İnternet tarayıcıları arasında hız yarışında rakiplerini bir bir geride bırakan Google Chrome, güvenlik konusunda da yayınladığı güncellemeler ile ön plana çıkıyordu. Ancak bugün gelen haberler, Chrome’un hiç de güvenli olmadığını aksine kişisel verileri tehlikeye soktuğu yönünde. Peki, Google tam olarak neyle suçlanıyor?
Siber güvenlik uzmanı Kelly Shortridge, Chrome’un bilgisayardaki tüm klasörleri düzenli olarak taradığını ve bu bilgilerin direkt olarak Google’a gönderildiğini iddia etti. Peki, Facebook’un veri skandalından sonra en büyük olay olarak görünen izinsiz dosya tarama ve bunları aktarma olayı nasıl gerçekleştiriliyor?
Chrome, verileri nasıl topluyor?
Google’ın tarayıcısının içerisinde bildiğiniz gibi zararlı yazılımlara karşı korumak için giriş seviyesi bir güvenlik modülü yer alıyor. Antivirüs yazılımı üreticisi ESET‘in çekirdeğini kullanan Cleanup Tool, bilgisayarda zararlı yazılım olup olmadığını otomatik olarak tarıyor ve bu bilgileri Google’a gönderiyor.
Chrome Web Store’da kripto madenciliği engellendi
Bu bilgilerin anonim olarak gönderildiği yani tarayıcının tüm bilgilerinizi direkt olarak Google’a raporlanmadığı düşünülüyor. Eğer bilgilerinizi Google’dan uzak tutmak istiyorsanız; Ayarlar>Gizlilik ve güvenlik bölümünden Tehlikeli uygulamaların ve sitelerin tespit edilmesine yardımcı olmak için Google’a bazı sistem bilgilerini ve sayfa içeriklerini otomatik olarak gönder seçeneğini kapatabilirsiniz.
Son olarak; Google’ın verileri sadece Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlardan topladığını, Apple tarafında ise böyle bir açığın tespit edilemediğini belirtelim. Muhtemelen bu olayın ortaya çıkmasının ardından bir güncelleme yayınlanacak ve tarayıcıyı yeniden başlattığınızda veri paylaşımı için izin isteği tekrardan sorulacaktır.
bende zaten kapalıydı
Apple da boyle bir acik olmasina gerek yok. Sistemin kendisi duzenli araliklarla kullanici bilgilerini Apple Server larina gonderiyor. Hem de anonim olarak degil, kim oldugunuzu ne yaptiginizi biliyorlar. Telefonlarda da bu durum gecerlidir. Kullanici bilgileri duzenli olarak Serverlara iletilir. Bu her 3 saate bir yada her 6 saatte bir olmasi gerek. Zamanini tam hatirlamiyorum.
Kaldırıyorum hemen
Bu ayar zaten chrome tarafından varsayılan olarak kapalı geliyor. Kullanıcı isterse bu ayarı açabilir.
Çok gereksiz birşey. Bence açık olsa daha iyi. Çünki zararlı uygulamalar fazla
Ya şöyle bi tek bende mi oluyor anlamadım.Chrome da youtube bi video açıyorum görüntü yok ses var ama opera da aynı geçerli, Edge larda sorun yok. Donanımsal derseniz o da aynı geçerli sizdede oluyor mu arkadaşlar ?
Ulan yenimi uyandiniz bunu yapiyolar amaclari bu zaten