Bilim insanlarının uzay merakı dur durak bilmiyor. Bu merakın bir sonucu olarak Chang’e 4 isimli uzay aracı dün gece itibariyle Ay yolculuğuna başladı.
Chang’e 4 Ay’ın karanlık tarafını inceleyecek!
Çin’in güneyindeki Xichang Satellite Launch Center’dan gerçekleştirilen fırlatma işlemi başarılı oldu. Ay, insanoğlunun ayak bastığı ilk gök cismi olması ve nispeten diğer gök cisimlerinden daha yakın olduğundan araştırmacıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
Bu yolculuğu diğerlerinden ayıran yön ise ayın karanlık tarafına bir uzay aracının ilk kez iniş gerçekleştirecek olmasında yatıyor. Ay’ın güney kutbuna yakın bir yerde bulunan Von Kármán krateri Chang’e 4 uzay aracının ineceği alan olarak belirlenmiş durumda.
Dünya ve Ay’ın aynı merkez etrafında dönmeleri sonucu Ay’ın hep aynı yüzü gözlemlenebiliyor. Bu araştırma sonucunda Ay yüzeyiyle ilgili daha çok bilgiye ulaşılması planlanıyor. Görev planlandığı gibi gerçekleşirse Ay’ın bizim gördüğümüz yüzü ile karanlık yüzü arasındaki yüzey yapısı karşılaştırılacak.
Yaklaşık 3 kg’lık tohum ve solucan larvası taşıyan uzay aracı, Ay üzerinde tohumların büyüyüp büyümediğini test edecek. Bu araştırmanın sonuçları, Ay üzerinde bir koloni kurulup kurulamayacağı konusunda bilgi sağlayacak.
Ay’ın karanlık yüzüne dair birçok fotoğrafa sahip olan araştırmacılar, bu çalışma ile bölgeyi yakından inceleme fırsatı bulmayı amaçlıyor. Karanlık tarafın daha dağlık ve engebeli bir yüzeyi olması ise bu bölgedeki araştırmaları biraz zorlaştırıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}