İnternet sitelerine erişebilmek için kullanılan internet tarayıcıları, günümüzde oldukça önemli bir yere sahip. Çünkü bu uygulamalarla yeri geldiğince hesap bilgileri ya da kredi kartı bilgilerini paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra internet tarayıcıları, farklı işlevsellikleri bakımından da kişilerin tercihini etkiliyor. Dünyadaki en popüler tarayıcılar arasında Google Chrome ve Firefox yer alıyor.

Her ikisi de arayüzleri ve performansları bakımından sağlam seçeneklerdir. Bu tarayıcıların benzer özellikleri olduğu gibi birbirlerinden farklı olan özellikleri de bulunuyor. Ancak ikisi arasından birini seçmek istiyorsanız bu yazımızda sizlere, Chrome yerine Firefox’u tercih etmeniz için 10 neden sunduk.

Mozilla, VR tarayıcısı Firefox Reality hakkında nihai kararı verdi!

Mozilla, VR tarayıcısı Firefox Reality hakkında nihai kararı verdi!

Mozilla, 2018 yılında piyasaya sürdüğü, sanal gerçeklik ortamında kullanılması için geliştirdiği Firefox Reality tarayıcısının fişini çekiyor.

Chrome yerine Firefox kullanmanız için 10 neden

1) Firefox, daha az bellek kullanıyor

İhtiyacı gereği birden çok sekmeyi açık tutmayı sevenler için Firefox, son derece kullanışlı oluyor. Firefox kullanırken birçok sekmeniz açık olduğu için bilgisayarınızın yavaşlaması konusunda endişe duymanıza gerek kalmıyor. Google Chrome, fazlasıyla bellek kullanır. Bu durum da bilgisayar performansınızda düşüşe neden oluyor.

2) Firefox gizliliğe önem verir

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/02/Chrome-yerine-Firefox-kullanmaniz-icin-10-neden-2.png

Verilerinizin nasıl kullanıldığı üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğunuz bir tarayıcı kullanmak istiyorsanız Firefox iyi bir seçimdir. Tarayıcı, yerleşik bir izleyici engelleme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda çevrimiçi gizliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için ince ayarlar eklemenize olanak tanır.

3) Daha fazla özelleştirme sağlar

Özelleştirme düzeyi, Firefox ve Chrome arasındaki bir diğer büyük farktır. Her Chrome tarayıcısı, işletim sistemleri ve cihazlar arasında bile neredeyse aynı görünüyor. Belirli araç çubuklarını gizlemenin ya da adres çubuğunun yanındaki bazı simgeleri kaldırmanın dışında, yapabileceğiniz çok fazla şey bulunmuyor. Ancak Firefox Color ile tarayıcınız için güzel temalar oluşturabilirsiniz.

4) Kolay bir kullanım sunuyor

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/02/Chrome-yerine-Firefox-kullanmaniz-icin-10-neden-9.jpg

Firefox ile internet sitelerinde gezinmek daha kolaydır. Oldukça basit bir düzene sahip olması ve aradığınızı beklediğiniz yerde bulmanız kullanımı pratikleştiriyor.

5) Benzersiz uzantılar sunar

Chrome çok daha geniş bir uzantı koleksiyonuna sahiptir. Ancak Firefox’un Chrome kullanıcıları tarafından kullanılmayan bazı benzersiz uzantıları vardır. Bunlar arasında yer alan Çoklu Hesap Kapsayıcı özelliği, farklı sekmeler altında farklı kapsayıcılara sahip olmanızı sağlar. Bu sayede farklı Twitter hesaplarına giriş ve çıkış yapabilirsiniz.

6) Senkronizasyon yapma imkanı sağlar

Firefox ile bilgisayarınızdaki tüm içerikleri daha sonra telefonunuzda ya da diğer cihazlarınızda görüntüleyebilirsiniz.

7) Uzantı desteği sağlar

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/02/Chrome-yerine-Firefox-kullanmaniz-icin-10-neden-2.jpg

Tarayıcı ve uzantı uygulaması uyumlu olduğunda kullanıcı, birçok seçeneğe açıktır. Beğendiklerini seçip tarayıcıya ekleyebiliyorlar. Her iki tarayıcı da uzantı mağazalarına sahiptir. Ancak Firefox, mağazasına herhangi bir uygulama eklerken çok dikkatli davranır ve uzakta yer alan uygulamaları sınırlar. Bu durum da pek çok riskin önlenmesine yardımcı olur.

8) Daha az pil kullanıyor

Chrome, Firefox’tan daha fazla CPU (Central Processing Unit) kullanır. Bu durum ise pil ömrünü daha hızlı tükettiği anlamına geliyor. Ancak Firefox, daha az pil tükettiği için daha iyi bir kullanım sağlıyor.

9) Chrome’un birçok yaptığını yapabiliyor

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/02/Chrome-yerine-Firefox-kullanmaniz-icin-10-neden-5.jpg

Chrome’da yapabileceğiniz her şeyi muhtemelen Firefox’ta da yapabilirsiniz. İki tarayıcı arasındaki farklar gözle görülecek kadar değil.

10) Verileri kendi sunucunuzda saklayabilirsiniz

Google Chrome’u kullandığınızda verileriniz, üçüncü taraf sunucularda depolanır. Firefox’ta ise varsayılan olarak, kendi veri sunucunuzu barındırmanız için de aynı seçenek sunuluyor.