Reklam

CERN Kaç Bilgisayar Kullanıyor?

11
Reklam

Kara delikti, hack saldırısıydı derken, Large Hadron Collider deneyi sağ salim başlatıldı. Ancak dünya, deneyin sonuçlarına ne ölçüde hazır? Zira CERN‘den gelen açıklamaya göre, LHC operasyona başladığında, yılda 15 milyon gigabayt(15 petabayt) veri üretecek. Yine CERN’deki boş vakti bol olan bazı yetkililerin hesaplamasına göre, bu 21 kilometre yüksekliğinde bir CD koleksiyonuna denk geliyor.

LHC İçin “Bilgisayar Şebekesi”

CERN Bilgi İletişim bölümü, konuya çözümü bilgisayar şebekeleri ile buldu. Sony PlayStation 3‘teki Folding@Home projesini anımsatan fikir, 33 farklı ülkedeki 140 bilim enstitüsünde tam 100.000 işlemcinin LHC sonuçları için birlikte çalışmasını öngörüyor. Dünya genelinde 9.000 fizikçinin LHC sonuçları üzerinde çalışabileceği bu sistem, Worldwide Large Hadron Collider Computing Grid gibi uzun bir isme sahip.

Reklam

“O kadar masraf ettiler, kaç fakir doyardı oraya harcanan parayla, sonuçta ne bulacaklar ki?” diye halen soranlara bir ipucu: Her yıl elde edilecek 15 milyon gigabayt veri, Super Mario’nun bölüm hileleri değil.

:: LHC deneyi hakkında neler biliyorsunuz?

Bilgi İçin : CERN
Yazan : Erhan Kahraman

11 Yorum

  1. peki ya deney başarısız olursa?ayrıca bence fakir insanları doyurmak,yanlış bir şey olursa dünyadaki fakir sayısından daha fazla sayıda insanı öldürebilecek bir denyeden daha önemli.hatta bence mario’nun bölüm hileleri bu deneyden daha önemli.biraz mario oynayın anlarsınız.

  2. Bence deney icin hicbir masraftan kacinilmamali bir kere bu ise girmisler en guzel sekilde yapmalillar, hic bir deney basarisiz degildir eger olumsuz bir vaka cikarsada akillarda kalan soru isaretleri gider.

  3. Son cümle çok yanlış olmuş.Bu uraş şu anlık boştur.Başka deneylerle uraşsalar daha iyi olur.İlerde bunun önüne geçemeyecekler.Ayrıca bu deney yapıldığı zaman (ilk deney) bir çok yerde bunun hemen ardından depremler oldu.Ne alakası var süper bir tesis süper çok sağlam bir yer diyebilirsiniz.Fakat böyle deneyler tehlikeli zarardan başka bir şey değil.Bilim için diyebilirsiniz.Fakat boş bir merak için yapılıyor.Bu deney sonucunda çok bbüyük bir enerji ortaya çıkıyor yanlış düşünüyorsun bu enerjiyi kullanabilirler diyebilirsiniz belki ama bu enerjiyi kullanmak için en azından 10 sene daha lazım zabdedemezler.İnsanın karışık elinin değdiğe herşey bızulacaktır.Bu bir gerçektir herşeyi kurcalamamak lazım.Bir karadelik oluşur fakat yok olur sonra ne olur başka yerlerde başka şeyler olur.Daha ilerde is neolur başka şeyler olur ama bunlar yok olmaz.Çok da saçmalamışsın dediğinizi biliyorum ama çok gereksiz bir deney.bunun daha zamanı var..İlk önce enerji sorununu halletsinler basit gibi görünüyor ama değil….

    İnsanın karışık eline dikkat edin….!

  4. Her işin bir uzmanı vardır ve ben bu konuda uzman değilim ama uzmanların konuşmalarına bakılırsa hiç bir tehlike yok ve eğer istedikleri şeyi öğrenirlerse insanlık için büyük bir gelişim olacak. Benide ikna ettiler uzmanlara katılıyorum inşallah istedikleri sonuca varırlar.

  5. bu deneye gereksiz diyen arkadaşlar teknoloji haberlerini biraz daha yakından takip etselerdi “kuvantum bilgisayarlar” gibi bazı terimleri duymuş olurlardı. bu “kuvantum” denen kavramın ne olduğu, nasıl işlediği, bu kavramın çeşitli alanlara nasıl uygulanabileceği yapılan deneylerden elde edilen bilgilerle ortaya çıkmıştır. birazcık fizik konularını araştırıp ondan sonra atıp tutun bence. insanların bir zamanlar “bilim kurgu” dediği şeyleri bugün görebiliyorsak yarın da bugün bize bilim-kurgu gelen şeylerin gerçek olmasını sağlayacak bilgiler elde edilecektir. evrenin sizin gördüğünüz gibi “her serbest cisim yere düşer” kadar basit olmadığını anlamanız için biraz araştırma yapın, ondan sonra bu konularda ahkam kesin. fakirlere yardım etmek de önemlidir kesinlikle fakat bu kadar parayı fakirlere dağıtmak onları daha iyi yerlere getirmez, basit düşünmeyin lütfen…

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version