Reklam
    Reklam
    Haberler

    Çin, ilk tamamen yerli süper bilgisayarını üretti!

    China Telecom, tamamen yerli Çin yapımı bileşenler ile inşa edilen ilk süper bilgisayarını üretti. İşte Çin süper bilgisayarının özelikleri.

    Süper bilgisayarlar, dünyadaki en hızlı bilgisayarlar olarak adlandırılıyor. Çok büyük miktarda veri üzerinde çok hızlı işlem yapabilirler. Karmaşık bilimsel hesaplamalar, hava durumu tahmini, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi çeşitli uygulamalarda kullanılıyor. Çin de bu konuda çok önemli bir adım attı. İşte ayrıntılar…

    Çin, tamamen yerli süper bilgisayarını hizmete aldı!

    China Telecom, tamamen yerli üretim olan bileşenler ve teknolojiyle yapılan ilk süper bilgisayarını üretti. Central Intelligent Computing Center (Merkezi Akıllı Hesaplama Merkezi) süper bilgisayarı, yapay zeka için tasarlandı. Trilyonlarca parametreyle büyük dil modellerini eğitebildiği belirtiliyor.

    Reklam
    Reklam

    Çin, daha önce de yerli donanım ve yazılıma sahip süper bilgisayarlar üretti. Ancak tamamen yerli üretim bir bilgisayar ülkenin teknoloji sektörü için önemli bir gelişme olacak nitelikte. Süper bilgisayarın hızı ve donanım özelikleri hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

    Çin süper bilgisayarında kullanılması muhtemel donanımlar

    Süper bilgisayarın içinde ne olabileceği ile ilgili tahminlerde CPU kısmında yerli sunucularda kullanılan Zhaoxin’in KaiSheng KH-40000 sunucu CPU’larını kullanabilir. Loongson’un 32 çekirdekli 3D5000’i ve Phytium’un 64 çekirdekli Feiteng Tengyun S2500’ü gibi donanımlar da var. Her üç yonga da mimari açıdan birbirinden farklı özelikler barındırıyor.

    Zhaoxin KaiSheng KH-40000 Çin yapımı sunucularda kullanılan, x86 mimarisine sahip 32 çekirdekli sunucu işlemcisi Intel ve AMD ile benzerlik gösteriyor. Loongson 3D5000, 32 çekirdekli MIPS türevi bir mimari kullanıyor.

    Reklam
    Reklam

    Phytium Feiteng Tengyun S2500, Arm mimarisine dayalı 64 çekirdekli Çin yapımı sunucu olarak karşımıza çıkıyor. Benzer şekilde Çin yapımı GPU’lar için de Moore Threads, Loongson ve Biren gibi seçeneklerde mevcut.

    Üç Çinli şirket arasında, Moore Threads, KUAE Akıllı Bilgi İşlem Merkezi’nde kullanılmak üzere MTT S4000 adlı yeni bir GPU’yu piyasaya sürdü. Loongson’un LG200’ü S4000’den daha önce piyasaya sürüldü. Ancak iddia edilen GPU’lar kullanılır ise çok yavaş bir süper bilgisayar olacağı anlamına geliyor.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    11 Yorum

    1. Mehmet Orhan

      Çin yapar ABD izler

    2. Kutay

      Yok aga ben roblox oynicam

      1. Arslan

        Olsun biz de tog yaptık

      2. Berkay

        Bu bilgisayarda çok gzel brawl stars oynanır. Yada barbi giydirmece

    3. Starmaster

      Helal olsun.
      Bunu birde kısıtlamalara rağmen yaptılar

    4. Anonim

      Çin durdurulamaz bir hızla ilerliyor.

    5. Sigaraya Yakan Tospağ

      Çalışkan adamlar. Helal olsun

    6. Arif kanat

      Adamlar bilgisayar la ilgili bilgi vermiyor. Biz her saat, şu roket, bu füze, Kaan uçtu atak vuracak.
      Bazı şeyler gizli olmalı.

    7. Doğrudobra

      Et’te olduğu gibi etüvde mi üretildi acaba?
      Ama nede olsa çin Malı çakmadır buda.
      Lakin çinin azmine hayranım adamlar çakma da olsa ortaya yerli bir şeyler
      meydana getirebiliyorlar, sipariş üzere hareket etmiyorlar. YERLİ ve ÇİN MALI.

    8. Anonim

      Oyumu çine verdim gitti

    Diğer yorumları gör (10) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap