Bu yazıyı hazırlamadan önce geçmişe doğru Google hakkında yazdığım haberleri, dosyaları anımsamaya çalıştım. İlk yaygınlaştığı dönemde, arama konusunda daha iyi sonuçları verdiği için rakipleri Yahoo ve MSN’in önüne geçmeyi başarmış ve kısa bir süre sonra ilk sıraya yerleşmişti. Elde ettiği bu liderlik daha fazla yatırım çekmesine ve yıllar içinde karşımıza çıkan ek servislerle tanışmamıza yol açmıştı.
Lively, Google’ın en meşhur hayal kırıklıklarından biri.
Çıkardığı servisler içerisinde Google Lively gibi arşive gömdüğü servisleri de oldu Google’ın. Başarılı olanlara baktığımızda ise AdWords, AdSense, Google Docs, Gmail ve iGoogle ilk akla gelenler. Android‘in de zaman içerisinde başarılı servisler arasına eklendiğine şahit olacağız muhtemelen. Ama Chrome ve Chrome OS için aynı iyi beklentilere sahip miyim; hayır.
Google’ın Kafasındaki Plan
Yıllar önce Google bu gidişle Google OS da çıkartır yazdığımı hatırlıyorum. Çıkardıkları servislere ve bu servislerin işlevlerine baktığımızda bu işaretleri yakalamak mümkündü. Ve sonunda önce internet tarayıcısı olarak Chrome karşımıza çıktı. 7 Temmuz itibariyle de Chrome OS, Google tarafından resmi olarak doğrulandı.
Google Labs’ta üretilen servislerin neredeyse tümü internetten yönetilen bir dünya için çıkıyor.
Teknoloji yazarlığında 10 yıla yaklaşan bir geçmişe sahip olunca Google da takip edilmesi gereken şirketler listemde yer alıyor haliyle. Bu kadar uzun süre takip edince, Google’ın hedefinin her şeyin internetten yapıldığı bir ortam hazırlamak olduğunu, burada da başrolü kapmak istediğini tespit etmek pek zor olmuyor. Hem öncekiler hem de Chrome ve Chrome OS bu büyük planın parçaları olarak karşımıza çıkıyor.
{pagebreak::Neden Hayal Kırıklığı Olacak?}
Neden Hayal Kırıklığı Olacak?
Peki neden Google’ın hayal kırıklıkları arasına girecek bu servisler. Birinci sebep, Chrome OS’un temelde bildiğimiz anlamda bir işletim sistemi değil, sizin internete daha kolay ulaşmanızı sağlayacak bir kapı görevini üstleniyor olması. Google’ın sade güzeldir felsefesine benzer bir şekilde neredeyse boş bir ekran ve birkaç Google servisine ulaşmanızı sağlayacak kısayollar dışında çok şey beklemeyin içerisinde.
Chrome OS, Google’a özgü bir Linux sürümü olmaktan öteye gidemiyor.
Üzerine kurmak için yeterli sayıda program, oyun vs. bulamayacak olmanız bir başka sebep. Eklemek istediğiniz zaman Download.com‘un alıştığınız menülerinde değil, SourceForge.net‘in bana göre daha karışık arayüzünde gezinmeniz; yine Google üzerinden yaptığınız araştırmalarla ulaşacağınız Linux konulu forumlarda sorularınıza yanıt aramanız gerekecek. Evet Linux. Çünkü Google Chrome OS, bildiğiniz Linux sürümlerinden çok da fazla bir şey sunmayacak. Google açısından mantıklı, ama ya sizin için?
Netbook’lar Yeterli Olmaz
Bir diğer hayal kırıklığı sebebi netbook’lar için tasarlanıyor olması. Google’ın anlaşacağı üreticiler netbook’larını satarken Chrome OS’lu ister misiniz? diye soracak size. Linux’la az çok haşır neşir olanlar evet diyecek, ama sonra Kubuntu gibi daha fazla özelliğe sahip olanlarıyla değiştirecek. Linux’tan anlamayanlar ise ‘hayır sağolun, ben Windows yüklü olanını alayım‘ deyip geçiştirecek. Örnek olarak şu an Acer Aspire One içerisinde gelen Linpus Linux Lite‘ı düşünebilirsiniz.
Chrome OS’un resimdeki Linpus’tan çok da farklı olmasını beklemeyin.
Meraklılar tıpkı şu anda yaptıkları gibi ikinci bir işletim sistemi olarak kuracak. Ama onlar zaten Windows’un yanına farklı Linux’lar kuruyor. Gelişmiş diğer alternatiflerin yanında yeni çıkmış Chrome OS çocuk oyuncağı gibi gelecek. Ya bir kenarda atıl duracak ya da yerini bir başka Linux sürümüne bırakacak.
