Silah ve havacılık teknolojilerinde bilgi en önemli verilerden. Eğer bir projeyi yapacak nitelikli bilimadamlarınız ve geçmişten günümüze gelen bilgi birikiminiz yoksa, geliştirmek imkansıza yakın. Örneğin Türkiye’nin sıfırdan bir savaş uçağı yapması ne kadar zorsa, güçlü bir devlet olan Çin’in kendi başına radara yakalanmayan savaş jeti yapması da (kısa sürede) bir o kadar zor.
Son 20 – 30 yılda casusluklarla ciddi bir bilgi birikimi toplayan Çin, eskiden uçak yapımına Sovyetler Birliği‘nden aldığı lisansla başlamıştı. Eski MIG’leri modernize eden ve kendine göre geliştiren, yeni uçaklar haline getirip kendisi üreten Çin, son 20 yılda kopyalamayı daha da geliştirdi.
En büyük kopya modellerden biri J-10
ABD‘nin 1978‘de ilk olarak uçuşa soktuğu F-16, pek çok farklı blok üretimiyle günümüze kadar gelişimini sürdürdü. Hala havadan havaya savaşta önemli bir yeri olan F-16′nin benzerini geliştiren Çin, uçağın adını da Chengdu J-10 yapmıştı.
Casuslar şimdi de F-35 projesine sızdı!
Casusluk o kadar ciddi bir boyut kazanmış ki, çok daha değerli projelerdeki bilgiler bile elde edilebilir olmuş. Bunlardan en önemlisi 9 ülkenin müşterek taaruz uçağı projesi olan F-35.
F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’ne dahil, Danimarkalı bir tedarikçinin, 4 yıl boyunca izlenerek teknolojisinin çalındığı ortaya çıktı.
Danimarkalı silah sanayisi üreticilerinin, uzun süre teknoloji casusluğuna maruz kaldığı, casusluğun Çin ile bağlantılı olduğu ileri sürüldü.
Bilgiler Danimarka’dan çalınmış
Kamu yayıncısı DR’nin, Askeri İstihbarat Servisi Siber Güvenlik Merkezinden edindiği belgelere göre, Danimarkalı en az 5 silah sanayisi üreticisinin bilgi teknolojileri sistemleri, 2008-2012 yılları arasında üst seviye hackerların siber sızmalarına maruz kaldı.
Tüm firmaların adları açıklanmazken yetkililere göre en önemli firma; F-35 projesine parça üreten Danimarka’nın en büyük silah üreticisi Terma. Doğal olarak F-35 projesi saldırının odağında.
ABD’nin liderliğini yürüttüğü, İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye, Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç’in ortakları arasında bulunduğu F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi için çalışan Terma firmasının, F-35′in uçak radarı elektronik aksamları, makineli tüfek taşıyıcısı, yüksek teknoloji uçak iskeleti paneli gibi parçaları tedarik ettiği bildirildi.
Siber Güvenlik Merkezi Başkanı Lund Sörensen, saldırının çok planlı ve uzun süreli yürütüldüğünü açıkladı. Özel güvenlik firması Alienvault’a göre de kodlarından yola çıkılarak sözkonusu hackerların Çin Genelkurmayı ile ilişkili olduğu iddia edilirken Çin’in Kopenhag Büyükelçiliğinin konuyla ilgili sorulara yanıt vermediği kaydedildi.
Bu tip hırsızlıklarda, asıl hedef uçakların teknolojisini kopyalayıp kendilerinde de benzer modeller üretmek, ayrıca uçakların açıklarını bulup, onlara karşı imha silahlarını geliştirmeyi kolaylaştırmak. Çok büyük meblağlarla kurulan bu araştırma geliştirme aşamasındaki bilgilerin çalınması, son derece ciddi bir durum.
Bakalım uzun vadede Çin ile ABD ilişkileri bu tip konulardan nasıl etkilenecek?
Vay hain vay
eski haber.daha neleri çaldýlar.
