Reklam

Neler çıktı neler! Çin’in 700 yıllık hazinesini robot buldu

5
Reklam
asdasdas

Çinli arkeologlar, Güney Çin Denizi’nde tam anlamıyla bir hazine avına çıktı ve iki antik gemi enkazı içerisinde 10 binden fazla eser bulundu ve yüzlerce değerli eseri robot çıkardı. İşin en heyecan verici kısmı ise bu kurtarma operasyonunun robot kolları kullanılarak yapılmış olması. Peki neler mi bulundu? İşte tüm detaylar…

Bu iki antik tüccar gemi enkazı, Ming Hanedanlığı dönemine (1368-1644) ait. Deniz İpek Yolu’nun canlı ticaret ağlarını gözler önüne seren bu gemilerden toplamda 900’den fazla obje çıkarıldı. Porselenler, çömlekler ve bakır paralar gibi zarif eserler, Çin’in Güneydoğu Asya, Hindistan ve ötesiyle olan ticaret ilişkilerini kanıtlıyor. Bu eserler, Çin’in tarih boyunca nasıl geniş ve zengin bir ticaret ağına sahip olduğunu da gösterdi.

cin-700-yillik-hazine-gemi-enkazi-robot-buldu

Ming Hanedanlığı’ndan kalma iki gemi enkazı, Hainan eyaletindeki Sanya kıyılarında, birbirlerinden 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Uzmanlar, bu enkazları incelemek ve eserleri toplamak için insansız ve insanlı denizaltılar robot kolları kullandı. Bu denizaltılar, 3D lazer tarayıcılar ve yüksek çözünürlüklü kameralar gibi gelişmiş teknolojilerle sahip. Böylece, gemi enkazlarının dağılımı ve durumu detaylı bir şekilde analiz edildi.

Resmen hazine! Babaannesinin bodrumunda 66 yıllık nadir bilgisayar buldu

Reklam

Gemi enkazı içerisinden çıkarılan eserler arasında dikkat çeken bazı objeler var. Birinci gemi enkazından 890’dan fazla eser çıkarıldı. Bu eserler, geminin kargo bölgesine yayılmış olan tahmini 10 bin objenin sadece bir kısmı. İkinci gemi enkazından ise 38 eser çıkarıldı. Bu eserler arasında Hint Okyanusu bölgesinden gelen abanoz kütükler, porselenler, seramikler, deniz kabukları ve geyik boynuzları bulunuyor. İkinci geminin Çin’e geri dönmeye çalışırken battığı düşünülüyor.

Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi Başkan Yardımcısı Guan Qiang, bu iki gemi enkazı keşfinin, antik Deniz İpek Yolu boyunca ticaret ve kültürel değişimin önemli bir kanıtı olduğunu belirtti. Ayrıca bu keşif, Çin’in deniz altı arkeolojisinde kıyıdan açık denize doğru kaymasını işaret eden önemli bir dönüm noktası olarak kabul edildi.

Çin Ulusal Arkeoloji Merkezi, Çin Bilimler Akademisi ve Hainan Müzesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen bu çalışmalar, deniz ticaretinin parlak bir dönemini ortaya çıkarmış oldu. Çalışmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu hazineyi siz bulsanız ne yapardınız? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın…

5 YORUMLAR

  1. Ben ipek yoluna da, çin ticaretine de, çin sednin Türk akınlarına karşı korunmak amacı ile yapıldığına da inanmıyorum..! Hepsi de ulusçuluk ideolojisini güçlendirmek, bu faşist ya da polis sistemini sürdürmek amacı ile uydurulan senaryolardır..! Kendi uyduruk, pervasız kurallarına “karşıt kural yaratmak” prensibinden hareketle; ömürlerini uzatıyorlar..!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version