Bunu gören Google, Chrome OS’un Linux kullananlar arasında daha fazla rağbet görmesi için belki de Chrome OS Pro versiyonunu çıkaracak. Bunu da ücretsiz sunacak, ama karşılığında widget olarak AdWords reklamları gelecek. Ve siz bilgisayarınızı açtığınız anda masaüstünde ilk olarak Chrome’un ikonunu ve sağ tarafta da reklamları göreceksiniz.
Hülasa (Özetle)
Sonuç olarak Google’ın 2010’un ikinci yarısında çıkaracağız resmi açıklamasını yaptığı Chrome OS yoluna devam edecek. Farklı versiyonları çıkacak, belki de yeni alacağınız LCD TV’nin içerisinde gömülü olarak gelecek, ama asla Windows’un elinde bulundurduğu hakimiyeti kıramayacak, alternatif Linux olarak bir kenarda bekleyecek.
Tüm bunların üzerine 2009 sonuna doğru piyasaya çıkacak olan ve daha şimdiden olumlu tepkiler alan Windows 7’nin başarısını ekleyin. Ama en büyük hayal kırıklığı nedeni psikolojik olacak. Chrome OS hakkında öyle bir hava yaratıldı ki gören, duyan, kulak misafiri olan herkes piyasanın tek hakimi olacağını sanıyor. Hatta Microsoft’un en büyük geliri netbook’lardaki XP imişçesine firmanın sonunun geldiğinden bahsedip piyasadan silineceğini iddia ediyor.
Kusura bakmayın ama bu sefer işi zor olan taraf Google. Chrome OS çıkıp bunlarla karşılaştığınızda Melih yazmıştı dersiniz. Google’ın ilacı Chrome OS değil, O’nun ilacı Android, ama bu başka bir yazı konu, gelin onu da başka bir yazıda değerlendirelim.
:: Chrome OS hakkındaki öngörülerime katılıyor musunuz?
yazıya katırlmıyorum bunun için bir sebebim var. Google sıradan bir linux tasarlamıyor. browser tabanlı bir işletim sistemi tasarlıyor. yani linux üzerinde browser çalışacak browser içindede google’ın işletim sistemi yazılımı. geliştirilebilecek api vb. şeyler ile gerçekden güçlü bir sistem çıkacaktır. yine bu sebepten bilindik linux’a benzemiyecek. hatta igoogle benzeri bir sayfa ile başlıyacağını idda ediyorum.
mantıklı sebeplerle açıklamışsınız linux üzerine kurulacaksa size katılmamak elde değil gönül isterdi google da microsoft gibi sıfırdan bir işletim sistemi inşa etsin ama etmiyormuş chrome os tan birşey beklemeyelim
Burda devreye çok ince ayrıntılar giriyor. Mesela chrome os yapılırken sadelik bir yana windows işletim sistemine ayit programlari çalıştırabilse ve görsellik olarak tatmin edici olsa şansı oldukça yükselir saniyorum
Hiç bir teknik özelliğe değinmeden spekülatif başlıklarla teknik inceleme yerine yıldız falı bakar gibi makaleler yayınlanması, arasıra da olsa takip ettiğim sdn’den beni gerçekten soğuttu. Kimse super kahraman edasıyla bir günde gelip windowsu piyasadan silmesini beklemiyor. Bu bir kafa tutmadır ve bunda en büyük kazancı olan “Kullanıcılardır” takım tutar gibi marka tutma merakımızı ve kehanet tellalcılığından vazgeçmemiz dileğiyle…
“SDN Okuru – 12 Temmuz 2009 16:22yazıya katırlmıyorum bunun için bir sebebim var. Google sıradan bir linux tasarlamıyor. browser tabanlı bir işletim sistemi tasarlıyor. yani linux üzerinde browser çalışacak browser içindede google’ın işletim sistemi yazılımı. geliştirilebilecek api vb. şeyler ile gerçekden güçlü bir sistem çıkacaktır. yine bu sebepten bilindik linux’a benzemiyecek. hatta igoogle benzeri bir sayfa ile başlıyacağını idda ediyorum.”
senin dediğin gibiyse daha kötü linux un adını kötüye çıkaracak binlerce virüs birde biz kullanamayız internetimiz çok yavaş bu nedenle yüzde bir bile pazar payı alsa muhteşem.(zaten tüm linux sürümleri yizde 1 i anca geçiyo ama neyse):)
he bide ek olarak chrome os başarılı gördüğünüz google docs,gmail ve igoogle’ın üzerine geliştirilerek yapılacak. yani hem tanıdık arayüz hem başarısı kanıtlanmış sistemler üzerine kurulacak.
dolayısıyla google bunu başarıcaktır
güzel bir yazı.
chrome os hayal kkırıklığı olucak cidden
google bu piyasaya okadarda gözü kapalı girdiğini sanmıyorum ayrıca linux işletim sistemlerinide okadar küçümsemeyin… Nezaman ne olucağı hiç belli olmaz…
Siz neden her zaman Google’a karşı yazılar yazıyorsunuz.Sanırım Microsoft sponsorunuz.Google ne yapsa kötülüyorsunuz.
yanlışın var.. hayal kırıklığı olmaz.
