San Francisco merkezli OpenAI şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT, çok çeşitli konularda kullanıcılarıyla sohbet edebilen bir yapay zeka. Son günlerde popülaritesini artırmasıyla beraber pek çok konuda tartışma yaratan robot, yeni bir yasaklamayla gündeme geldi. Öyle ki, ChatGPT bazı okullarda yasaklandı.
ChatGPT, New York okullarında yasaklandı!
New York Şehri Eğitim Departmanı, yapay zeka tabanlı robotun öğrencilerin eğitimine zarar vereceği endişesiyle ChatGPT’yi yasakladı. Artık New York’ta bulunan okulların bünyesindeki ağlarda ve cihazlarda robota erişilemeyecek. Departman sözcüsü Jenna Lyle’a göre içeriğin güvenliği ve doğruluğu kesin olmadığından böyle bir karar alındı.
Lyle, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
”Bu karar, öğrencilerin eğitiminin üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerden ve içeriğin güvenliği ve doğruluğuyla ilgili endişelerden kaynaklanıyor. Araç, sorulara hızlı ve kolay yanıt verebilirken, akademik ve yaşam boyu başarı için gerekli olan eleştirel düşünme ve problem çözebilme yeteneklerini geliştirmez.”
Bu kararın başka şehirlerde de alınıp alınmayacağı henüz belli değil. Ancak pek çok eğitimciye göre bu yapay zeka, öğrencilerin düşünme ve problem çözme gibi yeteneklerini geliştirmelerini engelliyor. ChatGPT’nin en belirgin özellikleri herkesin erişim sağlayabilmesi ve soruları insan benzeri bir dilde yanıtlayabilmesi. Araç yalnızca internette bulunan verileri kullanarak çok çeşitli konularda tartışabiliyor.
Ancak ChatGPT, yeni nesil yapay zeka dil sistemlerinin hepsinde bulunan ortak hataları da barındırıyor. Yalnızca internet üzerinde bulunan verileri kullandığı için, yanıtlarında sıklıkla cinsiyetçilik ve ırkçılık gibi yargıları içeriyor. Ayrıca pek çok konuda yanlış cevap verebiliyor. Bu sebeple pek çok eğitimci ChatGPT gibi yapay zekaların eğitimde kullanılmasından endişe duyuyor.
Bu görüş bir yana, bir başka kesimin düşüncesi ise gelecekte ChatGPT’nin de Wikipedia gibi geçmiş teknolojilere benzer bir şekilde eğitime adapte olabileceği. Yine de bu teknolojilerin ilerlemesi zaman alacak gibi gözüküyor. Bu nedenle yakın zamandaki yapay zeka destekli ödevlerin yasaklanması gibi önlemler muhtemel.
Peki siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yapay zeka, eğitimde kullanılabilir mi? Görüşlerinizi Yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Demeki öğrenciler kolaya kaçıyor
Allah allah yapma yahu
Tabiki kolaya kaçacaklar. Kola daha ferahlatıcı ayran mı içsinler
Sabah sabah kahkaha attım
Aaaaa milli içeceğimiz ayran tabi ona kaçacaklar, dıj güjlerin oyunu kolaya mı kaçsınlar
Ayran>kola
Ayran daha ferahlatıcı bana göre ama sana göre de “kola”ymış
Öğretmenler olmasın
Öğrenciler sevsin sizi
Üretebilme yeteneği herşeydir
Ezberci eğitimin sonu 3. Sınıf dünya ülkesi olmaktır
Ve ne yazık ki bu tarz ülkelerdeki insan ölümleri dünyaya göre çok önemli değildir hatta temizlik sayılmaktadır…
Evet evet ezberci eğitim den çıktık şimdi uçariz artık çocuklar okulda çarpma işlemi yapamıyor seni gibiler yüzünden..
Öğrenmek ve ezberlemek aynı şey değildir. Verdiğiniz çarpım tablosu örneğinden hareketle. Evet önce ezberlemek gerekir. Ancak, alfabe, çarpım tablosu, Pi sayısı (3,14) vb. sabitler başta ezberlense de tekrara dayalı bir süreç içerisinde esasen uzun süreli hafızaya aktarılarak “öğrenilir”. Ezberci eğitim ise sizin verdiğiniz örnekle basite indirgediğiniz şey değil. Ueni nesil soruları zor ya da saçma bulan çok bunun sebebi bence kitap okuma oranı düşük bir toplum olmamız. Analitik düşünme ve bağlantı kurma (ilişkilendirme), en önemlisi de okuduğunu ve ifade etme hususunda ortalamanın altında olmamız. Milliyetçi yaklaşımlar içerisinde bunu kabul etmek insanı gocunduruyor. Ancak, sorunu görmezden gelerek çözüm de üretilemez. Her çeşit kitap okumalıyız. Elimize ne geçerse. Türk milleti zekidir ama işleyen demir ışıldar. Paketinde duran, açılmamış zekilik görülüyor ki işe yaramıyor. Pakeki açmak, zekayı kullanmak gerek. Bunu sağlayacak olan da okumak, öğrenmek.
