Bu yazıyı hazırlamadan önce geçmişe doğru Google hakkında yazdığım haberleri, dosyaları anımsamaya çalıştım. İlk yaygınlaştığı dönemde, arama konusunda daha iyi sonuçları verdiği için rakipleri Yahoo ve MSN’in önüne geçmeyi başarmış ve kısa bir süre sonra ilk sıraya yerleşmişti. Elde ettiği bu liderlik daha fazla yatırım çekmesine ve yıllar içinde karşımıza çıkan ek servislerle tanışmamıza yol açmıştı.


Lively, Google’ın en meşhur hayal kırıklıklarından biri.

Çıkardığı servisler içerisinde Google Lively gibi arşive gömdüğü servisleri de oldu Google’ın. Başarılı olanlara baktığımızda ise AdWords, AdSense, Google Docs, Gmail ve iGoogle ilk akla gelenler. Android’in de zaman içerisinde başarılı servisler arasına eklendiğine şahit olacağız muhtemelen. Ama Chrome ve Chrome OS için aynı iyi beklentilere sahip miyim; hayır.

Google’ın Kafasındaki Plan

Yıllar önce Google bu gidişle Google OS da çıkartır yazdığımı hatırlıyorum. Çıkardıkları servislere ve bu servislerin işlevlerine baktığımızda bu işaretleri yakalamak mümkündü. Ve sonunda önce internet tarayıcısı olarak Chrome karşımıza çıktı. 7 Temmuz itibariyle de Chrome OS, Google tarafından resmi olarak doğrulandı.


Google Labs’ta üretilen servislerin neredeyse tümü internetten yönetilen bir dünya için çıkıyor.

Teknoloji yazarlığında 10 yıla yaklaşan bir geçmişe sahip olunca Google da takip edilmesi gereken şirketler listemde yer alıyor haliyle. Bu kadar uzun süre takip edince, Google’ın hedefinin her şeyin internetten yapıldığı bir ortam hazırlamak olduğunu, burada da başrolü kapmak istediğini tespit etmek pek zor olmuyor. Hem öncekiler hem de Chrome ve Chrome OS bu büyük planın parçaları olarak karşımıza çıkıyor.

{pagebreak::Neden Hayal Kırıklığı Olacak?}

Neden Hayal Kırıklığı Olacak?

Peki neden Google’ın hayal kırıklıkları arasına girecek bu servisler. Birinci sebep, Chrome OS’un temelde bildiğimiz anlamda bir işletim sistemi değil, sizin internete daha kolay ulaşmanızı sağlayacak bir kapı görevini üstleniyor olması. Google’ın sade güzeldir felsefesine benzer bir şekilde neredeyse boş bir ekran ve birkaç Google servisine ulaşmanızı sağlayacak kısayollar dışında çok şey beklemeyin içerisinde.


Chrome OS, Google’a özgü bir Linux sürümü olmaktan öteye gidemiyor.

Üzerine kurmak için yeterli sayıda program, oyun vs. bulamayacak olmanız bir başka sebep. Eklemek istediğiniz zaman Download.com‘un alıştığınız menülerinde değil, SourceForge.net‘in bana göre daha karışık arayüzünde gezinmeniz; yine Google üzerinden yaptığınız araştırmalarla ulaşacağınız Linux konulu forumlarda sorularınıza yanıt aramanız gerekecek. Evet Linux. Çünkü Google Chrome OS, bildiğiniz Linux sürümlerinden çok da fazla bir şey sunmayacak. Google açısından mantıklı, ama ya sizin için?

Netbook’lar Yeterli Olmaz

Bir diğer hayal kırıklığı sebebi netbook’lar için tasarlanıyor olması. Google’ın anlaşacağı üreticiler netbook’larını satarken Chrome OS’lu ister misiniz? diye soracak size. Linux’la az çok haşır neşir olanlar evet diyecek, ama sonra Kubuntu gibi daha fazla özelliğe sahip olanlarıyla değiştirecek. Linux’tan anlamayanlar ise ‘hayır sağolun, ben Windows yüklü olanını alayım‘ deyip geçiştirecek. Örnek olarak şu an Acer Aspire One içerisinde gelen Linpus Linux Lite‘ı düşünebilirsiniz.


Chrome OS’un resimdeki Linpus’tan çok da farklı olmasını beklemeyin.

Meraklılar tıpkı şu anda yaptıkları gibi ikinci bir işletim sistemi olarak kuracak. Ama onlar zaten Windows’un yanına farklı Linux’lar kuruyor. Gelişmiş diğer alternatiflerin yanında yeni çıkmış Chrome OS çocuk oyuncağı gibi gelecek. Ya bir kenarda atıl duracak ya da yerini bir başka Linux sürümüne bırakacak.

Bunu gören Google, Chrome OS’un Linux kullananlar arasında daha fazla rağbet görmesi için belki de Chrome OS Pro versiyonunu çıkaracak. Bunu da ücretsiz sunacak, ama karşılığında widget olarak AdWords reklamları gelecek. Ve siz bilgisayarınızı açtığınız anda masaüstünde ilk olarak Chrome’un ikonunu ve sağ tarafta da reklamları göreceksiniz.

Hülasa (Özetle)

Sonuç olarak Google’ın 2010’un ikinci yarısında çıkaracağız resmi açıklamasını yaptığı Chrome OS yoluna devam edecek. Farklı versiyonları çıkacak, belki de yeni alacağınız LCD TV’nin içerisinde gömülü olarak gelecek, ama asla Windows’un elinde bulundurduğu hakimiyeti kıramayacak, alternatif Linux olarak bir kenarda bekleyecek.

Tüm bunların üzerine 2009 sonuna doğru piyasaya çıkacak olan ve daha şimdiden olumlu tepkiler alan Windows 7’nin başarısını ekleyin. Ama en büyük hayal kırıklığı nedeni psikolojik olacak. Chrome OS hakkında öyle bir hava yaratıldı ki gören, duyan, kulak misafiri olan herkes piyasanın tek hakimi olacağını sanıyor. Hatta Microsoft’un en büyük geliri netbook’lardaki XP imişçesine firmanın sonunun geldiğinden bahsedip piyasadan silineceğini iddia ediyor.

Kusura bakmayın ama bu sefer işi zor olan taraf Google. Chrome OS çıkıp bunlarla karşılaştığınızda Melih yazmıştı dersiniz. Google’ın ilacı Chrome OS değil, O’nun ilacı Android, ama bu başka bir yazı konu, gelin onu da başka bir yazıda değerlendirelim.

:: Chrome OS hakkındaki öngörülerime katılıyor musunuz?