Öncelikle başlık tam bir fiyasko olmuş ikinci olarakta ortalıkta sadece adından başka hiçbirşeyi olmayan bir proje için bence taraflı bi eleştiri olmuş üçüncü olarak ise kesin olmamak kaydı ile linux kerneli kullanacacğı gibi bi izlenim verilmiş dördüncü olarak linux birazcık aşşağlanmış. Bu makaleyi önyargılı ve taraflı buluyorum ve bu eleştirinize cevaben bir tek şey söylemek istiyorum
LİNUX KENDİ KULLANICILARINI KENDİSİ SEÇER —————- Editör: Lütfen forumdaki mesajları da okuyun. Linux’u aşağılamadığımı sebepleriyle anlatıyorum orada.
sayın yazarım, başlığınızın verdiği anlam ve yazınızın içeriği aynı değil. Windows ve Chrome arasındaki farkları ve neden hayal kırıklığı olacağı doğrultusunda cümleler ararken, karşımda google mazisini ve google misyonunu buldum
erhangazi.com
liux a zaten karşıyım windows veya mac benzeri şeyler bekliyorum,olay şuki gelişmelere bakarsanız
windows un yenibir işletim sistemi yaparken üzerinde
yüzlece kişi çalışıyor
Ve tabiki Apple da da aynı şeyler geçerli
linux da da öyle ama iş gücünü bölüyorlar
1-2-3 tane değilki linux sözde farklı işlevlere sahip şeyler tek fark şu bir çay aldınızı düşünün sadece kup u nu değiştiriyorsunuz görünümü farklı işlevler aynı
google un bunun dışına çıkmasını beklerdim linux tabanından bıktım global olarak tek bir işletim sistemi veya tek format yanlısıyım en basitinden bir linux sürümü birazcık windows kopyası olsa ve tüm win formatlarını desteklese oyun program müzik .vb hiç bir sorun kalmayacak belkide =)
Bugün milyonlarca insan bilgisayarını internette sörf yapmak video izlemek, müzik dinlemek, resimlerini dosyalamak ve ofis dökümanlarını hazırlamak için kullanıyor. Ve halihazırda google’nin bir çok online hizmetini de hesaba katarsak çıkacak OS ciddiye alınmayacak gibi değil. insanlar bedava olanı da zaten seviyor. Benim tahminim program kullanan işletmeler ve oyun manyakları dışında kalan pc kullanıcılarının alternatif işletim sistemi olacağı kesin. Acık kaynak kodlu linux tabanlı bir işletim sistemi bekliyoruz ve herkes linux kullanacak kadar becerekli değil. Ama google silahları var basitlik ve para kazanma kapıları mesela… Bence bu tohum bire 10 verir. Windows ta bire 7… Hayırlı olsun gariban web gezgincilerine…
Chrome OS içeriğinden bahsetmeden yorum yapmak bana pek doğru gelmedi.
Dogru soyluyorsun Melih efendi. Ben de Chrome OS in ustun isletim sistemi olacagini zannedenlerdim. yazin faydali oldu
Android gibi kullanıcı girişli olup telefona bişey olduğunda yeni telefonda yine kullanıcı girişiyle eski bilgilerin kaybolmadığını görmek.Bu şekilde bir işletim sistemi yapabilirler zaten herşey internette tutulcak işletim sistemine girmek için bile internet olması gerekçek.nasıl fikir.
” Ve siz bilgisayarınızı açtığınız anda masaüstünde ilk olarak Chrome’un ikonunu ve sağ tarafta da reklamları göreceksiniz. “. Şu cümlenin google ile uzaktan yakından alakalı olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir google servisinde(docs vs.) reklamlar sizin dediğiniz gibi gözümüze sokuluyo değil. Chrome OS’un hem açık kaynak camiasına hemde biz son kullanıcılara büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Umarım başarılı olur.
güzel yazıydı teşekkürler…
Nasıl olurda browser tabanlı bir işletim sisteminin Windows,MacOS ve Linux gibi olabileceğini bekleyebilirsiniz,herşeyden önce internetinizin bitti ya da yavaşladığı noktada işletim sisteminiz bir hiç…Artık klasik işletim sistemi anlayışından yavaş yavaşta olsa yapay zekaya geçilen şu yıllarda hiç sanmıyorum ki böyle bir işletim sistemi ile google başarıya uşaşabilsin..Kaldı ki ben bir Linux kullanıcısı olarak Chrome OS tercih etmektense stabil ve kullanımı yaygın bir Linux dağıtımını tercih ederim,emin olun ki daha fazla güven vadediyor ve biraz linux ve kernel hakkında bilgi sahibi olursanız Windowstan bile öne geçiyor…Kaldı ki Linux gibi mükemmel bir işletim sistemi bile paket program sayısı yüzünden Windowsla başa çıkamıyor Google bu uyduruk işletim sistemi ile mi çıkacak?