Chainlink, 2017 yılında ERC-20 standartlarına uygun olarak Ethereum ağı üzerine Sergey Nazarov ve bilgisayar mühendisi Steve Ellis tarafından kuruldu. Hızlı büyüyen kripto projeleri arasında yer alan Chainlink, dijital ve fiziksel dünya verilerine Oracle’lar aracılığıyla köprü görevi görüyor.
Oracle, zincir üzerindeki akıllı sözleşmelerin zincir dışı verilere erişmesini ve onları doğrulamasını sağlıyor. Zincir dışı bilgileri zincir üzerinde güvenilir bir şekilde elde etme zorluğu ve genel oracle sorunlarına karşılık Chainlink meydan okuyor.
Avrupa’nın en büyük etkinliği ICRYPEX Kripto Fest 2021’e katıldık
Chainlink oracle’ı, blok zinciri üzerindeki karışık akıllı sözleşmelerinde, güvenli girdi ve çıktıları sağlayarak farklı blok zincirlerini zincir dışı dünyaya bağlıyor. Bunu ise API güvenilir bağlantıyla sağlıyor.
Chainlink popülaritesi
Chainlink, DeFi alanında sunduğu yenilikçi adımları ve 2.0 güncellemesiyle en popüler, yüksek işlem hacmine sahip kripto paralardan biri olmaya devam ediyor. Bu güncelleme sayesinde ise işletim maliyetinde yüzde 90’lık bir azalma olan Chainlik, 300’den fazla projeyi Oracle teknolojisine katmayı başarmış durumda. Buna göre ise Chainlink, start-up Dünya Ekonomi Forumu tarafından 2020’nin 100 Teknoloji Öncüleri’nden biri seçildi.
Chainlink topluluğu
İnternet sitesinde etkinlikler kısmına bakıldığında, DeFi ve NFT dünyasında yerleşen “topluluk için, topluluğu sıkı tut” mottosunun güzel işlediğini görülüyor. Destekçilerine ise LINK Marines (LINK Denizcileri) deniliyor.
LINK’in toplam arzı kaç?
Toplam arzın yaklaşık yüzde 30’u, Chainlink blok zincirinin geliştirilmesinde kullanılmak üzere ana şirketi SmartContacts’e dağıtılan LINK’in, yüzde 35’i ise node (düğüm) operatörlerini teşvik etmeye ve ekosistem ödüllerine ayrılmış durumda.
Belirtilene göre bu durum kimilerine göre avantaj, kimilerine göre ise dezavantaj görülebilir. Piyasada balina efekti veya merkezileşme yaratması eleştirilebilir. Fakat, bu durum sadece LINK’e özgü değildir. Birçok kripto para gibi LINK’in arzı sınırlıdır ve 1 milyar olarak sınırlandırılmış.
LINK gelecek vadediyor mu?
Chainlink yatırımcılarının beklentisi LINK’in daha fazla büyümesi yönünde. Chainlink şu aralar güçlü bir dirençle karşı karşıya. Bu sebeple büyümeden önce geri çekilme yaşamasının sağlıklı olacağı belirtiliyor. Ek olarak Chainlink ekibinin kaydettiği ilerlemeye ve kazandığı popülariteye göre gelecekteki büyümeyi doğruladıkları ifade ediliyor.
Chainlink nasıl alınır?
ICRYPEX Kripto Para Borsası üzerinden Chainlink (LINK) alım ve satım işlemlerinizi gerçekleştirmek için:
- Öncelikle “Yeni Üyelik” butonundan isim-soyisim, telefon ve e-posta adresi kısımlarını doldurarak siteye üye olmanız gerekiyor.
- Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra “Yatırma” bölümüne tıklayarak banka hesabınız üzerinden TL bakiyesi yükleyebilirsiniz. İsterseniz de yatırımlarınıza, “Varlıklarım” bölümünden oluşturduğunuz kripto para cüzdanınıza LINK’lerinizi göndererek de başlayabilirsiniz.
- Banka üzerinden yapacağınız yatırımlarda alıcı / unvan kısmına ICRYPEX Bilişim AŞ yazmanız gerekiyor. Farklı, hatalı ya da eksik alıcı adı yazılarak gönderilen transferler banka tarafından reddediliyor.
- Yatırma bölümünde yer alan işlem açıklaması kodu, dekonta yazılmak üzere not edilmelidir. Adınıza kayıtlı vadesiz TL hesapları üzerinden transferiniz gerçekleştirilmektedir.
- Cüzdanınıza TL bakiyesi yükledikten sonra, “Kolay Al-Sat” sayfasına girerek ve “Kolay Al” butonunu seçerek almak istediğiniz Chainlink miktarını girdikten ve kur fiyatını seçtikten sonra alım emri vererek Chainlink alabilirsiniz. Chainlink alım işleminizi gerçekleştirdikten sonra piyasa koşullarını takip ederek yatırımlarınızı değerlendirebilirsiniz.
ICRYPEX’te; 7/24 ulaşabileceğiniz size özel atanan Müşteri Temsilcisi, günlük ve haftalık analiz desteğiyle hızlıca LINK alım satımı yapabiliyor, işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebiliyorsunuz.