Ana vatanı Çin olan kestane gal arısı Düzce’de de görülmeye başlandı. İlk önce Yalova ve Bursa bölgesinde ortaya çıkan gal arısı, kestane ağaçlarının tomurcuklarına yerleşerek çiçek açmasını engelliyor.
Çin’de çıkan Katil Arı, Türkiye’de görüldü
Son dönemde Düzce’de de görülmeye başlanan gal arısı, özellikle kestane üretimi yapan köylülerle birlikte kestane balı üreten arıcıların da korkulu rüyası haline geldi.
Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Platformu Derneği Düzce Şubesi Başkanı Aykut Keleş, gal arısı ile mücadele edilmemesi durumunda kestane ağaçlarının tamamıyla kuruyacağını söyledi. Keleş, “Gal arısının ana vatanı Çin olarak bilinmektedir. İlk olarak Bursa taraflarında görünmeye başladı. Yalova, Kartepe ve bu bölgeye kadar geldi. Düzce’den sonra Zonguldak’ta da görülmeye başlandı. Bize en büyük zararı, kestanenin çiçek açmasını engellediği için bal alma oranımız düşüyor. Bırakın bal almayı, yakın zamanda yiyecek kestane bile bulamayacağız. Bu olaya detaylı ve tam olarak el atılması gerekiyor. Buna karşı bir böcek türü geliştirildiğini duyuyoruz. Fakat bu böcek türü buna yetişemiyor. Gal arısı daha hızlı ilerliyormuş. Bekliyoruz, aksi halde ormanlarımız iyice kuruyacak“ dedi.
Ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu açıklayan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, gal arısının yüzde 50 ile 75 oranında verim düşüklüğüne neden olduğunu belirtti. Öztemiz açıklamalarının devamında, İtalya, Japonya ve Kore’de kullanılan, gal arısıyla mücadelede en etkili yöntemin biyolojik mücadele olduğunu dile getirdi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}