Dünyanın dört bir yanında ses getiren Bayraktar TB2’nin, Çin’de ortaya çıkan yeni bir İHA modeliyle büyük benzerlik taşıdığı ortaya çıktı. Son olarak Çin’in Zhuhai AirShow 2024 etkinliğinde sergilenen ve Türk yapımı TB2’ye oldukça benzeyen İHA modeli oldukça dikkat çekti.
Bayraktar TB2 ve Çin’in yeni İHA’sı arasındaki benzerlik…
Bildiğiniz gibi Bayraktar TB2, Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayisinde elde ettiği başarıların simgesi olarak öne çıkıyor. Özellikle Suriye, Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna’da gösterdiği performansla büyük ses getiren TB2, Türkiye’nin insansız hava araçları alanında ulaştığı noktayı gözler önüne serdi.
Çin’in Zhuhai AirShow etkinliğinde görücüye çıkan yeni İHA modeli, TB2’nin tasarım özelliklerini neredeyse birebir kopyalamış gibi görünüyor. Çin merkezli savunma şirketi CETC tarafından tanıtılan bu İHA, özellikle gövde yapısı, kanat tasarımı ve burun yapısıyla dikkat çekiyor.
CETC showcased a UAV strikingly similar to the Turkish TB2. #ZhuhaiAirShow2024 pic.twitter.com/DmZjvWVbfr
— International Defence Analysis (@Defence_IDA) November 12, 2024
Baykar tarafından üretilen TB2, yalnızca Türkiye’nin değil, dünya çapında birçok ülkenin ilgisini çekmeyi başardı. 27 saat boyunca havada kalabilen ve 150 kilometrelik menzile sahip olan İHA, birçok coğrafyada kendini ispatladı. Özellikle maliyet etkinliği ve etkili saldırı kapasitesi ile öne çıkan TB2, günümüzde birçok ülkenin savunma envanterine girmiş durumda… Çin’in bu kadar benzer bir model geliştirmesi, Bayraktar TB2’nin dünya üzerindeki etkisinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Bayraktar TB3’ten TCG Anadolu’ya gece yaklaşma testi
Çin, savunma sanayisinde sıklıkla kopyalama stratejileriyle biliniyor. Özellikle başarılı uluslararası ürünleri kendi teknolojileriyle yeniden üretme yolunu tercih eden ülke, bu adımla global pazarda rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Buna karşın fikri mülkiyet hakları ve telifle ilgili sorun çıkıp çıkmayacağı da şimdiden merak konusu oldu.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çin’in bu hamlesi sizce Türk savunma sanayisi için bir tehdit mi yoksa başarımızıın bir göstergesi mi? Yorumlarda görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
ulan çala çala amerikayı bile yerinden ettiniz bizden ne istediniz bee. gurur verici ama bir o kadarda endişelendirici. önemli olan dışı değil iç yazılımı