CIA Sosyal Ağlara Göz Dikti

0

CIA, yakın bir zaman içinde Visible Technologies adlı bir yazılım firmasına ciddi bir yatırım yaptı. CIA’nın In-Q-Tel adlı şirketi, sosyal ağlarda kendisini uzmanlaştırmış Visible Technologies’in Web 2.0‘da hazırlanan sitelerdeki tüm bilgilerin toplanması ve analiz edilmesi gibi bilgilere sahip olacak.

Visible, Flickr, YouTube ve Twitter da yayınlanan videoları, resimleri, yazıları ve yorumları değerlendirmesi ile ilgi çekiyor. Amazon’u da gözetim altına alan Visible, yayınlanan kitaplar ve kitaplar için yorumların veri tabanını da oluşturuyor. Söylenenlere göre her gün 500 000 web sitesindeki veriler taranıp bir rapor olarak özetleniyor.

Facebook bundan etkilenip etkilenmediği bilinmiyor. Fakat Google ve Bing arama motorlarındaki kelimelerin bile değerlendirildiği söyleniyor.

 

In-Q-Tel, bir çok şirkete yatırım yapıyor. Veri güvenlik şirketlerden tutun, Bio teknoloji hatta Nano teknoloji şirketlere bile yatırım yapıldığı biliniyor. In-Q-Tel, şimdi de sosyal ağlardaki bilgileri ele geçirmek istiyor.

 

Visible müşterileri, haberi yazan veya yorum yapan kişilerin profillerini çıkarabiliyor. Bir marka hakkına konuşulduğunda, genelinde olumlu veya olumsuz havayı görebiliyor. Toplulukların art niyetli olduğu veya firmaya övgü ile bahsedildiği anında raporlanıyor. Dolaysıyla Microsoft, Dell, Verizon (Mobil Operatör), AT&T (Mobil Operatör) ve Xerox gibi firmalar bu şirket’in müşterilerin başında geliyor. Microsoft, son günlerde sosyal ağlarda Windows 7 hakkındaki konuşmaları takip ettirip, ayrıntılı bir rapora sahip olması gibi.

CIA, bu alanda uzman olan farklı şirketlere de yatırım yapıyor. Hatta yabancı uyruklu Web sitelerini de gözetleyip takip ediyor. Problemlerin yurt dışında nasıl çözüldüğünü öğreniyor, yabancı ülkelerdeki kişilerin neleri konuşulduğunu görüyor ve bu kişilerin genel fikirleri hakkında yorumları kayıt ediyor.

Bu esasında oldukça dikkat edilmesi gereken bir durum. Çünkü CIA, eleştirmenleri, iş adamları veya gazeteciler hakkında birçok özel bilgileri toplayıp, politik amaçları için şantaj yapma olanağına sahip oluyor.

:: Sosyal ağların hala masum olduğunu mu düşünüyorsunuz?

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version