Çin, Tibet’in en uzun nehri Yarlung Tsangpo üzerinde inşa edilecek devasa bir hidroelektrik enerji projesini onayladı. Bu yeni barajın maliyetinin 137 milyar doları aşabileceği söyleniyor. Devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, mega proje mühendislik açısından benzersiz zorluklar içeriyor. Ayrıntılar haberimizde…
Çin, Tibet’te inşa edilecek mega baraj projesini onayladı: 300 milyon kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak
Yarlung Tsangpo Nehri üzerinde yapılacak barajın toplam yatırımının 1 trilyon yuanı (yaklaşık 137 milyar doları) aşması bekleniyor. Dolayısıyla bu da barajı, dünya üzerindeki diğer tüm altyapı projelerinden daha büyük bir ölçeğe taşıyor. Baraj, aynı zamanda dünyanın en derin kanyonlarından birinin bulunduğu Tibet Platosu’ndan başlayarak, Hindistan’daki Brahmaputra Nehri’ne kadar uzanan bir alanı kapsıyor. Nehir, 7.667 metre gibi etkileyici bir yükseklik farkına sahip.
Yarlung Tsangpo Barajı’nın yılda yaklaşık 300 milyar kilovat-saat (kWh) elektrik üretmesi bekleniyor. Ki bu, 300 milyon insanın yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak bir kapasite demek oluyor. Bu, şu anda dünyanın en büyük kurulu kapasitesine sahip Üç Boğaz Barajı’nın 88,2 milyar kWh olan yıllık üretimini neredeyse üçe katlayacak bir rakam.
Mercedes’ten menzil artıran çözüm! Güneş enerjili boya geliyor
Mercedes, elektrikli araçları için silisyum içermeyen ve toksik olmayan özel bir boya kaplaması kullanmayı planlıyor.Barajın, Çin’in enerji ihtiyacını karşılamak için çok önemli bir rol oynayacağı söyleniyor. Proje, Çin anakarasının en yağışlı bölgelerinden birinde inşa edilecek. Nehrin hidroelektrik potansiyelinden yararlanabilmek için Namcha Barwa Dağı’ndan saniyede yaklaşık 2 bin metreküp akış hızına sahip olan nehrin akışının yarısını yönlendirecek 20 kilometre uzunluğunda dört ila altı tünel açılması gerekiyor.
Ancak mega proje, yalnızca mühendislik değil, çevresel ve politik zorlukları da beraberinde getiriyor. Nehir, Hindistan’a doğru akmaya devam ettiği için, bu barajın uluslararası su hakları ve bölgesel istikrar üzerindeki etkileri tartışmalara yol açabilir.
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…
Akıl almaz bir proje başarırlar mı ? Bence başarır lar ama doğanın dengesini bozabilir ler çok dahiyane mühendislik işleri bu proje acaba diyorum enerji için başka bir proje bulamazlar mıydı inşaallah başarırlar ama müthiş bir proje olduğunu itiraf etmeliyim milyonlarca metreküp suyu önce dağıtmak barajı inşaa etmek ve tekrar suyu aynı yere toplamak muazzam bir fiziki yetenek ve kabiliyet gerekir başarılar dileyelim
Hindistan ile anlaşarak yapmakta fayda var. Sömürgeciler Çin ile Hindistanı savaştırmak için bu barajı kullanmak isteyebilirler. Çin ve Hindista da İSTİKRAR Türkiye için önemli. Sevgiler.
Dünya’da ilim ve teknoloji gücünü elinde tutanlar, askeri ve ticari imkanları güçlü olanlar her türlü zorbalığı yapabilirler ve buna da hiç kimse ses çıkaramaz
128milyar dolar nerede
Babam biliyordur nerede olduğunu.
A.A. da bak görürsün…
Diyosun…
🤣
Suriye deki savaşcılara ödendi.
Çine verdik baraj yapsın diye
Çinliler nüfuslarını ve tüketimlerini azaltacaklarına sürekli mega projeler üreterek tüm dünyayı istila ediyorlar. Çinin, hindistanın kısaca nüfus artışı hızlı olan ülkelerin durdurulması gerekmektedir. Doğa herkesindir ve her canlı yararlanmak zorunda, ayrıca gelecek nesillerin haklarıda vardır.
Çinlilerde 40 yıldır nüfus insan gibi çoğalıyor! Sen önce arapça geveleyenlere bak!
Sen ilk once türkçe konuşmasını öğren sonra arapça dilini öğrenenlere laf et
Böyle büyük projelerin iklim ve çevre üzerinde ciddi negatif etkileri olduğunu biliyorum.
Çinlilerde 40 yıldır nüfus insan gibi çoğalıyor! Sen önce arapça geveleyenlere bak!
Bizde boğaz koprusune yapsak olmazmiki
Çin’i artık hiçbir şey durduramaz..
bir deprem bir sel bir fırtına ya bakar
Tokat’lılar durdurur
Uluslar arası su hakları saçmalığı Fırat ve Dicle Nehri için uydurulmuş bir karar, yoksa kimsenin böyle bir karar alma hakkı yoktur, israilin BM ye zorla aldırdığı bir karar,
Yapılsın.
Nerde çokluk, orada bokluk olurmuş der atalarımız. 3 milyar insan bu boşluğun çevresinde.