Microsoft, 2019 yılında OpenAI’ye 1 milyar dolar yatırım yaparken, yapay zeka araştırma girişimi için son teknoloji bir süper bilgisayar inşa etmeyi de kabul etti. OpenAI’nin gittikçe genişleyen sistemini idare edebilmek adına Microsoft tarafından ortaya konulan devasa süper bilgisayar, sahip olduğu teknoloji ile ağızları açıkta bırakıyor.
Microsoft on binlerce ekran kartı ile OpenAI sistemini destekliyor
ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, giderek daha büyük hacimlerde veri sahibi olan ve daha fazla parametre öğrenen yapay zeka programları üzerinde çalışıyor. OpenAI’nin yapay zeka uygulamaları ayrıca uzun süreler boyunca güçlü bulut bilgi işlem hizmetlerine de bağlı kalması gerekiyor. Bu yüzden Microsoft’un OpenAI’nin tam kapasite ile çalışması için büyük bir çaba sarf etmesi gerekti.
Bu zorluğun üstesinden gelebilmek için Microsoft, NVIDIA imzalı on binlerce A100 ekran kartını bir araya getirdi. Aynı zamanda binlerce yonganın getireceği ekstra enerji yükü için çözüm üretilmesi gerekiyordu. Microsoft, bu süper bilgisayar için tam bir maliyet rakamı açıklamasa da “birkaç yüz milyondan daha fazla” ifadeleri kullanıldı. Bu açıklama, OpenAI’nin arkasındaki sistemin gücünü daha iyi açıklıyor.
Baidu’dan ChatGPT rakibi olacak sohbet robotu geliyor!
Microsoft’un bir araya getirdiği yapay zeka süper bilgisayarı tek bir yerde birbirlerine bağlı grafik işleme birimleri havuzunu gerektiriyor. Şirket bunun yanı sıra 60’tan fazla veri merkezi bölgesine dağılan graik birimlerinden de yararlanıyor. Microsoft son yaptığı açıklama ile bu sistemini daha da geliştireceğini belirtti. Buna göre şirket artık NVIDIA’nın H100 ekran kartlarını ve Infiniband ağ teknolojisinin en yeni sürümünü kullanacak.
Şirket bu devasa süper bilgisayarını yenileyerek daha OpenAI ve sistemleri daha hızlı hâle getirmeyi hedefliyor. Microsoft diğer yandan ise geçtiğimiz ay tanıtılan yeni Bing arama botu da dahil olmak üzere kendi büyük yapay zeka modellerini geliştirmek ve çalıştırmak için OpenAI için oluşturduğu kaynakların aynısını kullanma kararı aldı. Şirket aynı zamanda bu sistemi diğer yapay zeka şirketlerine de pazarlamayı planlıyor.
OpenAI’nin sohbet robotu geçtiğimiz aylarda kullanıma açılması ile birlikte milyonlarca kişiyi kendisine çekmiş durumda. Yapay zeka teknolojisinin geldiği son noktayı ortaya koyan ChatGPT’nin ardından Microsoft, Amazon ve Google gibi büyük şirketler de kendi yapay zeka sistemlerini geliştirme yoluna gidiyor.
Son dönemde büyük şirketlerin de yapay zeka teknolojisine daha fazla eğilmesi ile birlikte gelecekte bizleri nelerin beklediğini merak ediyoruz. Peki siz OpenAI ve yapay zeka teknolojisinin ardında çalışan on binlerce ekran kartı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Yapay zekaya kendi videosunu çektirdik! ChatGPT gelince İşimizden mi oluyoruz?
Daha super yapay zeka için erken daha sonrada hiper yapay zekaya geçilecek bilinci olan yapay zeka bunlar için daha 70 yıl var bu teknoloji çok primatif çok ilkel