Çin, askeri amaçlarla geliştirdiği ChatBIT adını verdiği yeni bir yapay zeka aracını tanıttı. Ancak işin ilginç tarafı bu araç, ABD merkezli Meta’nın halka açık olan Llama 13B dil modelinin temel alınarak geliştirilmiş olması. ChatBIT modeli, askeri operasyonlar sırasında istihbarat toplama ve analiz yapma yeteneğine sahip. Peki, ABD buna izin verecek mi?
Çin, Meta’nın Llama modeliyle geliştirilen yapay zeka aracı ChatBIT modelini askeri amaçlarla kullanacak
Öncelikle ChatBIT modelinin, stratejik karar alma süreçlerinde güvenilir bilgi sağlamak amacıyla tasarlandığını ve diyalog ile soru-cevap odaklı görevler için özel olarak optimize edildiğini söyleyelim. Bu çabaların amacı ise tabi ki, Çin’in askeri alanda teknolojik üstünlük sağlamaya çalışması.
Ancak bu gelişme, Meta’nın Kabul Edilebilir Kullanım Politikası ile çelişiyor. Meta, modellerinin askeri, savaş veya casusluk gibi alanlarda kullanımını kesin olarak yasaklıyor. Meta’nın kamu politikası direktörü Molly Montgomery, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun bu modeli kullanmasının izinsiz olduğunu ve şirketin kullanım politikalarına aykırı düştüğünü belirtti.
Dünyada ilk: Çinliler şimdi de insan gibi yürüyen robot yaptı!
Meta, bu tür askeri uygulamaların önüne geçmek amacıyla net bir duruş sergileyerek, yapay zeka teknolojisinin etik sınırlarına vurgu yaptı. Şirketin bir başka sözcüsü ise bu durumun önemini azaltmak amacıyla, Çin’in çoktan ABD’yi yapay zeka alanında geçmek için devasa yatırımlar yaptığını ve eski bir dil modelinin Çin’in stratejik üstünlük sağlamasında büyük bir fark yaratmayacağını dile getirdi.
Çin’in geliştirdiği yeni yapay zeka aracının, uluslararası arenada yapay zekanın kullanım alanları üzerine etik tartışmaları yeniden alevlendirmesi muhtemel. ChatBIT, Çin’in askeri yapay zeka yatırımlarının yalnızca bir parçası olarak görülüyor; ülkenin teknolojik alanda ABD’yi geçme hedefi doğrultusunda trilyon dolarlık yatırımlar yaptığı biliniyor.
Meta’nın kabul edilebilir kullanım politikalarını ihlal eden bu gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı ve diğer ülkelerin benzer uygulamalarla bu tür teknolojileri nasıl değerlendireceği merakla bekleniyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka teknolojisinin askeri alanda nasıl kullanılacağına dair sınırların netleşmesi gerekebilir.