ÝHA
Çinli bilgisayar korsanlarý Amerikan ordusuna ait olan en geliþmiþ ve hassas silah sistemlerinin dizaynlarýný çaldý. ABD’li yetkililer aralarýnda ülkenin füze savunma, askeri uçak ve savaþ gemilerinin de bulunduðu birçok taslaðýn Çinli korsanlar tarafýndan çalýndýðýný ifade etti.
Pentagon tarafýndan açýklanan bir belgede saldýrý “Esnek askeri sisteme geliþmiþ siber tehdit” olarak ifade edildi. Beyaz Saray Basýn Sözcüsü Jay Carney ise açýklamasýnda, “Eminim ki bu tartýþma konusu olacaktýr” dedi. Çalýnan tasarýmlar arasýnda geliþmiþ Patriot füze sistemleri, F/A 18 savaþ uçaðý, V-22 OSprey savaþ uçaðý, ve F-35 savaþ jeti tasarýmlarý yer almakta
– – – Mesaj Güncellendi – – –
29.05.2013
Ýlginç ve korkutucu bir mevzu… Siber korsanlýðý bayaðý geliþtirdi Çin..Sanýrým devletin destegi de vardý. Bizim millet hala onun bunun facebook þifresini bulmaya çalýþsýnlar.
Çin aynýsýný hatta daha iyisini yarý fiyatýna yapar þimdi.Bi kaç sene sonra görürüz.
kredi kartı bilgileri bile 256 bitle şifrelenirken bu abd ne yapıyor da çaldırıyor anlamıyorum bana hepsi palavra geliyor… bunların tamamı hedef şaşırtmadan ibaret çaldırmak istemese çaldırmazdı
çini býrakta.elektrik ve doðalgaza gelen zamlar hakkýnda ne düþünüyorsun.
Ve en kötüsü aðlanacak halimize gulerek; eheheheh çin malý ýþte ne olacak diye dalga geçmeye çalýþýrýz
çinin yaptýðý kuyruðu yukarda tutmak. demokrasinin olmadýðý ülkelerde halký böyle oyalarsýnýz.
halk sürekli bir savaþ durumu olduðu için demokrasiye geçilemediðini düþünmeli ki demokrasi istemesin.
arap ülkelerinde uzun süre yürüdü bu sernayo. ne kadar yürürse yürüsün bu filmin sonu iyi bitmiyor.
çin baharý gibi birþeyi mevcut dünya düzeni kaldýramaz. siz o zaman görün ekonomik krizi
Cok pahali geliyorsa Güneþ enerjisine geç kardeþ 😉
Cok pahali geliyorsa Güneþ enerjisine geç kardeþ 😉
– – – Mesaj Güncellendi – – –
Cok pahali geliyorsa Güneþ enerjisine geç kardeþ 😉
Türkiye’de gelecek için projeler varise bu böcek yiyen tupluluktan uzak tutsun.
Adamlar çalýþýyor.
Adamlar çalýþýyor.
– – – Mesaj Güncellendi – – –
Adamlar çalýþýyor.
Adamlar çalýþýyor.
– – – Mesaj Güncellendi – – –
Adamlar çalýþýyor.
– – – Mesaj Güncellendi – – –
Adamlar çalýþýyor.
ister misin þimdi 9 ülke birden çine savaþ açsýn
F-35 kraldır.
youtube.com/watch?v=ZD-J1KksHUQ
En pahalý elektrik.En pahalý benzin.En pahalý doðalgaz.sizin olsun. ben böyle zengin bir memleket’te yaþýyamýyorum.en iyisi ülkeyi terk etmek.
Hoþçakal …
Bu kadar önemli projeler nasýl oluyor da dýþarýdan eriþime açýk bilgisayarlarda tutuluyor, ben onu anlamýyorum.
Bu proje zaten sýkýntýlý bir projeydi.Sadece ABD ve Ýsrail yazýlýmýn kaynak kodlarýna sahip olacaðý ve paylaþmayacaðý için Türkiye bu projeden çekilmeyi planlýyordu.