Çin, yüz tanıma teknolojisi alanında önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda hükümet yeni bir yöntemle kalabalık nüfusunun mobil internet kullanımlarını denetlemeyi planlıyor. Açıklanan verilere göre 850 milyon mobil internet kullanıcısına sahip Çin, bunun önüne yüz tanıma teknojisiyle geçiyor. Bir telefon numarası almak isteyen Çinli kullanıcılar artık yüz tanıma teknolojiyle bu hizmete ulaşacak.
Çin’deki Sanayi ve Enformasyon Teknoloji Bakanlığı Eylül ayının son haftasında bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre, 1 Aralık’tan itibaren yeni mobil ve veri hizmetlerine başvuran kişilerin yüzleri telekomünikasyon hizmet sağlayıcıları tarafından taranacak ve bu sayede hizmet alınacak.
Kontrol mekanizmalarıyla dikkatleri üzerine çeken Çin, şimdi de yüz tanıma teknolojisi adı altında mobil internet kullanıcılarını hedefe aldı. Bakanlık, bu adımın vatandaşların siber haklarını ve çıkarlarını korumak için yaptığını söylüyor olsa da Çinli vatandaşlar bu karara tepkili.
Yüz tanıma teknolojisi birçok alanda kullanılıyor
Bu karara ek olarak telefon kullanıcılarının da cep telefonlarının numaralarını başka kişilere geçmesi ya da başkasının numarasını kullanma devri kapanmış oldu. Yasak olarak nitelendirilen bu adımlar, kayıt altına alınan numalaraların kime ait olduğunun saptanması için önlem amaçlı yapılıyor.
Birçok ülkedeki kullanıcılar akıllı telefonlarla alakalı kararlarda sözleşme imzalıyor. Ancak yüz tanıma teknolojisinin kullanılması bir ilk olarak tarihe geçiyor. Çin zaten, suçluları yakalamak ya da sahtekarlıkları önlemek için yapay zeka sistemlerini uzun süredir kullanıyor. Ancak bu hamlesiyle ülke gizlilik ve insan hakları konusuna farklı açıdan baktığını da bizlere kanıtlıyor.
Çin yüz tanıma teknolojisi ne kadar güvenli?
Çin elbette ilk kez bu tarz farklı adımlar atmıyor. Bir süre önce eklenen kurallara göre, operatörlerin internet siteleri üzerinden çevrim içi kayıt olan kullanıcılar, kimliklerini kanıtlamak için kısa bir video gönderiyordu. Bu yöntemleri iyi kullanan Çin, hedeflerine ulaşarak neredeyse tüm mobil cihaz kullanıcılarını tescilleyebildi.
Çin hükümetinin vatandaşlarının verilerini neredeyse her alanda topluyor olması birçok tartışmaya neden olsa da hükümet her şeyi vatandaşları için yaptığını söylüyor. Ancak bu sistemlere kayıt edilen veriler iyi korunmazsa dijital ortamdaki kayıtlı verilerin tamamı sızdırılabilir.
Mart ayında Tencent tarafından işletilen WeChat ve QQ gibi uygulamaların da karıştığı Çinli bir çok uygulamanın verileri çevrim içi sızdırılmıştı. Bu sızıntılar vatandaşların güvenlik ile ilgili endişelerinin artmasına neden olurken, Çin hükümeti dijital kayıt günlüğünden vazgeçecek gibi durmuyor.
En küçük özel klinik bile avuç içinizi alıyor. Biyolojik verilere artık çok rahat ulaşılıyor. Google vepopüler sosyal medya uygulamaları kişisel verileri açıktan satıyor ve neredeyse legal yapacaklar. Çin’i aevmem fakat tek taraflı hedef tahtasına koymanız adil değil. Diğerlerini de yazsaydınız adil olurdu.
İnanmayın. Bu yüz tanıma teknolojisi daha çok yetersiz durumda