Bir kaç yıl önce akıllı telefonların işlemci modelleri ve güçleri pek çoğumuzun umurunda değildi. Nokia‘nın Symbian işletim sistemi bir çok insana yeterli geliyor, daha fazlası istenmiyordu.

Bu şekilde başladığımız yazılar genelde “her şey 2007 yılında Steve Jobs’ın cebinden çıkarttığı iPhone ile değişti” şeklinde devam eder anca bu sefer durum farklı. Akıllı telefonlarda güç devrimi Google‘ın mutfağında pişen Android ile başladı.

İlk iki iPhone güç konusuna hiç önem vermiyordu. O zaman adı iPhone OS olan iOS için yeterli gelen 400 MHz civarında saat hızında çalışan işlemciler kullanılıyordu. Android‘in hayatımıza girmesi ile önce 1 GHz tek çekirdekli işlemcilere, sonra çift çekirdekli abilerine ve bir kaç yıldır da 4-8 çekirdekli, hızları 2.5 GHz‘e ulaşan güç birimlerine hayran kaldık. Peki bu durum ne zaman değişecek?

{pagebreak:::: 2}64 Bit devrimi

64 Bit mobil işlemciler geçtiğimiz yıl iPhone 5S ile karşımıza çıktığında bir çok kişi büyülendi. Henüz çok gerekli olmasa da, önümüzdeki yıllarda gelişen uygulamalar ile 64 Bit işlemcilerin gücü anlaşılacak. Yüksek RAM gereksinimine sahip olan bazı uygulamalar, ceplerimize daha rahat girebilecek.

64 Bit işlemcileri tam anlamıyla mobil pazarda görmemiz 2015 yılını bulacak gibi gözüküyor. Üreticiler 2014 sonlarında veya 2015 başlarında 64 Bit işlemcilere sahip Android ceplerini tanıtacak ve bu işlemci devrimi günümüzde kalıplaşmış saat hızı ve çekirdek sayısına dayalı performans ölçümlerini anlamsız kılacak.

Arada uçurum olacak

Teknolojinin hızlı gelişimi özellikle akıllı telefon sektöründe sıkça hissediliyor. Bir kaç ay önce servet dökerek satın aldığınız akıllı telefon bir anda gözden düşebiliyor. Ancak bu zamana kadar olan hiç bir fark günümüz amiral gemileri ve gelecek nesil arasında oluşacak uçurum kadar büyük olmamıştı.

Uygulamalar her geçen gün 64 Bit işlemciler ile uyumlu şekilde geliştirilecek ve en geç 2 sene içerisinde cepte işlemci devrimi, 64 Bit‘e geçiş tamamlanmış olacak.

:: 64 Bit işlemciler mobil sektörü değiştirebilecek mi?