Teknoloji her anlamda hayatın birçok alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biri ise elektronik devletti. Son yılların yükselen trendi olan bu kavram bize (teoride) birçok şeyi çevrimiçi yapma imkanı sunacaktı. Her ne kadar teori ile pratik tam olarak örtüşmese de bugün adli sicil bilgisinden (temiz kağıdı), SGK dökümüne, adınıza trafik cezası olup olmadığından hakkınızda açılan davaları görebilmeye kadar bir dizi işlem e-devlet portalı üzerinden (www.turkiye.gov.tr) yapılabiliyor.

İkinci adım KEP

Bu yılın başlarında devreye giren bir diğer güvenli elektronik iletişim yöntemi esi KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ise resmi kurum ya da kuruluşlarla yapılan e-posta yazışmalarının delil ve onaylı olarak kabul edilmesini sağlıyor. Kabaca bir örnek vermek gerekirse: Bankanızdan size imzalanmanız için gönderilen bir evrağı KEP sistemi ile (e-imza yardımı ile) imzalayarak geri yollayabiliyorsunuz.

KEP sistemi şimdilik ağırlıklı olarak kurumlar arasında işliyor. Bireysel olarak da kullanılabilen sistem biri PTT‘nin diğerleri ise özel kuruluşlara ait birkaç şirket tarafından kuruldu.

KEP ile telif haklarından, ihtilaflı durumlara kadar birçok soruna çözüm bulunması bekleniyor. Yukarıda yazdığım gibi şimdilik kurumsal anlamda ilgi gören KEP‘i önümüzdeki yıllarda bireysel birçok alanda da görmeye başlayacağız.

Görülüyor ki e-devlet ile başlayan adımlar KEP ile farklı bir alanda devam edecek. Ancak e-devlet ve KEP‘in bir noktada kesişeceğini öngörmek de mümkün. Hatta bu noktaların birden çok olacağını da söyleyebilirim.

Büyük bir değişim ve dönüşümün içindeyiz. Belki içinde olduğumuz için bunu her zaman çok net algılayamıyoruz. Ama birkaç sene sonra bugün saatlerce vakit harcadığımız işleri internet üzerinden birkaç dakikada halledince bu yazımı hatırlarsınız. Kimbilir belki yüzünüzde küçük bir gülümseme de olur.

:: Bugüne kadar e-devlet hizmetlerinden faydalandınız mı?