Çığır açacak gelişme: DNA’yı ‘havadan’ topladılar

0

Bilim insanları ve araştırmacıların gelecekte DNA toplamak için yüzeyleri kullanmasına gerek kalmayabilir. Science Focus‘un haberine göre, Queen Mary Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar havadan “çevresel DNA” (eDNA) toplanabileceğini gösterdi.

Ekip, beş ila yirmi dakika süreyle çıplak mol saçan DNA örneklerini almak için basınç filtreleriyle birleştirilmiş peristaltik bir pompa kullandı. Ardından ortaya çıkan örneklerde genleri bulmak ve sıralamak için standart kitler kullandı. Bu yöntem sadece köstebek farelerinin DNA’sını (hem yuvalarında hem de geniş olarak odada) saptamakla kalmadı, aynı zamanda bazı insan DNA’larını da yakaladı.

İnsanların neden büyük beyine sahip olduğu bulundu

Covid-19 için işe yarayabilir

Baş yazar Dr. Elizabeth Claire, çalışmanın aslında ekolojistlerin biyolojik ortamları incelemelerine yardımcı olmayı amaçladığını belirtti. Yeterli geliştirme ile yine de buluşun, çok daha fazlası için kullanılabilir olacağı belirtiliyor.

Örneğin adli tıp birimleri, bir suç mahallinde şüphelinin bulunup bulunmadığını belirlemek için havadan DNA alabilir. Aynı zamanda tıpta da virologlar ve epidemiyologlar, hava yoluyla bulaşan virüslerin (COVID-19‘un arkasındaki gibi) nasıl yayıldığını bu sayede anlayabilirler.

3 farklı dna

Gerçekleşen buluşun herhangi bir pratik kullanımdan çok uzak olduğu belirtiliyor. Ancak araştırma birimi, pratik uygulamalar geliştirmek için NatureMetrics gibi özel şirketlerle gerekli çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca yüzeylerin net cevaplar vermediği durumlarda bu seçeneğe sahip olmanın çok yararlı olabileceği ifade ediliyor.

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği bu buluşu siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bulaşıcı hastalıkların tespiti ve suçluların bulunması gibi durumları hızlandırır mı? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version