Geçen yüzyılın başında Amerika’da yaşayanların yaklaşık yarısı tarım faaliyetleri ile geçimlerini sürdürüyordu. Bazı endüstriyel buluşlar çiftçiliği kolay hale getirdi ama en genel tanımıyla çiftçilik; kadın, erkek ve hayvanlarla gerçekleştirlen bir dizi yorucu işlemle gerçekleşiyordu.
Derken içten yanmalı motorun bulunması ile çiflikte daha az yorulmak, daha fazla verim matematiği belirdi. Teknoloji işe yarıyordu. Büyük verimlilik artışının yanı sıra günümüzde Amerika’da işler bir hayli değişmiş durumda. Tarımda tam manasıyla otomasyonun hakimiyeti söz konusu. Amerikalı çiftçiler sadece koltuklarına uzanıp filtre kahvelerini içiyorlar ve tüm ürünlerini robotlar topluyor.
Çiftliğin yeni sahipleri
Çiftlik robotları bitki ve toprağı inceliyor, meyve ve sebze hasatı da dahil çok sayıda karmaşık görevi yerine getirebiliyorlar. Ülkemizde henüz bu konuda gelişmeler oldukça sınırlı ancak ABD’deki çiftlik robotlarından biri biber topluyor! Hem de ne toplama…
{pagebreak:::: 2}
WP5 Robotic Pepper Picker adlı robot, biberlerin arasında başarıyla görevlerini yerine getiriyor. Biber tarlasında yer alan robot; kızılötesi sensörleri ve stereoskopik kamerasıyla biberlerin olgunlaşıp olgunlaşmadığını tespit ediyor ve herhangi bir insan etkisi olmaksızın yalnızca sahip olduğu yazılımla biberleri pençeye benzer kollarıyla tutup, ardından da dalından bir keski yardımıyla kesip tabiri caizse sepete atıyor.
Robotun çalışma prensibini izlemek için buraya tıklayabilirsiniz… İyi seyirler.
bunlar hep kontrol 🙂
Bu ara robot haberleri de aldı başını gidiyor