Bilim insanları, cilt bakterilerini aydınlatmak için bir akıllı telefon kamerası geliştirdi. Araştırmacılar, çalışmanın bulgularını bir makaleyle açıkladı. Tekniğin evde kullanılabilecek nispeten düşük maliyetli ve hızlı bir yöntem olduğunu söylediler. Bu sayede ciltte ve ağız boşluğunda potansiyel olarak zararlı bakterilerin bulunup bulunmadığını değerlendirmek çok daha kolay hale gelecek.
Google’dan cilt hastalıklarına yapay zeka çözümü!
Bu akıllı telefon kamerası sağlığınıza iyi gelecek
Çalışmayı Washington Üniversitesi araştırmacıları yürüttü. Ekibi ise biyomühendislik ve oftalmoloji Profesörü Dr. Ruikand Wang yönetti. Yöntem, akneye ve yaraların yavaş iyileşmesine yol açan mikropları ve cildi görsel olarak tanımlıyor. Aynı sistem, ağız boşluğunda diş eti iltihabına ve diş plağına yol açabilecek bakterileri de gösteriyor.
Geleneksel akıllı telefon görüntülerini kullanarak bakterileri görmek kolay değildir. Araştırmacılar, akıllı telefon kamerası görüntü işleme yöntemleriyle birleştirdi. Wang, akıllı telefon kameralarının RGB (kırmızı, yeşil ve mavi) renk işleme modeline sahip olduğunu söyledi. Ancak bakteriler kırmızı, yeşil ve mavinin ötesinde renkler yayar ve tipik akıllı telefon kameraları bu renkleri gözden kaçırır.
Akıllı telefon kasasının kamera açıklığının çevresine 10 LED siyah ışık içeren 3D baskılı bir halka taktılar. Böylece ekip, akıllı telefonun kamera özelliklerini artırdı.
LED ışıklar, akıllı telefon kamerasının yakalayabileceği kırmızı floresan sinyalleri yaymalarına neden olan porfirin isimli bakteri türevli moleküller sınıfını uyarıyor. Proteinler, vücut tarafından üretilen yağlı moleküller, cilt, dişler ve diş etleri dahil olmak üzere görüntüdeki diğer bileşenler LED’in altında görünmez.
Wang, diğer renklerde floresan ışık saçacaklarını söyledi. Ekibinin geliştirdiği tekniğin güzel yönünün, aynı anda farklı bileşenlere bakabilmeleri olduğunu ekledi.