Bence kitap yaz
Bence yasaklanmasına gerek yoktu
gayet yerinde bir karar çünkü chat-gpt bir çok soruya yanlış cevap veriyor ve cevaplarının doğru olduğuna inanan bir sürü mal var.. yapay zekaya her konuda itibar etmemek lazım henüz o güveni vermiş değil.. sosyal medyada fazla abartıyorlar
Zaten beta da olan bir proje değil?
Dil konusunda kontrol ederek kullanılınca çok işe yarıyor, ben ödevlerin ameleliğini buna yaptırıyorum, 6 aydır sorun yaşamadım, ChatGPT sayesinde kendime daha çok vakit ayırabiliyorum, tabi gelişmiş ülke olunca adamlar enine boyuna düşünüyor, ben hocaya bundan bahsettim, daha adamın haberi bile yok, 30 küsür yaşında genç bir hoca, bizim daha gidecek çok yolumuz var, bırak bizde yasaklamayı, varlığından bile haberdar degiliz
Öğrenciler önce beyinlerindeki nöron bağlantılarını güçlendirmeli düşünmeli yanlış da olsa üretmeli ve doğruyu üretmeyi öğrenmeli.
İngilizce Wikipediada tarih öğrenmeye kalkarsanız gokturkler Pers, Selçuklu Pers, Hunlar germen fin. Kadir mısıroğlundan öğrenirim daha iyi. O bile bu kadar yanlış bilgi veremez.
Clickbait.
Manipülasyon problemi büyüyor
Çocukların yetenek ve düşünme gudusunu ortadan kaldırıyor bu sebebten bir nevi yeni neslimize zararlı ama ebeveyn kontrolünde ve eğitimde öğretmenlerimiz gözetimi altında kullandirilabilir .
Asıl soru şu; chatgpt çevrimiçi olursa ne olur ?
Gelecekte bireysel eğitim yapay zeka ile ekonomik olarak yapılabilir.👶🤔🧠👍👫🥰🇹🇷
Okularda yasaklanması doğru alınmış bir karar vidousunu hem iyi hemde ürkütücü fikir edindim gelecekte askeri alanda yapay zekalı robotlar yapılırsa insanların sonunu getirebilir
Kullanılması daha iyi. Hiç değilse öğrencilerin burnundan getirmeyen bir araç. Chat-GPT’ye bir şey soruyorsun 50 değişik şekilde konuyu açıklayabiliyor. Üniye liseye gittiğinde bir hocaya bir şey soruyorsun adam sana bir robotun verebileceğinden daha karmaşık daha anlamsız cevaplar veriyor. Dikkat edin, öğretme işi için maaş alan insanlar bir yazılım kadar iyi değil öğretme işinde.
İyiki teknolojide bu kadar ilerde değiliz telefon,tabletin bile verdiği zararın telafisi yok.Nesil sıkıntılı.
Ben buna felsefi içerikli sorular sordum her seferinde ben insanların görüşlerine karışmam tarzında laflar etti dünyayı ele geçirmek istiyolarsa daha çok çalışmaları lazım
ChatGPT Bing’e entegre edilecekmiş o zaman Bing’e de mi erişimi engelleyecekler?
Atatürk’ün ölüm tarihi yanlış cevapladı yani 1923 olarak biliyor. Buda sağlıklı bilgilere sahip olmadığının bir işaretidir. Öğrenim kurumlarında yasaklanması isabetli bir karar.
Merhaba,.
Yapay zeka eğitimde düşünme ve problem çözme yetilerini köreltebileceği riskinden arındırılmış olarak regule edilirse ancak faydalı olabileceğini düşünüyorum.
O zaman google da yasaklansın ne saçma bir uygulama.
Yorumlarda ki muhteşem saçmalamalar beni benden aldı. Bunlarla mı geleceğe uzanacak bu ülke. Zeka yok, akıl yok yetmezmiş gibi cesaretleri de tavan yapmış.