefonun pili çok çabuk bitiyor. Buna dikkat etmek gerekiyor.
  • Kişisel erişim noktası oluştururken ayarlar kısmında şifre vermeyi unutmayın. Yoksa herkes ağınıza girip internetinizi sömürebilir.
  • Kullanılan internetin operatörünüz tarafından üye olduğunuz data paketinden düştüğünü unutmayın. Çok fazla dosya indirimi ya da sürekli video izlemek gibi eylemlerden uzak durun. Paketiniz hızlı bir şekilde tükenebilir. Bu yüzden video izlemek ya da büyük boyutlu dosya alıp/göndermek gibi işlemlerden kaçının
  • Böyle bir özelliği aktif hale getirdiğinizde birçok işletim sisteminin en fazla 5 cihaza kadar bağlantı izni verdiğini unutmayın. Zaten çok fazla bağlantı internetinizin de yavaşlamasına sebep olacağından önerilmez.
  • Paylaştığınız internetin hızının cep telefonu şebekesinin durumuna ve baz istasyonuna olan uzaklığınıza bağlı olduğunu unutmayın.

İlerleyen sayfalardaki yönergeleri takip ederek akıllı telefonunuzdaki interneti kablosuz olarak paylaştırabilirsiniz. İşlemleri doğru yaparsanız örneğin elinizdeki tablet bilgisayar ile etrafınızda kablosuz ağ aradığınızda kendi kablosuz ağınızı görebileceksiniz.

Yukarıdaki uyarıları okuduysanız bir sonraki sayfaya geçerek Android işletim sistemindeki ayarları görebilirsiniz. 

{pagebreak::3}

Android internet paylaştırma

Bu uyarılardan sonra ilk olarak Android cihazlardaki internet paylaşımının nasıl yapıldığını anlatarak yazımıza başlıyoruz.

Ekran görüntülerini almak için kullandığımız telefon olan Samsung Glaxy S‘de bu seçenek Ayarlar menüsünde Kablosuz ve ağ seçeneğinin altında bulunan Bağlanıyor seçeneği altında yer alıyor.

Buraya girdiğinizde USB Bağlanıyor, Mobil AP ve Mobil AP ayarları bulunan bir bölüme geliyorsunuz. İlk önce Mobil Ayarları yapmanız gerekiyor.

Burada kablosuz ağınıza bir isim  ve şifre veriyorsunuz. Şifreyi unutmamanız önemli çünkü kablosuz ağı paylaştırdığınızda bağlantı için bu şifre gerekecek.

Gerekli ayarları yaptıktan sonra Mobil AP bölümüne tıkladığınızda bulunduğunuz yerde kablosuz bir ağ oluşturmuş oluyorsunuz.

Bizim işlem yaptığımız telefonda bu özellik Ayarlar bölümünde  bulunsa da örneğin HTC modellerinin bazılarında ana münede Wi-Fi Hotspot’ isimli özel bir kısayol da bulunuyor. Yukarıdaki ayarların benzerlerini yaparak yine aynı özelliği aktif hale getirebiliyorsunuz.

Android işletim sistemi kullanan telefon üreten birden fazla firma olduğundan menüler ufak tefek farklılıklar içerebiliyor. Ama genel olarak aynı yerde (Wi-Fi ayarları) bulunuyor.

Sonraki sayfada Apple’ın mobil cihazlarında kullandığı iOS işletim sistemindeki ayarları görebilirsiniz.

{pagebreak::4}

iPhone internet paylaştırma nasıl yapılır?

Apple’ın ürünlerinde görmeye alıştığımız kolay ve basit kullanıcı arayüzü iOS‘ta da var. Ayarlar menüne girdiğinizde karşınıza çıkan Kişisel Erişim Noktası seçeneğine tıklayarak internetinizi paylaşmaya başlıyorsunuz.

Bu bölümde kablosuz ağınıza özel bir isim ve şifre belirleyebilirsiniz (ki şifresiz kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin). 

Bir sonraki sayfamızda Nokia’nın MeeGo işletim sistemindeki ayarları görebilirsiniz.

{pagebreak::5}

MeeGo’da durum

Nokia tarafından geliştirilen Symbian’in farklı bir sürümü olan MeeGo işletim sistemini kullanan N9‘da da benzer bir özellik bulunuyor. Doğrudan ana menü üzerinde bulunan Wi-Fi Hotspot özelliği ile kolay ve hızlı bir şekilde bu ayarları yapabiliyorsunuz.

Bu menüye tıkladığınızda karşınıza kablosuz ağa isim ve şifre verebileceğiniz bölüm geliyor. Burada gerekli ayarları yapıp hemen üst kısımda bulunan Start düğmesine basarak aktif hale getiriyorsunuz.

Bu işletim sisteminde ek olarak gelen ve giden data miktarlarını da görebiliyorsunuz.

{pagebreak::7}

Telefonunuzun işletim sistemine göre bu ayarları yaptıktan sonra elinizdeki tablet, dizüstü bilgisayar ya da benzeri kablosuz ağlara bağlanan cihazınızla bulunduğunuz yerde Wi-Fi taraması yaparsanız kendi kablosuz ağınızı bulacaksınız. Bu ağa (ayarlar kısmında verdiğiniz) şifre ile bağlanarak internetin keyfini sürebilirsiniz.

İnternet erişimini paylaştırarak acil durumlarda internet bağlantısı sağlamanız mümkün. Ayrıca yolda, otobüste ya da dışarıda istediğiniz bir noktada kablosuz ağ oluşturabilir ve izin verdiğiniz cihazların internete bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Zaten şehirlerarası otobüslerde sunulan internet, yukarıda anlattığımız yöntemin daha gelişmiş ve profesyonel cihazlarla yapılmış halinden başka bir şey değildir.

Bu yöntemin Bluetooth ve kablo yardımı ile yapılabilen versiyonları da olmakla beraber biz bu yazımızda en yaygın olan kablosuz ağ bağlantı türünü tercih ettik.

:: Bu yöntemi daha önce kullandınız mı?