Çin Mars görevi için gönderdiği uzay aracına Zhurong ismini verdi. Çinli yetkililer Mars keşif aracının adını ateş ve savaş tanrısından aldığını bildirdi. Xinhua Haber Ajansı, CNSA yönetici yardımcısı Wu Yanhua‘nın sözlerini aktardı. Yanhua, “Çin’in Mars keşfinin fitilini ateşlediği” için araca bu adı verdiklerini söyledi.
Araç, 23 Temmuz 2020’de Tianwen-1 uzay aracıyla birlikte fırlatıldı. Gezgin, Tianwen-1 isimli uzay aracının üzerinde yer alıyor. Araç, Mayıs ayında yaşam kanıtı aramak için Mars yüzeyine iniş yapacak. Tianwen-1’de gezginin dışında yörünge aracı, kamera ve iniş aracı da bulunuyor.
Mars keşif görevi, Çin’in son yıllarda odaklandığı uzay görevlerinden yalnızca biri. Mars dışında Çin, Ay’a da insan göndermek istiyor. Bu yöndeki ilk adımlarını 2019 yılında attılar. Çin, Ay’ın henüz pek keşfedilmemiş uzak bir bölgesine uzay aracı indirerek ilki başarmıştı. Ardından Aralık ayında, 1970’lerden bu yana ilk kez Ay taşlarını Dünya’ya getirdi.
Çin Mars gezgininin ineceği bölgeyi de açıkladı
Çin Ulusal Uzay Ajansı, Mars’a inecek uzay aracının başlığının isminin de ateş yıldızı anlamına geldiğini açıkladı. Başlığın adını “Huo Xing” olarak belirttiler. Ajans, araca verilen ismin başlık ismiyle uyumlu olduğunu ifade etti.
Çinli yetkililer aracın iniş yapacağı bölgeyi de açıkladı. Araç, büyük ihtimalle 1976’da Viking 2’nin indiği kayalıklarla kaplı Utopia Planitia bölgesine inecek. Amerika Birleşik Devletleri, Viking programı kapsamında Viking 2 aracını Mars’a göndermişti. Araç, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde 1.281 Mars günü çalıştı. 11 Nisan 1980’de aküleri bitince ABD’li yetkililer aracı kapattı.
CNSA, Tianwen-1’in Mars yüzeyini ve jeolojisini analiz edeceğini aktardı. Bu araç, Mars yüzeyini haritalayacak, su buzu arayacak ve iklim hakkında veriler toplayacak. Tianwen-1, 10 Şubat’ta Mars yörüngesine girmişti ve Kızıl Gezegen’e Mayıs ya da Haziranda inecek. Araç, yörüngede bir turu 2 Mars gününde (49 saat 14 dakika) tamamlıyor.
Çin, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Mars’a gezgin robot gönderen üçüncü ülke olacak.