Çin, küresel CrowdStrike kesintisinden neden çok az etkilendi?

0

Geçtiğimiz cuma günü ABD ve Avrupa’daki işletmeler, havalimanlarını ve otelleri etkileyen küresel bir bilişim kesintisiyle uyanırken Çin hafta sonuna büyük ölçüde etkilenmeden girdi. Kesintinin nedeni gelirlerinin yarısından fazlasını ABD’den elde eden Teksas merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike tarafından yapılan bir yazılım güncellemesiydi. Şirketin teknolojisi dünyanın en büyük bankalarının, sağlık ve enerji şirketlerinin çoğu tarafından kullanıldığı için neredeyse herkes maruz kaldı.

Çin’de ise durum farklıydı. Gartner Kıdemli Araştırma Direktörü Gao Feng, yaptığı açıklamada “Cuma günkü CrowdStrike olayının Çin’deki etkisi çok az oldu, yerel kamu yaşamında neredeyse hiçbir etkisi olmadı. Sadece Çin’deki bazı yabancı şirketler etkilendi” dedi.

Çin’deki uluslararası yazılımları yayınlayan AppInChina CEO’su Rich Bishop da benzer bir görüş paylaştı: “Çinli şirketlerin CrowdStrike kullanmamasının temel nedeni, CrowdStrike’ın korunmak üzere tasarlandığı güvenlik tehditlerinin çoğunun Çin’den kaynaklanmasıdır.” Bishop, Çinli şirketlerin genellikle Tencent, 360 ve diğer işletmelerin ürünlerini kullandığını da sözlerine ekledi.

https://shiftdelete.net/crowdstrike-pardus-degeri-anlasildi

Çin’de kullanılan Microsoft ürünlerinin yaygınlığına rağmen (Windows, geçen yıl anakara Çin’deki kişisel bilgisayar sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 87’sini oluşturuyordu) bilişim kesintisinin etkisi sınırlı kaldı. Bunun nedeni olarak Azure ve Microsoft Office 365’in Çin’de 21Vianet adlı yerel bir şirket tarafından işletilmesi gösterildi.

Olayın Çin’deki sınırlı etkisinin ardındaki en önemli faktörlerden biri de Çinli şirketlerin büyük ölçüde yerli siber güvenlik çözümlerini tercih etmesi olarak öne çıkıyor. Son yıllarda ABD ve Çin hükümetlerinin ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle yerel şirketleri yerli teknolojiyi kullanmaya ve verileri yerel olarak depolamayı teşvik etmesi bu eğilimi daha da güçlendirdi.

Kısacası CrowdStrike olayı Çin’in küresel teknoloji devlerinden bağımsız olarak kendi teknolojik ekosistemini geliştirme konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’de de bu olaydan sonra Pardus gibi yerli işletim sistemlerinin değeri anlaşıldı. Konuyla ilgili haberimizi görmek için burayı tıklayabilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version