Çin, Mars keşif aracının gezegene iniş yaptığını gece saatlerinde duyurdu. Böylece Çin, Kızıl Gezegen’e iniş yapan ikinci ülke oldu. Gezgin, gezegende yaşam izlerini arayacak.
Araç, yörünge aracı, iniş aracı ve keşif için gezginden oluşuyor. Altı tekerlekli Zhurong robotu, Tianwen-1 uzay aracıyla Kızıl Gezegen’in kuzey yarım küresine indi. Bu bölge, bilim insanlarının eskiden okyanus olduğunu düşündükleri Utopia Planitia bölgesi.
Mars gezgini iklimi araştıracak
Tianwen-1 uzay aracı 10 Şubatta gezegenin yörüngesine girmişti. Ardından araç, gezgini indirmek için en güvenilir yeri aramaya başladı. Birçok yüksek çözünürlüklü görüntüler çekerek gezgini indireceği yeri tam olarak belirledi. Amaç, büyük kraterlerin ve kayaların olmadığı bir yer seçmekti.
Nihayetinde araç en uygun yeri keşfetti. Çin’in Mars keşif aracı TSİ Cumartesi gecesi (bugün) 02.18’de iniş yaptı. Ardından güneş panellerini açması ve Dünya’ya bir sinyal göndermesi 17 dakika sürdü. Artık gezgin, kayaların mineralojisini ve hava durumu dahil gezegenin jeolojisini ve iklimini araştıracak. Araç, Kızıl Gezegen’de 90 Mars günü araştırmalarını sürdürecek.
Robot, 2000’li yıllardaki NASA’nın Spirit ve Opportunity araçlarına çok benziyor. Yaklaşık 240 kg ağırlığında ve katlanabilir güneş panelleri ile çalışıyor. Aracın uzun direği, fotoğraf çekmek ve navigasyona yardımcı olmak için kameralara sahip. Ayrıca gezginin, yüzey altı su buzunu aramak için bir radarı var.
Şimdiye kadar yalnızca ABD, Mars keşiflerinde büyük başarılara ulaşmıştı. Kızıl Gezegen’e araç göndermeyi deneyen diğer tüm ülkeler, yüzeye ulaştıktan kısa bir süre sonra ya düştü ya da teması kaybetti.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, özel bir mesajla görev ekibini kutladı. Devlet Başkanı, “Mükemmellik peşinde koştunuz ve ülkemizi gezegen keşfinin ileri saflarına yerleştirdiniz.” dedi. Ardından ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) bilim başkanı Thomas Zurbuchen de Çin’e tebriklerini iletti. Zurbuchen ise, Çin’in Kızıl Gezegen araştırmalarına yapacağı katkıları dört gözle beklediklerini belirtti.
Utopia Planitia’ya 1976 yılında NASA’nın Viking-2 aracı iniş yapmıştı. Bölge, Mars tarihinin erken dönemlerinde meydana gelen bir çarpma sonucu oluşan devasa bir havza. Uydu verileri, eski okyanusun derinliklerinde buz depolarının olduğunu gösterdi.
Kesin birşeyler var orda yoksa niye uğraşsınlar.
Bakın görün 2030 dan sonraki yıllarında marsı maden ocaklarıyla kaplıyacaklar. Marsı kevgire çevirecekler. Bunca çabalamaları değerli mars madenlerini ele geçirmek.
Madenleri çıkarsalar ne yazar, dünyaya geri taşımak çok daha maliyetli
Bizde sert iniş yapıyoz dolar olmuş conimoni :))