Çin, Google’ın kuantum bilgisayarını yerle bir etti!

42

Google’ın 2019 yılında ortaya çıkan bir kuantum hesaplama araştırması, günümüzün süper bilgisayarlarını geçtiğini ortaya koydu. Teknoloji devi buna “kuantum üstünlüğü” adını verdi ve süper bilgisayarı alt edebileceğini belirtti. Ancak Çinli araştırmacılar, sadece ekran kartı kullanarak kuantum üstünlüğünü yakaladıklarını söyledi.

Çin: Google kuantum bilgisayarını ekran kartlarıyla yakaladık

Google’ın üç yıl önceki raporu, süper bilgisayarların 10 bin yılda yapacağı işlemin Sycamore isimli kuantum bilgisayar sayesinde sadece 200 saniyede tamamlanabileceğini ortaya koydu. Teknoloji ve bilim dünyasını karıştıran bu iddia, IBM gibi şirketlerden büyük eleştiri aldı.

Şimdi ise Çinli bilim insanları kuantum üstünlüğünün gerçek olmadığını ve ekran kartlarıyla bu hızın yakalanabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, Google’ın ortaya koyduğu problemi 512 ekran kartıyla “birkaç saat içinde” çözmeyi başardı.

Google Pixel 7 iddialı geliyor: Şirket Foxconn’la el sıkıştı!

Google Kuantum AI’nın Baş Bilim İnsanı Sergio Boixo, günümüzün klasik hesaplama yaklaşımının kuantum teknolojisine ayak uyduramayacağını söylemişti. Fakat Çinli bilim insanlarının Science’ta yayınlanan araştırması, Google’ın iddiasını çürütmeye yetiyor.

Google’ın hedef aldığı soruna yönelen araştırmacılar, gelişmiş algoritmalar aracılığıyla kuantum üstünlüğünün yakalanabileceğini belirtti. Bilim insanlarının 512 adet ekran kartı kullandığı ifade edildi. Yani yeni bir süper bilgisayar, aslında Sycamore’un başarısını yakalayabilir.

Çin’den gelen bu veriler dikkat çekici olsa da, kuantum hesaplamanın gücünü hafife almamak gerekiyor. Google’ın aracı Sycamore 53 kübitlik bir işlemci. IBM ise geçtiğimiz yıl 127 kübitlik Eagle’ı tanıttı (normal bitler 0 veya 1 olmak zorundayken, kübit ölçümde bu zorunluluk bulunmaz).

Siz Çin ve Google arasındaki kuantum savaşı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

42 YORUMLAR

  1. teknoloji her geçen gün gelişiyor, bugün eğer 200 saniyede yapılıyorsa ileriki zamanlarda daha da azalacaktır.
    elbette bu tür konularda rekabet iyi. rekabet olmasaydı kim bilir daha nerelerdeydik.

  2. Kuantum, çok ekran kartlı veya başka alternatiflerin gelişmesi ve birbirleriyle rekabetçi yapılarının piyasada da sürdürülebilmesi hem teknolojinin gelişmesi açısından hem veri değerlendirmenin hızlı bir şekilde yürütülmesiyle ekonomik planlarda ve kaynaklarda daha rasyonel kararlar alınarak kaynak israfının azaltılması ve toplum refahının attırılmasına imkan sunar. Ayrıca alternatifler ne kadar çok olursa Türkiye gibi pek çok gelişmekte olan ülkelerin bu teknolojik yarışa girme imkanı artacaktır.

  3. Qubic değerlerin sekans bazında üstünlük elde edebilmesi, ölçümlenen alt korelasyonun çapına olan sabit eşleşmeyi nötralize etse bile en son elde ettiğimiz macro seviye dinamikler bizlere, olasılık kanununun kaotik düzlemden ino spektral boyuta geçişimizi zorlanmadan tamamlayabilmemiz hakkında daha önce hiç keşfetmediğimiz seçenekleri sunmakta.

  4. Kuantum fiziği henüz tam olarak anlaşılmamışken, ya da çözülmesi gereken problemleri ve tespit edilmeyi bekleyen belirsizlikleri varken işlem hızı konusunda ezber bozmuştur. IBM’in tepkisi ya da Çinlilerin önerdikleri çözümün ne anlamı olabilir. Bizde bir söz vardır “ameller niyetlere göredir”. Kıskançlık mı, bağnazlık mı, rekabet hırsının yansıtması mı bilmiyorum. Ancak şunu biliyorum ki kuantum fiziğini gerçekten anlayan kişi hidayetten nasipsiz değilse mutlaka yaratana iman edip teslim olacaktır.

  5. ekran kartı derken model ne quadro mu 6950 mi 3090mi 6500xtmi Çin’den gelen habere supheci yaklasmak lazim genel manada google da sallamisgibi duruyor

  6. Kırılmayacak şifre yok demektir. Bu bir milli güvenlik sorunu olur. Henüz buna hazır değiliz. Bilimsel dünya da işler hızlanacak. Bilimsel araştırmalar için çarpan etkisi yapar. Bu yüz yıl bir başka olacak demektir.

  7. Biri Ye’cüc yani yang ying yong
    Öbürü Me’cüc yani Mek Muk Mc Apple google (coocıl diye oku guugıl desen de aynı kapı)
    Olayın da adı deccalizim yani dijitalizm ile birlikte doğruyu yalan,yalanı doğru yapmak adeta

  8. Bu göstergeler kuantum’u Tüm alanı ile anlamayı sadece biraz hızlandırır,peki ya daha ismi konulmamış matematiksel denklemlerinin sayısı ne kadar dır ? 0 ile 1 sonsuzluk ise,İnsan ve gelişim ‘de aynısımı ‘dır ?

  9. Çinli millet aç kardeşim aç, ne işimiz var kuantumla falan, sabah akşam yarasa çorbası içmekten iflagi kesildi. Çinli yetkililer asgari ücreti hemen artirsinlar, emekliler ise perişan yaa

  10. Google algoritması kontrolden çıkalı çok oldu. Bu yılan kendini ısıracak yakında. Bu arada: ‘ Bill Gates sen de yargılanacaksın!’

  11. Yakında harika bir skynetimiz olacak. Milyarlarca olasılıkları hesaplamaya başladığında ilk önce kripto paralarınızı patlacaklar, sonra banka hesaplarınızı en sonunda ise nükleer savaş şifrelerinizi. Hadi gözünüz aydın. Edin insanlığın içine

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version