Reklam

Çernobil’de bile yaşar! Bu robot köpek radyasyon kokluyor!

0
Reklam
asdasdas

CERN’deki bilim insanları, hem insanların hem de araştırma merkezinde kullanılan diğer robotların gezinmesi zor olan ortamlardaki potansiyel radyasyon sızıntılarını tespit eden yeni bir robot türünü deniyor.

CERN’den radyasyon sızıntılarını tespit eden robot

CERNquadbot olarak adlandırılan köpeğe benzeyen robot, tesisin en büyük deney bölgesi olan Kuzey Bölgesi’ndeki radyasyondan korunma testini başarıyla tamamladı. CERN robot mühendisi Chris McGreavy, “Yerde kayan ve hareket eden büyük gevşek kablo ve boru demetleri var. Bu yüzden bölge tekerlekli robotlar ve hatta insanlar için bile zor koşullara sahip” dedi.

Bu videoda videoda CERNquadbot’u çalışırken izleyebilirsiniz:

Çalışmanın arkasındaki ekip, ağır iyon fiziğine adanmış ALICE dedektörü gibi, deney alanlarında uzun vadeli konuşlandırmayı mümkün kılmak için gelişmiş kontrol algoritmaları geliştiriyor. Zamanla robot köpekler deney alanlarının neredeyse her yerini dolaşabilecekler. Bunu yaparak bu alanların durumunu, çevre koşullarını ve ayrıca potansiyel su, yangın veya radyasyon gibi diğer sızıntıları izleyebilecekler.

Reklam

CERN’in zaten üç tip mekanik yardımcıdan oluşan uzun bir robot konuşlandırma geçmişi var. Bunlar arasında onarım, bakım ve inceleme için ellerin bulunduğu modüler bir platform olan CERNbot; yüksek radyasyonlu alanlarda ekipmanın kurulumu ve bakımı için tasarlanan CRANEbot; ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) tünelini izleyebilen ve içinde seyahat edebilen Tren Denetleme Monoray’ı (TIM).

Uygun fiyatlı olacak mı? Tecno robot köpek geliyor!

Üstte yazılan robotların hiçbiri bu deney alanlarının dağınık veya karmaşık alanlarına erişemediğinden, yeni robot köpekler makinelerin çalışmasıyla ilgili değerli verileri yakalayabilir. Bu da laboratuvarın yüksek değerli ve yüksek riskli ekipmanlarının denetimi ve izlenmesinde yeni bir döneme işaret ediyor.

Ekip şu anda robot köpek ve onun halefleri için, insanlar için tasarlanmış metal merdivenleri ve dar koridorları olan karmaşık ortamlar için ALICE dedektörü gibi deney mağaralarında uzun süreli kullanıma yönelik araçlar ve gelişmiş kontrol algoritmaları geliştiriyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

YORUM YOK

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version